Znaleziono 0 artykułów
19.09.2020

Najlepsze cynamonki w Warszawie

Piekarnia Aromat (Fot. materiały prasowe)

Puszyste ciasto i wyraziste w smaku nadzienie – takie powinny być idealne bułeczki cynamonowe. Aby spróbować pochodzących ze Szwecji kanelbullar, nie trzeba już lecieć do Sztokholmu. Oto pięć sprawdzonych adresów w Warszawie, gdzie dostaniecie najpyszniejsze wariacje na temat tego deseru.

Piekarnia Aromat, ul. Sienna 39/ul. Koszykowa 63/ ul. Hoża 42

Nikt nie zna się na pieczywie tak jak Francuzi. Wiedząc to, właściciele piekarni Aromat postanowili połączyć francuski kunszt z lokalną tradycją. Eksperyment udał się znakomicie, a Warszawa zyskała aż trzy lokale z wypiekanym na miejscu pieczywem, croissantami i innymi słodkościami znanymi z paryskich kawiarni i nie tylko. W piekarniach znajdziemy również cynamonki w najbardziej klasycznym wydaniu – plecione drożdżówki są posypane grubo mielonym cukrem. Mocno cynamonowe smakują dokładnie tak jak w Sztokholmie. Oprócz tego możemy tu również spróbować drożdżówki w wersji nowojorskiej (z polewą lukrową z dodatkiem serka philadelphia). Wypieki Aromatu można znaleźć również w wybranych kawiarniach, np. w Coffeedesk.

Kukułka Cukiernia, ul. Mokotowska 52

Kukułka (Fot. materiały prasowe)

Choć niedawno Kukułka świętowała pierwsze urodziny, to już zasłużyła na tytuł jednej z najlepszych cukierni w stolicy. W przytulnym lokalu każdego dnia czekają na nas inne słodkości – raz są to tartaletki z sezonowymi owocami, innym razem napoleonki z kremem chałwowym albo kruche maślane ciasteczka, o których nie sposób zapomnieć. Wśród jesiennych nowości znalazły się również cynamonki. Jak przystało na Kukułkę, nie są to jednak klasyczne bułeczki. Tutejsze kanelbullar są robione z ciasta francuskiego przekładanego cukrem trzcinowym i cynamonem. Efekt? Chrupiąca z zewnątrz skórka i wilgotne maślane wnętrze. Sugerowane jest spożywanie ich w rozsądnych ilościach, bo można się uzależnić.

Montażownia Cukiernicza, ul. Płatnicza 57

Montażownia (Fot. materiały prasowe)

Cynamonowe drożdżówki z rzemieślniczej pracowni na Bielanach znajdziecie w wielu warszawskich kawiarniach, na czele z Relaxem, Faworami czy Moko. Zwykle można je złapać rano, bo rozchodzą się w zawrotnym tempie. I nic dziwnego. Przepis na cynamonki był inspirowany doświadczeniami właścicielki, która spędziła cztery lata w Danii, a następnie pracowała w szwedzkiej piekarni w Londynie. Znając temat od podszewki, opracowała recepturę na wzorowe kanelbullar. Klasyczną drożdżówkę wzbogaciła palonym masłem i cukrem muscovado, a całość smarowana jest aromatycznym syropem i posypywana płatkami bławatka. Od niedawna w ofercie znajdziemy również cynamonki w wersji wegańskiej.

MISS MELLOW, ul. Wilcza 62

MISS MELLOW (Fot. materiały prasowe)

Każdy z deserów serwowanych w śródmiejskiej cukierni zasługuje na wyróżnienie – pączki z kremem pâtissière, wypełnione owocami aż po brzegi jagodzianki czy równie pyszne, co piękne ptysie nigdy nie zawodzą. Nie inaczej jest w przypadku tutejszych cynamonek. Serwowane w postaci drożdżowych muffinek są puszyste, maślane i obtoczone w cynamonie i cukrze trzcinowym. Gdyby tego było mało, maślana bułeczka ma karmelizowany spód. W ofercie znajdziecie też klasyczne drożdżówki z kardamonem, drugi najpopularniejszy deser w Skandynawii. Wypieki MISS MELLOW, oprócz cukierni na Wilczej, dostaniecie również m.in. w Trzech Krukach na Pradze.

Żona Krawca, ul. Kamionkowska 29

Żona krawca (Fot. materiały prasowe)

Propozycja z prawej strony Wisły. Kawiarni na praskim Kamionku nie trzeba nikomu przedstawiać. W przytulnym lokalu panuje domowa atmosfera, a śniadania są serwowane jak u mamy. Żona Krawca jest również znana ze swoich słodkich wypieków, w które zaopatruje niemal wszystkie ważniejsze kawiarnie w Warszawie. Obok takich wspaniałości jak cytrynowe tartaletki z włoską bezą, najróżniejszych wariacji na temat serników i przepysznych tart (jak kultowe banoffee) znajdziemy tu również bułeczki cynamonowe. Pulchniutkie, aromatyczne i polane gęstym lukrem drożdżówki (lub w wersji sauté) są przygotowywane na bazie wegańskiej receptury, podobnie jak wiele tutejszych wypieków.

Julia Właszczuk
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę