Znaleziono 0 artykułów
03.02.2021

Warszawska cukiernia Lourse znów otwarta

03.02.2021
(Fot. Materiały prasowe)

Cukiernia w Raffles Europejski Warsaw powraca do wszystkich stęsknionych słodkości. W tłusty czwartek zaserwuje autorskie pączki.

Lourse to jedno z najsłodszych miejsc przy Trakcie Królewskim. Ukryta w Hotelu Europejskim cukiernia nazwą i wystrojem nawiązuje do miejsc z początku XX wieku. W jej gablotach zawsze znajdą dla siebie coś także miłośnicy współczesnej sztuki cukierniczej – wystarczy wspomnieć lody o smaku miso i bananów czy szarlotki przypominające zdobne wieńce z kwiaciarni.

(Fot. Materiały prasowe)

Po dłuższej przerwie Lourse wraca do warszawskich łasuchów, i to w najlepszym momencie, bo w tłusty czwartek.

Tylko tego dnia w cukierni hotelu Raffles Europejskiego dostępne będą trzy opracowane przez zespół cukierni i szefa kuchni Beñata Alonso smaki pączków (każdy w cenie 10 zł). – Oczywiście powróci pączek, który był bestsellerem w ubiegłym roku, wypełniony pastą z orzechów i czekolady i solonym karmelem oraz klasyczny pączek z powidłami śliwkowymi z dodatkiem whisky, glazurowanym śliwkowym winem oraz złotymi okruszkami bretońskich maślanych ciasteczek – zapowiada Alonso. Spragnionym słońca na pewno do gustu przypadnie tropikalny w nutach pączek Piña Colada, inspirowany karaibskim koktajlem, który wypełnia nadzienie z likierem Kahlua i kosteczkami kandyzowanego ananasa. Całość zdobi korona z kokosowego kremu oraz płatek suszonego ananasa. – Nad wszystkimi ciastkami pracujemy zespołowo, a ten konkretny pomysł wyszedł od naszych cukierniczek. Choć myśleliśmy jeszcze o innej propozycji, ten o smaku Piña Colada wzbudził w nas wakacyjne wspomnienia, więc zwyciężył jednomyślną decyzją – przyznaje szef kuchni hotelu.

(Fot. Materiały prasowe)
(Fot. Materiały prasowe)

Od tłustego czwartku w Lourse będzie można kupić specjalne ciastko walentynkowe – autorską interpretację ciastka Opera. Cieniutkie warstwy nasączonego brandy biszkoptu przełożone musem o smaku mokki oraz ganache z białej czekolady infuzowanym liśćmi figowymi (z własnych upraw szefa kuchni!), które nadają mu kwiatowego aromatu. Ciastko (23 zł) będzie dostępne przez cały walentynkowy tydzień.

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij