Znaleziono 0 artykułów
11.09.2020

Nowe miejsca w Poznaniu

11.09.2020
Showroom MISIMI (fot. mat. prasowe)

Restauracja specjalizująca się w serach, wegańskie bistro i bar ukryty wśród drzew. Oto najciekawsze adresy na mapie Poznania.

Fromażeria, ul. Ratajczaka 27

Fromażeria to pierwsze takie miejsce w Polsce. Powstała z miłości do serów, wina i życia. To więcej niż restauracja. Znajdziemy tu również Cheese Bar. Najważniejszą pozycją w menu są tzw. loty, czyli deski serów i alkoholi. Poszukujący nowych smaków powinni skusić się też na set dla kilku osób z serami z różnych zakątków świata. W karcie win, oprócz klasyków, znajdziemy też wina rzemieślnicze, wegańskie, biodynamiczne czy z obniżoną zawartością siarki. We Fromażerii znajduje się sklep, w którym można kupić wszystkie gatunki sera dostępne w restauracji – w zestawach lub na wagę.

Korzenie, ul. Kramarska 3/5

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez korzenie (@korzenie_)

Koncepcja Korzeni zrodziła się podczas sesji zdjęciowej, kiedy Anna Szturma poproszona została o wykonanie aranżacji z kwiatów. Tworzyć w pracowni przy ulicy Kramarskiej zaczęła w 2019 roku, lecz dopiero tego lata otworzyła jej drzwi dla wszystkich miłośników traw ozdobnych i suszu. Kierując się zasadą zero waste, to z nich komponuje najczęściej. Z kwiatów żywych tworzy przede wszystkim na zamówienie, najchętniej sięga wtedy po rośliny sezonowe.

Miłość, ul. Garbary 54

Miłość (fot. materiały prasowe)

Do odwiedzin zachęcamy nie tylko wegan i wegetarian. Wśród najbardziej kuszących propozycji zwmenu warto wymienić ziemniaki zapiekane z rozmarynem czy pyry z gzikiem ze słonecznika. Oprócz śniadań, przystawek i dań głównych napijemy się tu również orzeźwiającego buraczanego koktajlu czy rabarbarowego kompotu. Miłość jest miejscem przyjaznym czworonogom, a od progu goście często są witani przez cocker spanielkę Szyszkę.

Wina Makaronu, ul. Generała Maczka 1A

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Wina Makaronu (@wina.makaronu)

Poznańskie Winiary wzbogaciły się o perełkę: Wina Makaronu. W ciągu dnia panuje tu luźna, niemal rodzinna atmosfera, a wieczorem Wina Makaronu sprawdzi się na włoską ucztę w gronie przyjaciół. Szczególnie dobrą opinią cieszą się tutaj gnocchi serwowane z serami gorgonzola i mascarpone, suszonymi pomidorami, młodym szpinakiem, orzechami włoskimi i musem z gruszki. Szansę warto dać jednak również innym daniom: sałatkom, ravioli czy pizzy.

Showroom MISIMI, ul. Jackowskiego 39

Poznańska marka MISIMI znana jest przede wszystkim młodym mamom, którym niezależnie od zmieniającej się figury, pozwala przez cały okres ciąży czuć się atrakcyjnie. Ubrania z linii Maternity dostępne w ofercie marki to połączenie miłych w dotyku tkanin, wygodnych fasonów i funkcjonalnych rozwiązań, takich jak dyskretnie ukryte zamki ułatwiające karmienie piersią. MISIMI to przede wszystkim sukienki, lecz kupimy tu też wygodne topy, t-shirty, spódnice czy dresy. Od 17 czerwca można je kupić nie tylko online, ale również w showroomie marki na Jeżycach. Znajdziemy tam też, obecną w ofercie MISIMI od kilku tygodni, kolekcję Regular stworzoną z myślą o wszystkich kobietach.

Orzeł i Reszka, ul. Zwierzyniecka 30/31

Orzeł i Reszka (fot. mat. prasowe)

To nie koniec nowości na poznańskich Jeżycach. Zaledwie kilkaset metrów dalej trafimy na otwartą 20 czerwca restaurację Orzeł i Reszka – spełnione marzenie znanego z programu „Top Chef”, Jakuba Reszki. W menu znajdziemy polskie przysmaki: udko z kaczki z pyzami i modrą kapustą i rarytasy z dalszych zakątków świata: śródziemnomorskie owoce morza, włoskie pasty czy śniadania inspirowane kuchnią Wielkiej Brytanii. Na wegetarian czekają m.in. stek z kalafiora i energetyczny bowl.

Wald Bar, Wolsztyńska 2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Wald (@wald_bar)

Zlokalizowany w samym sercu Grunwaldu WALD (niem. las) to niepozorny domek z drewna. Urok tego miejsca kryje się jednak za barem. To tajemniczy ogród, w którym możemy odpocząć od zgiełku. Z widokiem na oplecioną bluszczem willę z lat 30. ubiegłego wieku, możemy raczyć się tu winem ze starannie wyselekcjonowanej listy, dobrym piwem i przystawkami wśród których znajdziemy m. in. oliwki sprowadzane przez właścicieli lokalu bezpośrednio od hiszpańskiego producenta. WALD Bar to ciekawa alternatywa dla popularnej wśród Poznaniaków, znajdującej się w tej samej dzielnicy, winiarni Pod Czarnym Kotem.

 

Urszula Zwiefka
Komentarze (1)

Gość07.05.2022, 23:31
Z nowych lokali w Poznaniu zawiodłam się na Surfing Cowboy w Poznaniu na ul. Kantaka 8/10 . Myślałam że w jakiej lokalizacji i takim miejscu powstanie coś naprawdę eleganckiego i oryginalnego. Niestety to knajpa w której nawet nie można w spokoju zjeść polecanych przez wlascicieli burgerów amerykańskich.Stali bywalcy baru i obsługa wychodzą przed lokal i się awanturują, palą papierosy, krzyczą, strasznie głośno rozmawiają, przeklinają w 2 językach - po polsku i amerykańsku. Wzięłam tego burgera na wynos, bo jedzenie w takich warunkach nie było moim marzeniem. Samo jedzonko bardzo dobre, burger jak burger smakuje mi zawsze, ale ludzie którzy się tam kręcili byli podejrzani i dosłownie bałam się o swoje bezpieczeństwo. Brak kultury, wyzwiska, nie potrafili normalnie rozmawiać tylko darli się w niebogłosy, jakby cała ulica należała do nich. Na Kantaka są jeszcze 3 inne knajpki i wokół nich nic takiego się nie działo - ludzie kulturalnie siedzą przy stolikach, jedzą, rozmawiają. Tylko przed Surfing Cowboy taka klientela.
Proszę czekać..
Zamknij