Znaleziono 0 artykułów
14.12.2020

Najpiękniejsze ciasta na święta

14.12.2020
Pracownia Panna (Fot. materiały prasowe)

Puszysty sernik, bogaty od bakalii piernik, ciastka w kształcie bombek – podpowiadamy, w jakich lokalach szukać najpyszniejszych świątecznych wypieków.

Bombki do zjedzenia z Odette

Odette (Fot. materiały prasowe)

„Zbyt ładne, by je zjeść” – ta myśl często towarzyszy mi podczas wizyt w cukierni Odette. Ale nie ma co zwlekać z wbiciem widelczyka czy łyżeczki, bo smak dorównuje urodzie. Tak jest choćby w przypadku świątecznych bombek dostępnych w trzech różnych kolorach i przyporządkowanych im smakach (np. z musem mascarpone z owocami leśnymi z dodatkiem anyżu i cynamonu lub z marakują i jaśminem) czy mikołajkowych czapeczek, w których kryją się delikatny mus waniliowy z dodatkiem pomarańczy i przypraw piernikowych, malinowa galaretka z żurawiną i biszkopt z migdałów. Oprócz słodkich drobiazgów w Odette zamówimy bożonarodzeniowe torty inspirowane francuskim klasykiem świątecznym, czyli Bûche de Noël, bożonarodzeniową kremówkę przekładaną maślanym kremem z orzechów laskowych, maku i bakalii, a także sezonowe tarty i babki.

Pierniczki podrzuca Kukułka

Kukułka Cukiernia (Fot. materiały prasowe)

Dobry adres dla tych, którzy w święta chcą się otoczyć nostalgicznymi smakami w najlepszym wydaniu. W Kukułce znajdziecie wiedeński sernik: kremowy i niezbyt słodki, piernik, babkę pomarańczową oraz lukrowany makowiec. A także kukułkowe pierniczki idealne, by najpierw zawiesić je na choince, a potem zjeść.

Na bogato w Lukullusie

Lukullus (Fot. materiały prasowe)

Znam takich, dla których Boże Narodzenie bez makowca z Lukullusa się nie liczy. Jest tak pełen maku i bakalii, że właściwie składa się wyłącznie z nadzienia. Zdobiony czerwonym pieprzem i pistacjami, stanowi prawdziwą ozdobę stołu. W Lukullusie warto zaopatrzyć się też w piernik w kształcie choinki oraz piemoncką babkę z orzechami czy klasyczny sernik krakowski.

Piernik z Pracowni Panna

Pracownia Panna (Fot. materiały prasowe)

Znana z powściągliwych form i nieoczywistych smaków Pracownia Panna to dobry adres, jeśli szukamy oryginalności. Nas szczególnie urzekł sernik dyniowy, na którym pysznią się koraliki rubinowych żurawin oraz zimowe tarty: rokitnikowa i makowa.

Choinka w karmelu z MOD

MOD (Fot. materiały prasowe)

Popularny warszawski MOD znany jest bardziej z czerpiącej ze smaków Azji kuchni i naturalnych win niż z bożonarodzeniowych specjałów, ale w tym nietypowym roku szef kuchni Trisno Hamid przygotował wyjątkowe menu na wynos. Deser jest naprawdę imponujący, bo co innego można powiedzieć o wysokiej na kilkadziesiąt centymetrów wieży z wypełnionych kremem miniptysi, opatulonych girlandami złocistego karmelu.

Świąteczne pączkowanie w MOD Donuts

MOD Donuts (Fot. materiały prasowe)

Każda okazja jest dobra na paczki. Dlatego na święta ekipa pączkarni MOD Donuts przygotowała specjalny set w okolicznościowych kształtach i kolorach.

Panettone dla pani i pana w Montażowni Cukierniczej

Montażownia Cukiernicza (Fot. Maciej Jakobielski)

Dla panettone warto choć raz w życiu spędzić Boże Narodzenie w Włoszech. Leciutka jak obłoczek maślana baba, upstrzona migdałami, rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową, choć z pozoru zupełnie prosta i zwyczajna, to jest to jeden z majstersztyków włoskiej myśli kulinarnej. W Montażowni Cukierniczej babę piecze się na zakwasie, więc ciasto ma pełniejszy smak. Babki są dostępne w dwóch rozmiarach i dwóch smakach – z rodzynkami w rumie, gorzką czekoladą oraz kandyzowaną skórką pomarańczową lub z pistacjami, wiśniami i białą czekoladą.

Słodkości na pięć gwiazdek z Lourse’a

Lourse (Fot. materiały prasowe)

Gdyby kiedyś zdarzyło mi się nocować w hotelu Raffles Europejski, to zamiast apartamentu prosiłabym o kanapę w... tutejszej cukierni. Na szczęście słodkości spod ręki hotelowego pastry chefa są na wyciągnięcie ręki dla każdego, kto tylko odwiedzi ukryty w lobby hotelu salonik Lourse’a. Z okazji świąt w witrynie zagościły specjalne słodkie kreacje, m.in. makowy strudel w kształcie wieńca, bożonarodzeniowy tort z pekanami i żurawiną, tort piernikowy z miodowym ganache i prawdziwie biżuteryjny sernik zdobiony kandyzowanymi cząstkami pomarańczy i białą czekoladą. Ciasta są dostępne w dużej wersji oraz jako pojedyncze porcje.

Świąteczne makaroniki od Znowu jej się upiekło

Znowu jej się upiekło (Fot. materiały prasowe)

Pod żartobliwą nazwą kryje się makaronikowa manufaktura Magdy Jaretowskiej. Jej makaroniki trafiają do najlepszych stołecznych kawiarni, a od niedawna także do sklepu internetowego. Firmowane przez Jaretowską bezowe ciasteczka są nie tylko bajecznie kolorowe, ale i intensywne w smaku. Specjalnie na święta Znowu jej się upiekło i przygotowała zestaw z makaronikami z orzechowym i piernikowym nadzieniem.

Gwiazdka, Dziewczyny i Słodycze

Dziewczyny i słodycze (Fot. materiały prasowe)

Lubiana poznańska cukiernia przygotowała na święta solidną porcję wyjątkowych propozycji. Co powiecie na sernik makowo-marcepanowy? Albo tort piernikowy z kremem i konfiturą z czerwonej porzeczki? Albo ciasto orzechowe z kremem kajmakowym i pomarańczami lub z żurawiną i pistacjami? Biorę wszystko!

Pierniczki Igi Sarzyńskiej

Iga Sarzyńska (Fot. materiały prasowe)

Komu marzy się choinka zdobiona piernikami, ten koniecznie musi poznać Igę Sarzyńską, mistrzynię w ich zdobieniu. W świątecznej ofercie znaleźć można ciastka, które spodobają się dzieciom, ale także bardziej dorosłe, misternie zdobione lukrem śnieżynki i chatki.

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij