Znaleziono 0 artykułów
14.01.2021

Influencerzy wspierają restauracje

Dyniowe Bao autorstwa Małgosi Minty w Restauracji Forty 1 (Fot. Materiały prasowe Save The Fork)

Tęczowe sushi z Make Life Harder, burger od Red Lipstick Monster, bao od Minty i śledzie Harel – influencerzy i #SaveTheFork na ratunek ulubionym knajpom. Celem organizatorów jest uratowanie 100 restauracji w 100 dni.

Polskie restauracje znalazły się w podbramkowej sytuacji, zmuszone do ograniczenia działalności wyłącznie do sprzedaży na wynos i w dostawie. Postanowili je wesprzeć inicjatorzy akcji #SaveTheFork. – Nasz przyjaciel, profesjonalny kucharz, przeprowadził się do Berlina z Hiszpanii. Z powodu pandemii kilka tygodni później stracił pracę i musiał zatrudnić się w zupełnie innej branży. Gdybyś nie mogła robić tego, co kochasz, czy to nie złamałoby twojego serca? – pyta retorycznie Jeremi Jak, który z przyjaciółmi, Gosią Czwarno i Benem Kimem, stoi za niekomercyjną kampanią #SaveTheFork.

Ben Kim, Gosia Czwarno, Jeremi Jak – organizatorzy akcji (Fot. Materiały prasowe Save The Fork)

W wyniku pandemii restauracje straciły 80-90 proc. dochodów, a szacuje się, że ok. 40 proc. lokali gastronomicznych znajduje się w bezpośrednim zagrożeniu bankructwem. Wiele z nich straciło najskuteczniejsze narzędzie marketingu – witryny, w których siedzą ludzie. Dotarcie do klienta online jest dla wielu z nich inwestycją, na którą w aktualnej sytuacji ich nie stać. I dlatego pomagamy im w komunikacji – wyjaśnia Jak. Ekipa #SaveTheFork postanowiła poprosić o wsparcie artystów, blogerów i influencerów.

Red Lipstick Monster z burgerem dostępnym w restauracji Cool Cat w Warszawie (Fot. Materiały prasowe Save The Fork)

Każdy z ambasadorów z wybraną restauracją wymyśla specjalne danie, dostępne wyłącznie w czasie pandemii. – Do kampanii dołączyli już, m.in. Red Lipstick Monster, Harel, Make Life Harder, Małgosia Minta i Ewa Farna. Nasi partnerzy – Zenbox, Knajp.pl i Lawmore – pomagają nam z hostingiem, stroną prawną i dotarciem do restauracji – dodaje Jeremi Jak.

Coconut Spicy Ramen autorstwa Magdy Klimczak DareToCook w Ato Łódź (Fot. Magda Klimczak / Materiały prasowe Save the Fork)
Talerz trzech śledzi autorstwa Harel w Restauracji Naboku (Fot. Materiały prasowe Save The Fork)

Autorskie dania można zamówić na wynos lub z dostawą do domu za pośrednictwem stron restauracji czy strony www.savethefork.org, a promocję nowej pozycji w menu wspierają ambasadorzy. – Rekomendacja znanych i lubianych jest na wagę złota. Naszą kampanią są nie tylko wzmianki i hashtagi, lecz także autorskie dania – zauważa Jak.

Każdy ma ulubioną restaurację lub kawiarnię. Mobilizacja społeczna może pomóc im przetrwać najgorsze chwile – komentuje Gosia Czwarno, współkoordynatorka kampanii #SaveTheFork. W tej chwili akcja obejmuje już zasięgiem Warszawę, Poznań, Łódź, Lublin, Wrocław i Kraków, a w stawce jest blisko 20 dań, np. tęczowy zestaw sushi stworzony przez Make Life Harder i wegańską restaurację sushi Youmiko Vegan Shushi, bao z pieczoną dynią i dyniowym kimchi od Małgosi Minty prowadzącej blog i Instagram MintaEats i restauracji Forty z Warszawy, ramen z tare na bazie pasty kokosowej z grillowanym ananasem i krewetkami od Magdaleny Klimczak (DaretoCook) i łódzkiego AtoRamen czy rubinowy burger z grillowanym halloumi i buraczkowym chutneyem od The Cool Cat i Red Lipstick Monster. – Cieszę się, że mogę pomóc mojej ulubionej restauracji w kreatywny sposób – komentuje Ewa Grzelakowska-Kostoglu.

Make Life Harded x Youmiko – Sushi Set 3 (Fot. Materiały prasowe Save The Fork)
Harel z zespołem Restauracji Naboku w Warszawie (Fot. Materiały prasowe Save The Fork)

Celem organizatorów jest uratowanie 100 restauracji w 100 dni. – Z danych, które otrzymujemy od restauracji, wiemy, ile średnio zamówień potrzebują oraz jaką zmianę obserwują po starcie współpracy z ambasadorami. Na bazie tego jesteśmy w stanie wyliczyć, ile zamówień i przychodu musimy wygenerować, aby uratować 100 restauracji. Wkrótce na naszej stronie internetowej udostępnimy licznik, który będziemy regularnie aktualizować, aby pokazać postęp – dodaje Jak.

Hummus z pieczoną dynią i granatem autorstwa FlyMeToTheSpoon w Restauracji Folgujemy w Łodzi. (Fot. Dorota Domino/ Materiały prasowe Save The Fork)

 

Pełna lista dań i ambasadorów jest dostępna na stronie www.savethefork.org oraz na profilu akcji na Instagramie @SaveThe Fork.

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę