Znaleziono 0 artykułów
19.07.2022
Artykuł partnerski

Tygiel: Z miłości do kuchni

19.07.2022
Fot. Maciej Chyra

„Z pola na stół” – to idea, która przyświeca Dawidowi Klimańcowi, utalentowanemu i wielokrotnie nagradzanemu szefowi kuchni. Teraz realizuje ją w nowo otwartej restauracji fine dining Tygiel w Szklarskiej Porębie. Oddając hołd tradycji regionu, zaprasza w kulinarną podróż po Karkonoszach i Górach Izerskich.

Spektakularny górski krajobraz i bliskość natury od lat przyciągają gości do Szklarskiej Poręby. Zlokalizowana między stokami Karkonoszy na południu, z zapierającą dech Szrenicą górującą nad miastem, a Górami Izerskimi na północy i wzniesieniami Pogórza Karkonoskiego na wschodzie – już od połowy XIX w. jest największą stacją klimatyczną Dolnego Śląska, której warunki porównuje się z tymi panującymi w Alpach. Piękno tego miejsca doceniali także artyści przyjeżdżający tu do pisarzy Carla i młodszego od niego o cztery lata, laureata literackiej Nagrody Nobla, Gerharta Hauptmannów. Dom braci to obecnie jedna z atrakcji Szklarskiej Poręby – tak samo, jak górskie szlaki, z tym prowadzącym na słynne Śnieżne Kotły na czele, wodospady Kamieńczyk i Szklarki, trasy rowerowe o łącznej długości 450 km czy urokliwe centrum miasta. Dziś na tej liście znajduje się także restauracja Tygiel.

Nowa jakość w kuchni

Fot. Maciej Chyra

W tej malowniczej okolicy na początku lipca 2022 r. swoje otwarcie świętowała restauracja Tygiel. Nowe miejsce na kulinarnej mapie Szklarskiej Poręby, zlokalizowane na terenie pięciogwiazdkowego Platinum Mountain Hotel & SPA, nawiązuje do tradycji regionu i idei chaty izerskiej ze wspólnym biesiadowaniem przy łączonych stołach. Dystans skraca także otwarta kuchnia i stacja live cooking. Wystrój wnętrza w duchu eko – naturalne drewno, glina i miedź – uzupełnia szlachetna ceramika. Magia dzieje się jednak na talerzu. Restauracja à la carte serwuje wyrafinowane dania kuchni polskiej, wśród których nie brakuje propozycji wegetariańskich i wegańskich. Ich autorem jest utalentowany szef kuchni Dawid Klimaniec.

Fot. Maciej Chyra

– Chcę czerpać energię z miejsca, w którym się znajduję, a Szklarska Poręba to głównie lasy, pola, lokalni dostawcy, regionalne sery, mięsa, ryby. Wszystko to jest dla mnie takim powrotem do korzeni. Lubię gotować zdrowo, lokalnie, z produktów, których jestem pewien. To one są najważniejsze. Dbam o to, by zawsze były świeże i trafiały do kuchni w jak najkrótszym czasie. Zawsze chcę je wykorzystać w 100 proc. – opowiada Dawid Klimaniec i dodaje: – Serwuję tradycyjną polską kuchnię w nowoczesnym wydaniu. Eksperymentuję, bo to najbardziej lubię w gotowaniu.

Szef kuchni ma więc dla gości wysublimowane potrawy, idealne na rodzinny lub biznesowy obiad lub romantyczną kolację. Kulinarną podróż przez karkonoskie smaki warto zacząć od przystawek: kawior z wędzoną śmietaną i kompresowanym ogórkiem czy tatar z sarny z oliwą lubczykową, gryką i marynowaną cebulą to propozycje, które trafią w gust największych smakoszy. Nie inaczej jest z zupami, wśród których znajdziemy krem szparagowy, bulion z kaczki i consommé z lokalnych sezonowych grzybów. Gwóźdź programu? Dania główne. Jagnięce biodro z młodą kapustą, pieczonym ziemniakiem z lokalnym twarogiem i szpinakiem z różaną harissą na długo zostanie w pamięci, tak samo jak kulbin w towarzystwie muślinu ziemniaczanego, wędzonego kawioru z pstrąga i bisque z homara. Trudno oprzeć się domowym pierożkom z halloumi, ricottą, parmezanem z dodatkiem bazylii i pomidorów. A Tygiel proponuje jeszcze wyśmienite supreme z kurczaka, a także pieczony młody seler. Idealnym dopełnieniem tak wyrafinowanego posiłku będą biszkopt z kakao z Wybrzeża Kości Słoniowej z kawą i egzotycznym karmelem lub słodkie połączenie rabarbaru z migdałami, malinami i wanilią.

Dawid Klimaniec: Kreatywność i pasja

Fot. Maciej Chyra

Autorem niezwykłych dań w restauracji Tygiel jest Dawid Klimaniec, utalentowany i wielokrotnie nagradzany szef kuchni. Wychowany na wsi, od dziecka pasjonował się kulinariami, fascynowały go różne smaki, aromaty, konsystencje. Szczególnie upodobał sobie potrawy oparte na naturalnych składnikach, a jako że świeże produkty najwyższej jakości to podstawa doskonałej kuchni, kieruje się ideą „z pola na stół”. Prostym daniom nadaje nowoczesny, wyrafinowany charakter. To wynik jego pasji do gotowania i ogromnej kulinarnej ciekawości.

Przygodę z kuchnią zaczął w śląskich restauracjach. Szybko dostrzeżony, zdobywał też uznanie. W 2019 r. otrzymał nominację w kategorii Restauracje z Renomą w Kulinarnych Hermesach, a jest także laureatem wielu konkursów, jak Międzynarodowy Festiwal Pstrąga, Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny czy Gęsina na Św. Marcina 2019, konkursu organizowanego przez Slowfood Polska. 

Fot. Maciej Chyra

Po siedmiu latach kariery zawodowej postanowił zdobyć doświadczenie za granicą, w Belfaście. Zaczął jako chef de partie, by po niespełna dwóch latach zostać sous chefem w Made in Belfast, a potem head chefem w Restaurant 25. Jak mówi, miejscem, które ukierunkowało go najbardziej, była jednak restauracja Ox, która w 2015 r. znalazła się na liście „World’s 50 Best Restaurants”, a rok później zdobyła gwiazdkę Michelin, którą utrzymuje do teraz. 

Dziś Dawid Klimaniec wrodzonym talentem, ogromną pasją i międzynarodowym doświadczeniem zachwyca w Tyglu.

Katarzyna Nowak
Proszę czekać..
Zamknij