Znaleziono 0 artykułów
25.03.2021

Wielkanocne menu z restauracji

Fot. materiały prasowe

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Nasze ulubione warszawskie restauracje i cukiernie przygotowały specjalną ofertę, nie tylko tradycyjną, z daniami na śniadanie, deser i kolację.

Na słono:

Cafe Bar Havana: Klasyka w roślinnym wydaniu

W świątecznym menu Havany znajdziemy m.in. krem z białych warzyw z pietruszkowymi chipsami, stek z boczniaka królewskiego oraz tartę z wędzonym twarogiem i konfiturą z szarej renety. Z przekąsek możemy wybierać między pasztetem z wędzoną śliwką, domowym pastrami i smalcem z białej fasoli. Przy okazji możemy uzupełnić domowe zapasy pesto z natki pietruszki i majonezu truflowego.

The Farm: Dla koneserów

Fot. materiały prasowe

The Farm pokochaliśmy za najwyższej jakości produkty, sprowadzane z Warmii i Mazur. Specjalnie na Wielkanoc zespół przygotował gotowe dania i te, które przygotujemy sami w domu. W menu znalazły się marynowane w czosnku i salsie ziołowej côte de boeuf, nadziewana jabłkami i pomarańczami kaczka brandenburska oraz domowy żur na zakwasie. Wielkanoc w wersji fine dining.

Fot. materiały prasowe

Bibenda: Wspólne świętowanie

Fot. materiały prasowe

Z tęsknoty za lunchami w niedawno odremontowanym lokalu zaglądamy do jego wielkanocnego menu. A w nim m.in. wegeżurek z wędzonym miso, palona młoda kapusta z miętowym labneh, marchewkowe gnudi w maśle karotkowym, miniporchetta z pietruszkowym pistou, truflowa pasta jajeczna i wiele więcej.

Dziurka od klucza: Z włoskim twistem

W wielkanocnym menu, obok świątecznych klasyków, znajdziemy kilka propozycji z włoskim twistem – lasagne z duszoną w białym winie salsiccią, ravioli faszerowane cielęciną czy dorsza alla Livornese, czyli w pomidorach, kaparach i oliwkach nere, serwowanego z konfitowanymi francuskimi ziemniakami.

Forteca Kręgliccy: Lokalnie

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kręgliccy (@kregliccy)

Tych, którzy cenią sobie najwyższą jakość, na pewno zainteresuje wielkanocna oferta Fortecy Kręglickich. Znajdziemy tu zarówno przystawki (jak rostbef pieczony w rozmarynie, pasztet z kaczki z żurawiną czy sałatkę jarzynową z domowym majonem), jak i główne dania (w tym krem chrzanowy, pierogi z sandaczem i gnocchi ziemniaczane). Już 31 marca w godzinach 9-19 w Fortecy odbędzie się również wielkanocny targ, na którym będzie można kupić najwyższej jakości produkty od lokalnych dostawców. Oczywiście przy zachowaniu nowego reżimu sanitarnego.

Cool Cat: Nowa tradycja

Znajdziecie tu żurek z grzybami shiitake i wegańską kiełbasą, jajka faszerowane z miso i rzeżuchą czy śledzia w majonezie wasabi. W sam raz na wielkanocne śniadanie sprawdzą się również grzybowe pâté z soczewicy, konfitura z czerwonej cebuli i masło truflowe.

Na słodko:

Fot. materiały prasowe

Lourse: Małe dzieła sztuki

Fot. materiały prasowe

W cukierni hotelu Raffles Europejski Warsaw wszystkie wypieki dopracowane są w najdrobniejszych szczegółach. Na święta znajdziemy sernik z egzotycznym coulis i musem jogurtowym, truskawkowy mazurek na migdałowym biszkopcie z ricottą oraz babkę w porzeczkowym syropie z crème fraîche, a także wybór ręcznie robionych pralin. Naszym faworytem jest tort krakowski, czyli migdałowe dacquoise z morelą, musem migdałowym i włoską bezą.

Kukułka: Ciasta marzeń

Cukiernia z Mokotowskiej nigdy nie zawodzi. W wielkanocnej ofercie znajdziemy mazurek w kilku odsłonach – kajmakowy z czarną porzeczką, pomarańczowy z marcepanem i domową konfiturą, truflowo-czekoladowy i pistacjowy z różą i malinami, a także kremowy sernik wiedeński i klasyczną babę drożdżową.

Muus: Powitanie wiosny

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MUUS (@muuswarsaw)

Cukiernia na Powiślu słynie z ciast, tortów, tart i tartaletek we wszystkich kolorach tęczy. Na Wielkanoc dziewczyny przygotowały po kilka wariacji na temat serników (w tym nowojorski na spodzie z ciasteczek), mazurków (zwróćcie uwagę na ten z białą czekoladą i konfiturą porzeczkową) i tortów (np. wegański marchewkowy z prażonymi migdałami).

Montażownia: Najlepsze drożdżówki

Wypieki z rzemieślniczej pracowni na Bielanach znajdziecie w wielu warszawskich kawiarniach. Na Wielkanoc zespół Montażowni przygotował ofertę, w której znalazły się m.in. panettone, czyli baba na zakwasie w wariancie z gorzką czekoladą i rodzynkami lub białą czekoladą i prażonymi pistacjami, cytrynowe rogale z paschą, a także cynamonki, kardamonki, szafranki, croissanty i wiele więcej. Spieszcie się, bo mazurek już się wyprzedał!

Cukier w cukrze: Smaki dzieciństwa

Nowa cukiernia na Pradze uwodzi bajkowymi deserami jak z czasów PRL-u. Do smaków dzieciństwa właścicielka powraca również na Wielkanoc. W świątecznym menu Cukru w cukrze znajdziemy makowiec, karpatkę, mazurki i serniki, w tym podbijający Instagram sernik baskijski o przypalonej skórce i aksamitnym wnętrzu.

Julia Właszczuk
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę