Znaleziono 0 artykułów
05.12.2020

Self-Care Weekend: Dania, które poprawiają humor

(Fot. Michał Korkosz, @rozkoszny)

Poprosiliśmy naszych ulubionych blogerów kulinarnych, żeby podzielili się z nami jednym przepisem na ukochany comfort food na każdą porę dnia.

Śniadanie: Pancakes bananowe z maślano-cynamonowym miodem

Michał Korkosz (@rozkoszny): Nie znam lepszego sposobu na rozpieszczenie siebie niż usmażenie na śniadanie stosiku pancakes bananowych: puchatych, wilgotnych, no i oczywiście banalnie prostych. Jeden banan ląduje w masie, nadając delikatności, a drugi na jej wierzchu, aby podczas smażenia bosko się skarmelizować. Na koniec pancakes polewam miodem maślano-cynamonowym, który jeszcze długo po ich skonsumowaniu lepi się do palców, przypominając mi o tej małej przyjemności.

Składniki:

Pancakes:

2 dojrzałe banany
2 jajka zerówki
3 łyżki jogurtu greckiego
⅔ szklanki (90 g) mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki cynamonu
Masło + olej do smażenia

Maślano-cynamonowy miód:

2 łyżki miodu
1 łyżka masła
½ łyżki soku z cytryny
½ łyżeczki cynamonu
Szczypta soli

Przygotowanie:

1. Rozgrzej patelnię, a następnie rozgrzej na niej odrobinę masła i oleju.

2. Jednego banana pokrój w plasterki, odłóż na bok. Drugiego rozgnieć widelcem w misce. Dodaj jajka i jogurt, wymieszaj. Wsyp mąkę wcześniej połączoną z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Wymieszaj, masa może mieć małe grudki (zabieg ten sprawi, że placuszki będą pulchniejsze).

3. Nakładaj po jednej czubatej łyżce ciasta na jednego placuszka, zachowując odstępy między nimi. Na wierzchu każdego ułóż po dwa plasterki banana. Smaż na umiarkowanym ogniu, aż urosną i będą ładnie zrumienione, przez ok. 3-4 minuty. Przewróć pancakes na drugą stronę i smaż do zrumienienia, przez ok. 2-3 minuty.

4. W tym czasie przygotuj sos. Rozpuść masło w małym rondlu. Wyłącz ogień i dodaj miód, sok z cytryny, cynamon i szczyptę soli. Pancakes bananowe podawaj z kleksem jogurtu, konfiturą porzeczkową i mżawką miodu maślano-cynamonowego.

Drugie śniadanie: Tosty z kremową gorgonzolą i gruszką

(Fot. Małgorzata Minta)

Małgorzata Minta (@minta_eats): Przyznam się, że czasem takie tosty są moim obiadem - zwłaszcza wtedy, gdy nie mam nastroju na długie stanie w kuchni. Diabeł tego przepisu tkwi w klasycznym połączeniu słodkich gruszek i pikantnego sera, tutaj ukrytych między chrupiącym kromkami chleba na zakwasie.

Składniki (na 2 porcje):

4 kromki chleba na zakwasie
2 małe lub 1 duża gruszka
100 g sera gorgonzola dolce (lub innego sera pleśniowego o kremowej konsystencji)
50 g mascarpone
2-3 gałązki świeżego tymianku
2 łyżki miodu
świeżo mielony czarny pieprz
masło, do grillowania

Przygotowanie:

1. Gruszki obierz, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Pokrój wzdłuż w plasterki o grubości 2-3 mm. Gorgonzolę pokrusz na kawałki i rozdrobnij widelcem.

2. Na dwóch kromka ułóż rozdrobniona gorgonzolę, polej miodem, posyp listkami tymianku, ułóż na wierzchu plasterki gruszki. Przykryj pozostałymi kromkami, posmarowanymi mascarpone. Mocno dociśnij.

3. Patelnię grillową rozgrzej, posmaruj za pomocą pędzelka masłem. Kładź na gorącej patelni tosty i mocno je dociśnij (np. cięższym , pusty garnkiem lub drugą patelnią. Smaż, aż się zrumienią, przewróć i zgrilluj z drugiej strony.

4. Podawaj natychmiast, np. z zielona sałatą.

Obiad: Makaron z zimowym sosem z warzyw

(Fot. Alicja Rokicka, @wegannerdblog)

Alicja Rokicka (@wegannerdblog): Jako mentalna Włoszka źle znoszę zimę. Przede wszystkim to okres chłodu, a zdecydowanie lepiej się czuję, wygrzewając buzię w słońcu. W zimie trudno też o smaczne, świeże pomidory. Pomidory to składnik najlepszych sosów, a jak wiadomo, te na bazie świeżych produktów są najlepsze. Jestem zdania, że powinno się jeść sezonowo i lokalnie. Dlatego zimą, zamiast pomidorów, sięgam po takie warzywa jak rodzime selery czy marchewki. Na szczęście mam w zanadrzu przepis na sos, który jest równie słodki i kremowy, jak ten pomidorowy.

Składniki:

Ulubiony makaron
1 cebula
1 łodyga selera naciowego (niekoniecznie)
1 duża marchewka
1-2 ząbki czosnku
Kilka łyżek oliwy
3 łyżki passaty pomidorowej lub koncentratu
3 łyżki płatków drożdżowych
Sól
Szczypta chili
Ew. 1 łyżka twarożku sojowego

Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj al dente.

2. Cebulę, seler i marchewkę posiekaj drobno, a następnie podsmaż na oliwie przez ok. 5 minut. Dodaj posiekany czosnek.

3. Całość przełóż do pojemnika i zacznij miksować. Podlej oliwą z oliwek. Dodaj płatki drożdżowe i dopraw solą.

4. Makaron wymieszaj z sosem.

Kolacja: Bardzo chrupiące frytki z batatów

(Fot. Eryk Wałkowicz, @ervegan):

Eryk Wałkowicz (@ervegan): Domowe frytki kojarzą mi się z obiadami. Od czasu do czasu przygotowywaliśmy z mamą zdrowsze wersje typowych fast foodów. Ziemniaczane frytki – czy to z pieca, czy z patelni – zawsze wychodzą chrupiące. Gdy dorastałem, zacząłem eksperymentować. Frytki szykowałem z batatów, marchewek i innych warzyw – trudniej mi było uzyskać chrupkość. Z tym przepisem okaże się to łatwe i pyszne.

Składniki:

Na 1 blachę
2 średnie lub 1 spory batat
1 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki wędzonej papryki
3 łyżki oleju rzepakowego
Sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Bataty porządnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą, osusz i pokrój na drobne słupki.

Przełóż je do większej miski i natrzyj olejem zmieszanym z wędzoną papryką.

2. Posyp frytki mąką kukurydzianą i rozprowadź ją na nich, potrząsając miską (nie nacieraj batatów mąką).

3. Piekarnik nagrzej do 220°C. Bataty przesyp na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i rozmieść je tak, żeby się nie stykały.

4. Piecz przez ok. 30 minut, aż frytki zrobią się lekko brązowe i chrupiące. Dopraw solą oraz pieprzem i gotowe.

Deser: Najszybszy chlebek bananowy

(Fot. Jessica Nadziejko, @pluminchocolate)

Jessica Nadziejko (@pluminchocolate): Pachnie cynamonem, rozpieszcza kubki smakowe delikatną słodyczą i mieści niezliczone ilości chrupiących orzechów i czekolady. Świeżo upieczony, jeszcze ciepły i posmarowany cieniutką warstwą masła sprawi, że dzień będzie dobry. Bohater wszystkich przejrzałych bananów i chwil, kiedy bez czegoś słodkiego się nie obejdzie!

Składniki: 

340 g mąki pszennej 
8 g proszku do pieczenia
4 g cynamonu 
110 g cukru brązowego
40 g cukru białego 
140 g miękkiego masła 
3 jajka 
440 g bardzo dojrzałych bananów 
100 g ulubionych orzechów 
Szczypta soli 

Przygotowanie: 

1. Keksówkę 25 x 11 wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 stopni (góra-dół). 

2. Do miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. 

3. Banany rozgnieć widelcem na purée. Posiekaj orzechy 

4. Masło utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, zgarniając przy tym pozostałe na ściankach misy masło.

5. Do gotowej masy dodaj mąkę i banany w trzech turach, zaczynając i kończąc na suchych składnikach. Dodaj orzechy i wymieszaj. Tak przygotowane ciasto wlej do keksówki, wierzch posyp orzechami lub połóż przekrojonego na pół banana. Piecz przez ok. 70 minut (do suchego patyczka).

Dokładny harmonogram Self-Care Weekend z „Vogue Polska” jest dostępny pod linkiem.

Julia Właszczuk
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę