Znaleziono 0 artykułów
07.10.2023
Artykuł partnerski

Wszystkie smaki Chorwacji

07.10.2023
Dubrownik - dieta śródziemnomorska/ Fot. Julien Duval, CNTB

Chorwacja przyciąga miłośników przyrody, bajecznych plaż i rejsów po lazurowym Adriatyku. Nie mniej atrakcji oferuje tym, którzy podróżują za wyjątkowymi smakami. Lokalną kuchnię bazującą na śródziemnomorskich produktach utalentowani szefowie kuchni umiejętnie unowocześniają. Sprawdź, które chorwackie restauracje trafiły do przewodnika Michelin.

Chorwacja to synonim udanych wakacji. Ciągnące się kilometrami wybrzeże, morze lazurowe bardziej niż na obrazkach sprzedawanych zwykle w sklepach z pamiątkami, urokliwe miasteczka poprzecinane wąskimi uliczkami, imponujące pałace pamiętające dawne cywilizacje. A do tego wszystkiego – pyszne jedzenie.

Zróżnicowana kuchnia

Różnorodny krajobraz – z morzem i górami – sprawił, że tutejsza kuchnia została zbudowana na całej palecie składników – od owoców morza i ryb przez soczyste owoce po dojrzewające sery i szlachetne trufle. Całość podlewają litry docenionej na świecie oliwy oraz wina.

Restauracja 360º w Dubrowniku/ Fot. Veronica Arevalo, Tifon Labirint

Tradycyjna kuchnia Chorwacji, tak jak w innych krajach basenu Morza Śródziemnego, jest prosta. Dzięki bogactwu składników, które są tu na wyciągnięcie ręki, nawet najprostsze danie – kawałek sera i pokrojone na cząstki figi czy grillowana dorada popita kieliszkiem białego wina – urastają do rangi prawdziwej uczty.

Lokalne składniki biorą na warsztat szefowie kuchni wyjątkowych restauracji, pokazujący chorwacką kulturę kulinarną w nowoczesnym ujęciu. Budując na tych samych smakach oraz zasadach, jakie przyświecają rustykalnej kuchni, czyli sezonowości, lokalności i czerpaniu z tradycji, tworzą dania, które stają się ukoronowaniem podróży.

Czarne risotto/ Fot. Maja Danica Pečanić, CNTB

Najlepsze restauracje Chorwacji według przewodnika Michelin

Potwierdzeniem poziomu są wysokie noty w prestiżowym przewodniku Michelin. W 2017 r. po raz pierwszy chorwacka restauracja została wyróżniona gwiazdką, którą przyznaje się, wedle definicji autorów przewodnika, bardzo dobrym restauracjom w swojej kategorii. Historyczną nagrodę otrzymała Monte w Rovinju, prowadzona przez małżeństwo Tjitske i Danijela Đekićów. Rok później do istriańskiej Monte dołączyły dwie kolejne: Pelegrini z Szybenika oraz 360º w Dubrowniku.

Restauracja Pelegrini w Szybeniku/ Fot. Julien Duval, CNTB

Pelegrini, znajdująca się na starówce tuż przy katedrze św. Jakuba, już wcześniej dla wielu uchodziła za jedną z najciekawszych i najlepszych w kraju, a jej założyciel i szef kuchni Rudolf Štefan został w 2017 r. wyróżniony tytułem Szefa Kuchni Roku. Co ciekawe, Štefan jest kucharzem samoukiem, jednym z pierwszych w Chorwacji, którzy praktykowali finediningową kuchnię opartą wyłącznie na lokalnych składnikach. Niemniej urokliwym położeniem może się pochwalić restauracja 360º, ulokowana w obrębie murów otaczających stare miasto. Michelin poleca lokal jako idealne miejsce na romantyczna kolację.

Restauracja Agli Amici w Rovinju/ Fot. Maistra

Obecnie w Chorwacji działa aż jedenaście restauracji mogących wyróżnić się gwiazdką Michelin. Od momentu ich przyznania gwiazdki utrzymały restauracje Monte, Pelegrini oraz 360º, a w kolejnych latach do grona polecanych przez inspektorów „czerwonej książeczki” dołączyły LD Terrace na wyspie Korčula, Noel z Zagrzebia, Draga di Lovrana (miejscowość Lovran), Boškinac z Novaljii, Nebo z Rijeki, Agli Amici Rovinj, Alfred Keller na wyspie Lošinj, Korak ,najmłodsza „gwiazdka” w Chorwacji znajduje się w kontynentalnej części kraju, w miejscowości Jastrebasko. Boškinac jest nie lada gratką dla smakoszy oraz poszukiwaczy wyjątkowych doświadczeń kulinarnych ze względu na unikalną koncepcję menu, które opiera się wyłącznie na składnikach pochodzących z wyspy Pag. Mimo tych ograniczeń tutejsza kuchnia to popis kulinarnej kreatywności przy szacunku dla naturalnego składnika. Na talerzu królują zbierane w pobliżu warzywa, owoce, dzikie zioła, ryby, owoce morza, jagnięcina. Próżno szukać tu dań z wieprzowiny czy wołowiny. W menu można trafić na deser inspirowany lokalnym serem owczym, stworzony w całości mleka owczego w różnych postaciach, na lekko opalaną makrelę z koprem i jogurtem czy odławiane u wybrzeży wyspy langustynki,  które uchodzą za prawdziwy delikates. W restauracji można także spróbować win  wytwarzanych w należących do właścicieli winnicach. Przy restauracji działa butikowy hotel, dzięki czemu Boškinac jest idealnym celem kulinarnej eskapady.

Odkryj Chorwację

 

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij