Znaleziono 0 artykułów
29.11.2023

Śniadanie a post przerywany. Kiedy i co jeść o poranku?

29.11.2023
(Fot. Getty Images)

Czy śniadanie to rzeczywiście najważniejszy posiłek dnia? A jeśli tak, to co dokładnie powinniśmy jeść o poranku? W dzieciństwie wiele z nas zaczynało dzień od płatków śniadaniowych, tostów, drożdżówek, jednak obecnie eksperci odradzają spożywanie słodkich, przetworzonych pokarmów z samego rana. Pytamy ich więc, co powinniśmy jeść w zamian.

Czy śniadanie to najważniejszy posiłek dnia?

To pytanie, na które nie da się jednoznacznie odpowiedzieć. Choć badania wskazują, że ludzie, którzy jedzą śniadanie, zazwyczaj są zdrowsi – ci, którzy z niego rezygnują, często w ogóle gorzej się odżywiają, więc istnieje większe prawdopodobieństwo, że w przyszłości będą zapadać na choroby przewlekłe, takie jak cukrzyca typu drugiego czy choroby krążenia. Można to wyjaśnić tym, że osoby, które jedzą śniadania, dokonują zdrowszych wyborów również w ramach pozostałych posiłków.

Jak wygląda kwestia śniadania w dietach, w których posiłki spożywa się w określonych przedziałach czasowych, np. w poście przerywanym, który staje się coraz bardziej popularny? – To kwestia fizjologii i stylu życia danej osoby – mówi dietetyczka i specjalistka zdrowia funkcjonalnego Rosemary Ferguson. – Dla niektórych wczesny posiłek jest jak paliwo dla porannych aktywności, które dodatkowo stabilizuje poziom cukru we krwi. Inni mogą stwierdzić, że lepiej funkcjonują bez niego – nie jest to jednoznaczna sytuacja. Kluczowe jest wsłuchiwanie się w swój organizm.

Co powinno się jeść na śniadanie?

Jeśli należysz do tych, którzy lubią jeść śniadanie, kluczowym jest upewnienie się, że spożywasz odpowiednie pokarmy, ponieważ te niewłaściwe mogą stanowić wstęp do niezdrowego dnia. – Zdrowe i odpowiednio zbilansowane śniadanie powinno zawierać odpowiednią kombinację błonnika, dobrych tłuszczów i białka – mówi Ferguson. – To składniki, które razem spowalniają absorbcję cukru do krwiobiegu, co pozwala na zachowanie uczucia sytości i równomierne uwalnianie energii.

Unikaj śniadań bogatych w węglowodany, takich jak płatki śniadaniowe czy tosty, ponieważ powodują one „nagły wzrost poziomu glukozy i insuliny, co prowadzi do energetycznego rollercoastera w ciągu dnia” – radzi Ferguson. Powinno się unikać wszelkich potraw zawierających cukier rafinowany lub węglowodany proste i pamiętać, że większość płatków śniadaniowych, na których widnieje informacja o zawartości dużej ilości składników odżywczych, tak naprawdę posiada listę składników, z której wynika coś przeciwnego – zawsze czytaj więc etykietę.

(Fot. Getty Images)

Dobre śniadanie to na przykład omlet z warzywami, jogurt z mleka niepasteryzowanego (naturalny i niezawierający cukru) lub kefir (oba korzystnie działają na jelita) z orzechami, pestkami czy jagodami, lub takie klasyki, jak awokado, jajka i/lub wędzony łosoś. Jedzenie takich rzeczy z samego rana może wydawać się nienaturalne, ale warto zrobić zapas warzyw i zastąpić zwykły chleb pełnoziarnistym, takim jak chleb żytni lub bezglutenowy na zakwasie. Jedząc w ten sposób, unikniesz ciągłych zmian poziomu cukru we krwi, a także wynikających z nich spadków nastroju i energii oraz napadów głodu.

Czy można rezygnować ze śniadania?

Jak w to wszystko wpisuje się jedzenie w określonych oknach czasowych? Jeśli jesteś jedną z osób, która dowiedziała się o korzyściach zdrowotnych płynących ze skrócenia okna żywieniowego i jako sposób na nie rezygnujesz teraz ze śniadania, może warto to jeszcze przemyśleć.

– Badania rytmów okołodobowych sugerują, że schemat wprowadzający wcześniejsze okno żywieniowe – czyli rozpoczynające się o wcześniejszej porze dnia – może przynosić większe korzyści dla zdrowia – mówi Ferguson. – Jest to zgodne z naturalnym rytmem, w jakim działa nasz organizm i może poprawić metabolizm. Ważne jest jednak, by pamiętać, że schemat ten musi być dopasowany do życia rodzinnego i towarzyskiego, więc niektórzy ludzie zauważą, że rozpoczęcie przyjmowania pokarmów o późniejszej porze lepiej sprawdza się w ich stylu życia.

Zachowanie okna żywieniowego o długości od 8 do 12 godzin wspomaga insulinowrażliwość, funkcje poznawcze, radzenie sobie ze stanami zapalnymi i problemami z utrzymaniem wagi, a do tego pozwala układowi trawiennemu odpocząć. Warto więc rozważyć, czy pasuje ono do naszego stylu życia i wypróbować ten sposób na turbodoładowanie dla zdrowia.

Dyskusja na temat śniadania: Podsumowanie

Jeść śniadanie czy go nie jeść? Oto jest pytanie. A odpowiedź brzmi: rób to, co sprawdza się w twoim przypadku najlepiej. Jeśli postanowisz jeść śniadanie, traktuj je jako najważniejszy posiłek dnia i staraj się, by składało się z odpowiednich składników: upewnij się, że jest zbilansowane i zawiera dużo błonnika, tłuszczów i białek, a pozostaje wolne od nierafinowanych węglowodanów i cukru. W ten sposób zapewnisz sobie zdrowy początek dnia.

Artykuł ukazał się oryginalnie na Vogue.co.uk.

Hannah Coates
Proszę czekać..
Zamknij