Znaleziono 0 artykułów
13.05.2020

Rabarbar raz!

(Fot. Małgorzata Minta)

Zanim pojawią się truskawki, maliny i wiśnie, na scenę wkracza rabarbar. Choć formalnie jest warzywem, zazwyczaj występuje w słodkiej odsłonie. Kojarzy się kawałkiem ciasta wykradzionym prosto z blachy. Oto trzy alternatywne pomysły na różowe łodygi.

Rabarbar pod owsianą kruszonką

(Fot. Małgorzata Minta)

Żeby wydał się bardziej wiosenny, dodaj do niego nieco truskawek, choćby z zamrażarki.

Składniki:

Na nadzienie:
4-5 łodyg rabarbaru
75 g brązowego cukru
skórka otarta z ½ pomarańczy
250 g mrożonych (lub świeżych) truskawek

Na kruszonkę:
125 g mąki pszennej
50 g płatków owsianych
50 g cukru (najlepiej brązowego)
100 g masła*
szczypta soli

Do podania: jogurt grecki, ubita śmietana lub lody

Przygotuj kruszonkę: w misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wymieszaj opuszkami palców tak, aby uzyskać okruszki. Wstaw do lodówki do schłodzenia.

Piekarnik nagrzej do 180°C. Formę do zapiekania wysmaruj masłem. Truskawki umyj, usuń szypułki (jeśli korzystasz z mrożonych, przelej je wrzątkiem, ale nie rozmrażaj). Rabarbar umyj, usuń brzydsze końcówki, pokrój w centymetrowe kawałki.

Owoce wymieszaj ze skórką otartą z pomarańczy i cukrem, przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp kruszonką. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Podawaj ciepłe lub schłodzone, z wybranym dodatkiem.

RADA: Deser łatwo zamienisz na wegański, podmieniając masło na masło wegańskie lub olej kokosowy, a do podania zastępując śmietanę wegańskimi lodami lub kokosową nie-śmietanką.

 

(Fot. Małgorzata Minta)

Tosty francuskie z rabarbarem

(Fot. Małgorzata Minta)

Nie sposób się im oprzeć, i kropka.

Składniki:

2 łodygi rabarbaru, umyte, pokrojone na 3-centymetrowe kawałki
3 łyżki cukru
2 łyżki likieru Cointreau (opcjonalnie)
4 kromki chałki, brioszki lub ciasta drożdżowego pokrojonego na grube kawałki (świetnie sprawdzi się czerstwe pieczywo)
2 jajka
120 ml mleka
1 łyżka cukru
szczypta mielonego imbiru
2 łyżki masła

Do podania:
kwaśna śmietana lub jogurt grecki
cukier puder

Rabarbar przełóż na patelnię, przesyp cukrem, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Włącz ogień pod patelnią i duś rabarbar, aż będzie miękki i nabierze różowego koloru. Dodaj Cointreau i dalej podgrzewaj, aż płyn zgęstnieje. Wyłącz ogień pod patelnią i odstaw.

W głębokim naczyniu ubij jajka z mlekiem, cukrem i imbirem. Na drugiej patelni rozgrzej masło. Kromki pieczywa zanurzaj w masie jajecznej z obu stron na 15-20 sekund, by dobrze namokły. Przekładaj na gorące masło i smaż z obu stron, aż do zrumienienia. Tosty podawaj z rabarbarem i jogurtem lub kwaśną śmietaną.

Jogurt z różanym rabarbarem i granolą

(Fot. Małgorzata Minta)

Podobnie przygotowany rabarbar będzie świetnym dodatkiem do lodów, czekoladowego musu albo brownie.

Składniki:

2 łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru
4 łyżki soku malinowego
1 łyżka wody różanej4 x 150 g jogurtu
200 g ulubionej granoli (świetną domową granolę kupisz w Charlotte)
płatki róży

Rabarbar umyj, usuń uschnięte końcówki, pokrój w 3-centymetrowe kawałki na skos. Przełóż na patelnię, zasyp cukrem i odstaw na 15 minut, by puścił sok. Wyłącz ogień pod patelnią, dodaj sok malinowy i smaż na małym ogniu, delikatnie przewracając, przez ok. 5 minut, aż rabarbar zmięknie. Pod koniec dodaj wodę różaną. Do czterech miseczek rozłóż porcje jogurtu i granoli. Dodaj po kilka kawałków rabarbaru, udekoruj płatkami róży.

RADA: Wodę różaną kupisz na stoisku z produktami kuchni świata lub w stacjonarnych i internetowych sklepach z produktami kuchni arabskiej. Świetnie nada się także do deserów ze świeżymi truskawkami czy brzoskwiniami.

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę