Znaleziono 0 artykułów
05.05.2019

Taste Masters: Piknik w pałacu

Fot. Materiały prasowe

Zasada pięciu posiłków dziennie nie będzie obowiązywać 11 i 12 maja w Warszawie. Żółty przewodnik „Gault & Millau” we współpracy z Muzeum Pałacu Króla Jana III Sobieskiego w Wilanowie zapraszają na niezwykły piknik. W ramach pierwszej polskiej edycji imprezy Taste Masters spróbujemy 50 dań 50 najlepszych polskich szefów kuchni.

Polska scena kulinarna wciąż rośnie w siłę. Przybywa restauracji, utalentowanych szefów kuchni, smakowitych wydarzeń, a także smakoszy, zawsze głodnych nowych wrażeń. Wiemy już, jak smakuje najlepsza kuchnia uliczna, doceniamy potencjał festiwali kulinarnych, na pamięć znamy gastronomiczną mapę swojego miasta, a podróżujemy po to, by zasmakować w tym, co unikalne. Czasem jednak nie sposób utrzymać ręki na pulsie, bo jak Polska długa i szeroka, mnożą się smaki do odkrycia. Po majówkowych wojażach weekend 11 i 12 maja najlepiej spędzić w Warszawie. Właśnie wtedy na zaproszenie przewodnika „Gault & Millau” do wilanowskiej rezydencji króla Jana III Sobieskiego przyjadą najzdolniejsi szefowie kuchni z całej Polski. Każdy z nich przygotuje jedno ze swoich ulubionych dań. Przez dwa dni będą gotować na żywo, by karmić gości w pięknych wnętrzach Villi Intrata i w otaczającym ją zabytkowym parku.

Wydarzenie Gault&Millau w Wiedniu (Fot. Materiały prasowe)

Inicjatywa Taste Masters zrodziła się w Austrii i wzbudziła wielki entuzjazm tamtejszych foodies. Nic dziwnego, bo kulinarne legendy i gwiazdy zebrane w jednym miejscu i gotujące swoje popisowe dania to dla smakoszy więcej emocji niż menu degustacyjne w gwiazdkowej restauracji.

Na liście kucharzy zaproszonych do projektu znalazły się elektryzujące nazwiska. Aleksander Baron, stojący na czele kuchni w Zoni, to mistrz fermentacji, podrobów, prostoty i kuchni dawnej, Paweł Suwała z restauracji Mięsny z Baronem stworzył niezwykle mięsistą książkę kucharską. Nad mięsem i piątą ćwiartką pochyli się też pewnie Adam Chrząstowski, odpowiedzialny za sukces Ed Reda, a Grzegorz Fic z krakowskiej Albertiny zaczaruje gości swoimi specjalnościami – dziczyzną lub owocami morza. Martin Gimenez Castro z Ceviche Baru przybliży smak Ameryki Południowej, a Polskę historyczną zgotują Maciej Nowicki i Bogdan Gałązka. Z Wrocławia przyjedzie Łukasz Budzik, szef kuchni restauracji Mennicza Fusion, będzie też Przemek Błaszczyk znany z kulinarnego ożywienia Śląska chorzowską Mañaną, Michał Kuter z poznańskiej restauracji A nóż widelec czy Jacek Fedde z przepięknego Fedde Bistro w sercu Gdyni. Kobieca reprezentacja to m.in. Flavia Borawska z Opasłego Tomu, Malka Kafka z Tel Aviv Urban Food, Oliwia Bernady szefująca w Zielonym Niedźwiedziu czy zwyciężczynie „Masterchefa” – Beata Śniechowska i Magdalena Nowaczewska. Nie zabraknie też gwiazd z telewizyjnego ekranu, takich jak Kurt Scheller, David Gaboriaud czy Andrzej Polan.

50 kucharzy, 50 dań – jak to wszystko pomieścić? Organizatorzy zadbali o satysfakcję swoich gości, proponując dozować kulinarne emocje. Każdego dnia będzie można spróbować po 25 dań, dwanaście do południa i trzynaście po południu. Taste Masters to także dwa dni degustacji alkoholi oraz warsztaty smaku. Aby wziąć udział w imprezie, wystarczy wejść na Ticketmaster i kupić bilet, który uprawnia do degustacji wszystkich dań i udziału w warsztatach – cena jednodniowej wejściówki to 150 zł, a dwudniowej 250 zł. Zapowiada się wydarzenie godne przyjęć na dworze Jana III Sobieskiego!

Wydarzenie Gault&Millau w Wiedniu (Fot. Materiały prasowe)
Katarzyna Stadejek
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę