Znaleziono 0 artykułów
03.02.2021

Warszawska cukiernia Lourse znów otwarta

(Fot. Materiały prasowe)

Cukiernia w Raffles Europejski Warsaw powraca do wszystkich stęsknionych słodkości. W tłusty czwartek zaserwuje autorskie pączki.

Lourse to jedno z najsłodszych miejsc przy Trakcie Królewskim. Ukryta w Hotelu Europejskim cukiernia nazwą i wystrojem nawiązuje do miejsc z początku XX wieku. W jej gablotach zawsze znajdą dla siebie coś także miłośnicy współczesnej sztuki cukierniczej – wystarczy wspomnieć lody o smaku miso i bananów czy szarlotki przypominające zdobne wieńce z kwiaciarni.

(Fot. Materiały prasowe)

Po dłuższej przerwie Lourse wraca do warszawskich łasuchów, i to w najlepszym momencie, bo w tłusty czwartek.

Tylko tego dnia w cukierni hotelu Raffles Europejskiego dostępne będą trzy opracowane przez zespół cukierni i szefa kuchni Beñata Alonso smaki pączków (każdy w cenie 10 zł). – Oczywiście powróci pączek, który był bestsellerem w ubiegłym roku, wypełniony pastą z orzechów i czekolady i solonym karmelem oraz klasyczny pączek z powidłami śliwkowymi z dodatkiem whisky, glazurowanym śliwkowym winem oraz złotymi okruszkami bretońskich maślanych ciasteczek – zapowiada Alonso. Spragnionym słońca na pewno do gustu przypadnie tropikalny w nutach pączek Piña Colada, inspirowany karaibskim koktajlem, który wypełnia nadzienie z likierem Kahlua i kosteczkami kandyzowanego ananasa. Całość zdobi korona z kokosowego kremu oraz płatek suszonego ananasa. – Nad wszystkimi ciastkami pracujemy zespołowo, a ten konkretny pomysł wyszedł od naszych cukierniczek. Choć myśleliśmy jeszcze o innej propozycji, ten o smaku Piña Colada wzbudził w nas wakacyjne wspomnienia, więc zwyciężył jednomyślną decyzją – przyznaje szef kuchni hotelu.

(Fot. Materiały prasowe)
(Fot. Materiały prasowe)

Od tłustego czwartku w Lourse będzie można kupić specjalne ciastko walentynkowe – autorską interpretację ciastka Opera. Cieniutkie warstwy nasączonego brandy biszkoptu przełożone musem o smaku mokki oraz ganache z białej czekolady infuzowanym liśćmi figowymi (z własnych upraw szefa kuchni!), które nadają mu kwiatowego aromatu. Ciastko (23 zł) będzie dostępne przez cały walentynkowy tydzień.

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę