Znaleziono 0 artykułów
07.11.2020

Na osłodę: Najlepsze warszawskie desery

Cynamonki, Muus / (Fot. materiały prasowe)

Mocno korzenne ciasta marchewkowe z delikatnym kremem, drożdżówki z domowymi konfiturami albo listopadowe rogale marcińskie w nowej odsłonie – jesienne smaki na dobre zawitały na witryny. W tym sezonie, kupując ulubione ciastko, sprawisz sobie małą przyjemność, równocześnie wspierając lokalnych przedsiębiorców. Polecamy siedem sprawdzonych adresów w stolicy.

MUUS: Mały ptyś, wielki smak

Ptyś, Muus (Fot. materiały prasowe)

Na Powiślu każdego dnia znajdziemy wybór ciast, tortów, tart i tartaletek. W jesiennej karcie minikawiarni wypatrzyliśmy kilka wartych uwagi nowości, na czele z ptysiem. Choć wygląda niepozornie, to jest prawdziwą ucztą dla zmysłów – parzone ciasto ptysiowe wypełnione jest konfiturą śliwkową i kremem na bazie śmietanki, mascarpone i kremu pâtissière. Gdyby tego było mało, całość pokrywa cynamonowa kruszonka zwieńczona wiórkiem z białej czekolady i posypana jadalnym złotym pudrem. Wśród nowości znajdziemy również mocno maślany rolls z konfiturą różaną i kremem pistacjowym oraz tort z… ziemią czekoladową.

Baja: Gwiazda sezonu

Ciasto marchewkowe, Baja (Fot. materiały prasowe)

Podobne artykułyNasze ulubione kawiarnie w WarszawieJulia WłaszczukPropozycja nie tylko dla wegan. Mała pracownia cukiernicza Baja zaopatruje większość warszawskich kawiarni – od żoliborskich Faworów po kawiarnię Miło na Ochocie. Ciasta, ciasteczka, drożdżówki i inne słodkości można również zamawiać bezpośrednio z powiślańskiej pracowni. A jest w czym wybierać. W jesiennej ofercie Bai znajdziemy m.in. kremowe tartaletki z gruszką, szarlotkę z waniliowym kremem i prażonymi migdałami czy tartę z czerowną porzeczką i białą czekoladą. Mnie najbardziej urzekło ciasto marchewkowe. W wydaniu Bai ciasto jest mięciutkie i skrywa w sobie kawałki orzechów włoskich, imbir i skórkę pomarańczy. Mocno korzenny smak przełamuje kremowy topping. – Na sezon pod kocem nie żałujemy cynamonu, gałki muszkatołowej, pomarańczy, gorzkiej czekolady i orzechów – mówią właścicielki.

Tarta pistacjowa, Kukułka (Fot. materiały prasowe)

Cukiernia Kukułka: (Nie)tradycyjne rogale

Rogale Marcińskie, Kukułka (Fot. materiały prasowe)

Listopad to miesiąc rogali marcińskich wypełnionych po brzegi nadzieniem z białego maku, posypanych chrupiącymi orzechami włoskimi i polanych gęstym lukrem. Najpyszniejszą wariację na temat rogala znalazłam w Kukułce. Dzięki bazie z ciasta francuskiego zyskują nową lekkość, nie tracąc ani trochę na smaku. W jesiennej ofercie cukierni znajdziemy również pyszną tartaletkę na kruchym maślanym spodzie z zapieczonym kremem pistacjowym i czarnymi porzeczkami oraz mocno czekoladowe brownie z malinami. Poprosimy wszystkie!

Chlebowy: Sezonowe drożdżówki

Bostocki i drożdżówki, Chlebowy (Fot. materiały prasowe)

W nowej piekarni rzemieślniczej na Woli obowiązują dwie zasady – ma być pysznie i sezonowo. Tutejsze wypieki powstają na bazie najlepszej jakości produktów – mąka pochodzi z zaprzyjaźnionego młyna, miód z rodzinnej pasieki, a inne produkty dostarczane są codziennie przez lokalnych dostawców. Ponieważ jesień to sezon na jabłka i gruszki, to właśnie one królują w wypiekach Chlebowego. Znajdziemy tu m.in. drożdżówki z domową konfiturą z gruszki, syropem klonowym i delikatną kruszonką oraz bułeczki z kwaśnym jabłkiem przełamanym słodyczą palonego karmelu i cynamonu. Na uwagę zasługują również tutejsze bostocki, czyli brioche z domową konfiturą z żurawiny i fragnipane – jedwabistym kremem migdałowym. Wszystkie trzy wypieki idealnie sprawdzą się z filiżanką kawy. Jeżeli wybieracie się do Chlebowego z wizytą, koniecznie zajrzyjcie z samego rana, bo wypieki znikają w zawrotnym tempie.

Tartaletki, Miss Mellow (Fot. materiały prasowe)

MISS MELLOW: Pączek z dynią

Pączek, Miss Mellow (Fot. materiały prasowe)

Dynię można znaleźć w kremowej zupie, rozpływających się w ustach ravioli, korzennym cieście, a nawet na pizzy i w pączkach, jak w Miss Mellow. Brzmi zaskakująco, ale smakuje wybornie – puszysty, obtoczony cukrem pączek wypełniony jest po brzegi kremem z dyni muszkatołowej o melonowo-owocowym posmaku z korzennymi przyprawami, kremem pâtissière i sekretnym składnikiem w postaci odrobiny espresso. Wśród sezonowych propozycji Miss Mellow znalazły się również tartaletka z figą, fasolą tonka i karmelizowanymi orzechami laskowymi, ekler z bitą śmietaną z mascarpone, czekoladą mleczną i chantilly z crunchem kukurydzianym z płatków śniadaniowych oraz pralinowa brioche z czekoladową kruszonką. Każdy wypiek to małe arcydzieło.

Piekarnia Aromat: Klasyka cynamonowa

Cynamonki, Aromat (Fot. materiały prasowe)

Podobne artykułyMenu dyniowe w WarszawieKamila Wojtkiewicz Sezon pachnie przyprawami korzennymi, cytrusami i oczywiście cynamonem. Ten ostatni najlepiej smakuje w postaci bułeczek cynamonowych. Aby spróbować pochodzących ze Szwecji kanelbulle, nie trzeba lecieć do Sztokholmu. Wzorowe cynamonki można znaleźć również w Warszawie. Do moich ulubionych należą te z piekarni Aromat, serwowane w trzech różnych wariantach – klasycznych bułeczek z kardamonem posypanych grubo mielonym cukrem, obtoczonych w cynamonowym cukrze rollsów oraz w wersji nowojorskiej z polewą lukrową z dodatkiem serka philadelphia. Z sezonowych nowości warto również zajrzeć do Aromatu na wegańskie brioche ze śliwką lub w wersji z czekoladą i orzechami.

Montażownia: Drodżówka z twistem

Szafranki, Montażownia (Fot. materiały prasowe)

Drożdżówki z rzemieślniczej pracowni na Bielanach znajdziecie w wielu warszawskich kawiarniach na czele z Relaxem czy Moko. W sezonowych propozycjach cukierni znalazły się szafranki – drożdżówki inspirowane szwedzkimi wypiekami z Montażowym twistem. Wypełniona pomarańczowym nadzieniem z kurkumą buła skąpana jest w aromatycznym, różanym syropie. Wśród jesiennych propozycji znalazły się również szarlotka z pieczonymi renetami zamknięta w rogalu oraz pecan pie w croissancie, czyli słodka propozycja z ganache z gorzkiej czekolady i bourbonu, kremem z tostowanych pekanów i nutką pomarańczy.

Julia Właszczuk
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę