Znaleziono 0 artykułów
24.04.2022
Artykuł sponsorowany

Tak smakuje lekka przyjemność

Fot. Materiały prasowe

Aksamitna, niebiańsko lekka pianka zanurzona w smakowitej czekoladzie to przysmak, który od lat gości w polskich domach. Ale legendarne wedlowskie Ptasie Mleczko® to nie tylko wyjątkowy smak. Stoi też za nim fascynująca historia.

Czego potrzeba do szczęścia człowiekowi, który już wszystko posiada? – miał zapytać pracowników Jan Wedel. W odpowiedzi usłyszał ponoć: Tylko ptasiego mleka. Tak narodziła się nazwa przysmaku, na pomysł którego Jan, należący do trzeciego pokolenia rodu słynnych cukierników, wpadł podczas podróży do Francji. Delikatna, skąpana w wedlowskiej czekoladzie pianka pojawiła się na sklepowych półkach w 1936 roku i natychmiast zyskała fanów wśród miłośników słodkości. Dziś, kiedy marka E.Wedel liczy ponad 170 lat, Ptasie Mleczko® to jeden z najbardziej kultowych wedlowskich produktów. Co więcej, możemy się cieszyć szerokim wachlarzem smaków przepysznych pianek.

Sekret lekkiej przyjemności smaku

Od blisko 90 lat Ptasie Mleczko® jest produkowane z tych samych składników, takich jak masło czy mleko. Jego receptura niezmiennie jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Temat jest tak porywający, że stał się inspiracją do powstania serialu „Receptura”, który do dziś możemy oglądać na Playerze. Co więcej, serial daje ciekawą dawkę wiedzy na temat bogatej historii marki E.Wedel oraz wynalazcy wedlowskich pianek, czyli Jana Wedla (w tej roli Jacek Koman).

Fot. Materiały prasowe

Przez lata słodkie pianki zaczęły się pojawiać w coraz to nowszych smakach. Do klasycznego waniliowego po wojnie dołączyły orzeźwiająca cytryna oraz aromatyczna czekolada. Wraz z upływem czasu miłośnicy słodkości mogli spróbować także takich smaków jak np. kremowa śmietanka, łagodna truskawka, słodki karmel, aromatyczny kokos czy wreszcie egzotyczny smak marakuja.

W ciągu minuty w Fabryce Czekolady E.Wedel produkuje się ponad 4 tys. pianek Ptasie Mleczko®. Co ważne, od chwili, gdy budynek opuściło pierwsze opakowanie, aż do 2008 roku pianki były wytwarzane ręcznie. Obecnie w Fabryce Czekolady E.Wedel znajduje się linia produkcyjna, gdzie powstaje przysmak. Będzie można ją zobaczyć wirtualnie podczas nadchodzącej Nocy Muzeów.

Najwięksi fani pianek z niecierpliwością wyczekują limitowanych wariantów, które pojawiają się na specjalne okazje, takie jak np. święta czy nadejście wakacji. Wówczas Ptasie Mleczko® zyskuje nie tylko nowe, fantazyjne smaki – takie jak np. Peanut Butter czy Mango Shake – lecz także wyjątkowe opakowania. Te, choć pozwalają tworzącym je artystom puścić wodze fantazji, zawsze są wierne jednemu, stałemu motywowi – wizerunkowi ptaków towarzyszącemu pysznym wedlowskim piankom.

Ptasie ilustracje

Pianki Ptasie Mleczko® to przysmak, który zachwyca iście niebiańską lekkością. Do unoszenia się ponad ziemią nawiązują też projekty opakowań przysmaku. W 2019 roku one przeszły ogromną metamorfozę. Młodzi polscy artyści, m.in. Martyna Wójcik-Śmierska czy Przemek Sokołowski zaproszeni do współpracy przez firmę E.Wedel, zainspirowali się lekkością pianek i stworzyli niezwykłe projekty graficzne. Za ich sprawą Ptasie Mleczko® możemy dziś kupić w wyjątkowych opakowaniach, na których goszczą ptaki, przedstawione w otoczeniu pięknych roślinnych ornamentów i delikatnej pastelowej kolorystyki.

Fot. Materiały prasowe

Każde z nowych opakowań pianek Ptasie Mleczko® ma swój indywidualny charakter, razem jednak tworzą spójną całość. Pudełka nawiązują kolorystyką do smaków, jakie skrywają w swoich wnętrzach. I tak na przykład klasyczne waniliowe zdobią kwiaty wanilii, a do skosztowania wariantu karmelowego zachęcają pawie z ogonami w odcieniach złota i beżu. Piękne roślinne motywy, przywodzące na myśl rajski ogród, sprawiają, że od opakowań wedlowskiej pianki trudno oderwać wzrok. A relaks w towarzystwie tego aksamitnego przysmaku staje się jeszcze większą przyjemnością. Warto więc zadbać o to, aby podczas tegorocznej wiosny limitowane kremowo-owocowe lekkie pianki Ptasie Mleczko® o smaku mascarpone z malinami zagościły w naszych domach.

Natalia Jeziorek
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę