
Orzechy brazylijskie poprawiają wygląd skóry, redukują stres, wspomagają układ krążenia, słowem: czynią cuda z naszym organizmem. Ich zastosowanie jest ogromne – idealnie sprawdzą się jako przekąska dla sportowców lub składnik zdrowych wypieków. Wskazujemy sposoby na włączenie do diety tych wyjątkowych orzechów.
Orzechy brazylijskie to superfood bogaty w liczne składniki odżywcze. Doskonale sprawdzą się jako zdrowa przekąska, która poprawi kondycję skóry i wesprze metabolizm. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne mają orzechy brazylijskie i dlaczego warto jeść je częściej.
Wartości odżywcze orzechów brazylijskich są naprawdę wyjątkowe. To niezbędny element diety każdego, kto ceni zdrowe odżywianie
Orzechy to nieodzowny element zdrowej diety. Każdy dietetyk podkreśla niezwykłe właściwości odżywcze migdałów, orzechów laskowych czy nerkowców. Jednak jeśli chodzi o właściwości zdrowotne, to zdecydowanie królują orzechy brazylijskie. To jedna z najbardziej odżywczych przekąsek i naturalny superfood, który wciąż niestety jest mało znany i za rzadko spożywany. Warto to zmienić i włączyć je do swojej diety.
Orzechy brazylijskie to naturalny superfood i źródło selenu. Dwa dziennie działają jak multiwitaminowy eliksir dzięki bogactwu składników mineralnych
Orzechy brazylijskie mają właściwości antyoksydacyjne, są bogate w selen, który reguluje metabolizm i wspomaga odchudzanie (według badania opublikowanego w PubMed ten pierwiastek pomaga spalać tłuszcz i zwiększać masę mięśniową).
Dzięki witaminie E o działaniu regenerującym, witaminie B6 i selenowi stymulującymi syntezę kolagenu, kwasom omega-3 i omega-6 wzmacniającym barierę lipidową skóry oraz cynkowi łagodzącemu stany zapalne orzechy brazylijskie pomagają zadba o zdrową oraz promienną skórę.
Nic więc dziwnego, że na TikToku orzechy brazylijskie stały się prawdziwym viralem. Wiele osób zapewnia, że dwa dziennie działają jak multiwitaminowy eliksir, pomagają w redukcji stresu oksydacyjnego, przeciwdziałaniu otyłości oraz przyspieszają wzrost włosów.
Pochodzenie orzechów brazylijskich to przede wszystkim kraje Ameryki Południowej, np. Boliwia. Kupując je, wspieramy lokalne społeczności
Orzechy brazylijskie to tak naprawdę nasiona drzewa Bertholletia excelsa, pochodzącego z amazońskich lasów deszczowych. To jedno z najwyższych drzew tropikalnych (dorasta nawet do 50 metrów), które rośnie przede wszystkim w Brazylii, ale także w innych krajach Ameryki Południowej (Boliwii, która jest jednym z największych eksporterów orzechów brazylijskich na świecie, w Peru, Ekwadorze, Kolumbii i Wenezueli).
Nasiona kryją się w owocach przypominających orzech kokosowy, skąd są wydobywane, by następnie przejść proces suszenia, zanim trafią do sprzedaży. W czasach, gdy amazońska puszcza coraz mocniej cierpi z powodu wylesiania, zbiór orzechów brazylijskich daje promyk nadziei. Im większy popyt na orzechy brazylijskie, tym większa szansa na ocalenie drzew i wsparcie lokalnych społeczności, które zajmują się zbieraniem orzechów.
Jakie są wartości odżywcze i kalorie jednego orzecha brazylijskiego?
· Kalorie: 33
· Węglowodany: 1 g
· Cukry: 0 g
· Białko: 1 g
· Tłuszcz całkowity: 3 g
· Tłuszcze nasycone: 1 g
· Cholesterol: 0 mg
· Sód: 0 mg
· Magnez: 19 mg (6 proc. dziennego zapotrzebowania)
· Potas: 33 mg (1 proc. dziennego zapotrzebowania)
· Selen: 96 µg (175 proc. dziennego zapotrzebowania)
· Witamina E: 0,3 mg (2 proc. dziennego zapotrzebowania)
Oto zdrowotne właściwości orzechów brazylijskich:
· 3 orzechy brazylijskie wystarczą, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na selen
· Przyspieszają metabolizm, spalanie tłuszczu i sprzyjają budowie mięśni
· Mają działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne, są bogate w przeciwutleniacze
· Regulują pracę tarczycy i produkcję hormonów
· Wspierają wątrobę w produkcji glutationu, czyli jednego z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów
· Wykazują właściwości przeciwwirusowe
· Są naturalnym źródłem selenu
· Dzięki zawartości cynku wzmacniają układ odpornościowy
· Korzystnie wpływają na zdrowie i wygląd skóry oraz włosów
· Zawierają kwas elagowy, który jest silnym antyoksydantem i wpływa na zdrowie mózgu, co pomaga zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym
· Są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL i wspierają pracę serca, poprawiając zdrowie układu krążenia
· Są źródłem magnezu, który reguluje wydzielanie melatoniny i ułatwia spokojny sen
Przeciwwskazania do stosowania orzechów brazylijskich w codziennej diecie nie są tak liczne, ja mogłoby się wydawać. Kiedy lepiej zrezygnować z tego superfood?

Czy to prawda, że orzechy brazylijskie mogą być szkodliwe, a dla niektórych osób okazać się wręcz trujące? To mit – jedynym przeciwwskazaniem do regularnego spożywania takich orzechów jest alergia. Trzeba jednak uważać na ilość.
Nadmierne spożywanie orzechów brazylijskich może prowadzić do zbyt wysokiego poziomu selenu w organizmie, co objawia się nudnościami, wymiotami i wahaniami nastroju. Maksymalna porcja orzechów to trzy dziennie – dzięki temu uda się uniknąć selenozy, czyli stanu w organizmie, gdy dochodzi do zbyt wysokiej zawartości selenu.
Zastosowanie orzechów brazylijskich jest bardzo proste, co sprawia, że są idealnym składnikiem diety. Podpowiadamy, jak najlepiej je jeść
Orzechy brazylijskie szybko się utleniają, dlatego warto zjadać je w krótkim czasie od zakupu. Przed jedzeniem warto namoczyć je w wodzie z odrobiną soli przez 8–12 godzin, co zmniejszy zawartość kwasu fitynowego, który utrudnia wchłanianie niektórych składników odżywczych, np. żelaza. Jeśli lubisz chrupać, włóż je na 10 minut do piekarnika – delikatne podprażenie wydobywa ich smak. Orzechy brazylijskie można jeść na wiele sposobów:
· Jako przekąskę: Niewielka porcja orzechów brazylijskich to perfekcyjna przekąska jako uzupełnienie zdrowej diety. Warto mieć zawsze kilka sztuk w torebce: to naturalne kapsułki pełne witamin. Można też podać je w bardziej wyrafinowany sposób – wystarczy wypełnić orzechami brazylijskimi mięsiste daktyle Medjoul.
Dzięki temu przygotujesz energetyczną przekąskę – połączenie białka, zdrowych tłuszczów oraz błonnika. Równie doskonale sprawdzą się w domowych kulkach mocy – trzeba tylko drobno posiekać orzechy brazylijskie i połączy je z suszonymi figami, daktylami, kakao, cynamonem i wiórkami kokosowymi.
· Na śniadanie: Posiekane orzechy brazylijskie urozmaicą smoothie i budyń z nasionami chia, owsiankę lub musli z owocami.
· Na obiad: Garść posiekanych orzechów możesz dodać do sałatki, np. z fasolą adzuki i czerwoną papryką albo ze szpinakiem i awokado. Dodane do risotto, kaszotto czy kremowych zup (zarówno na ciepło, jak i na zimno) nadadzą im wyjątkowy aromat. Z orzechów brazylijskich można przyrządzić też oryginalne pesto, zastępując nimi klasyczne orzeszki piniowe.
· Do picia: Z orzechów brazylijskich tłoczy się olej, można też przygotować masło albo kremowe mleko roślinne, podobne do tego z nerkowców. Takie mleko łatwo przygotować w domu, a następnie można używać go do smoothie, kawy latte czy matchy.
Przygotowanie domowego mleka z orzechów brazylijskich jest naprawdę proste. Wystarczy tylko kilka produktów
Będziesz potrzebować:
· 1 blendera
· 1 szklanki namoczonych orzechów brazylijskich
· 3 szklanki wody
· kroplę syropu klonowego
· szczyptę soli
Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj, aż uzyskasz mleko. Płyn przelej następnie do miski przez ściereczkę, aby pozbyć się pozostałości orzechów. Dokładnie wyciśnij ściereczkę. Mleko przechowuj w szklanej, szczelnie zamkniętej butelce. Trzymaj w lodówce nie dłużej niż przez 5–6 dni.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.