Jaka ilość soli to za dużo? Według lekarzy istnieją pewne sygnały ostrzegawcze, których nie należy lekceważyć, zarówno w przypadku nadmiernego spożycia soli, jak i jej niedoboru w diecie. Warto o nich wiedzieć.
– Wszystko jest kwestią umiaru – mówi dr Lela Ahlemann, specjalistka w dziedzinie dermatologii, flebologii, proktologii i medycyny żywieniowej, prowadząca własną praktykę w Hagen. – W przeciwieństwie do cukru, którego zdecydowanie nie można jeść zbyt mało, ilość spożywanej soli może być nie tylko zbyt wysoka, ale nawet zbyt niska – kontynuuje ekspertka. Dlaczego?
Sól kuchenna składa się głównie z chlorku sodu (NaCl) i jest głównym źródłem sodu i chlorków w diecie. Według Niemieckiego Towarzystwa Żywienia sód i chlorek mają kluczowe znaczenie dla niektórych funkcji organizmu, takich jak utrzymanie równowagi płynów w komórkach i regulacja ciśnienia krwi.
– Spożywanie zbyt małej ilości soli może prowadzić do uczucia zmęczenia i problemów z krążeniem, a nawet sprzyjać insulinooporności i zwiększać ilość lipidów we krwi, tj. cholesterolu i trójglicerydów – mówi dr Ahlemann. I dodaje: – Osoby z przebytymi chorobami serca i diabetycy są na to szczególnie podatni, dlatego powinni uważać, aby nie spożywać zbyt małej ilości soli. Według eksperta przyjmowanie niektórych leków może również prowadzić do wypłukiwania z organizmu większej ilości soli, co może skutkować zwiększonym zapotrzebowaniem na nią. To samo dotyczy sportów wyczynowych, na przykład częstego biegania na długich dystansach. Większość populacji ma jednak tendencję do spożywania zbyt dużej, a nie zbyt małej ilości soli.
Jaka ilość soli dziennie jest zdrowa?
Niemieckie Towarzystwo Żywieniowe zaleca spożywanie sześciu gramów soli dziennie. Odpowiada to mniej więcej jednej łyżeczce do herbaty. Średnia ilość soli spożywanej przez niemiecką populację jest jednak znacząco wyższa i wynosi ok. 13 g dziennie, przy czym mężczyźni spożywają jej więcej niż kobiety, jak wynika z serii badań „Zdrowie w Niemczech” przeprowadzonych przez Instytut Roberta Kocha (RKI).
Co ciekawe, sól, którą sami – w mniejszych lub większych ilościach – dodajemy do naszej żywności, w rzeczywistości stanowi jedynie ułamek jej spożycia. Zgodnie z danymi DGE największa część pochodzi głównie z przetworzonej żywności, takiej jak chleb, mięso, kiełbasa i ser, a także z posiłków spożywanych poza domem. – Często możesz nie czuć, jak słone są dania, ponieważ zawierają dużą ilość cukru, która maskuje słony smak – mówi dr Lela Ahlemann.
Co się stanie, jeśli zjesz za dużo soli?
Nadmiar soli podnosi ciśnienie krwi i zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. Ponieważ wysokie ciśnienie krwi jest jednym z najważniejszych czynników ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, zwiększone spożycie soli kuchennej pośrednio się do tego przyczynia. Według dr Ahlemann zazwyczaj można samodzielnie określić, czy ilość spożywanej przez nas soli jest zbyt duża. Wskazują na to cztery sygnały ostrzegawcze.
4 oznaki, że spożywasz za dużo soli
Wzdęcie (tzw. „salt bloat”)
Czy kiedykolwiek słyszałeś o syndromie „sushi face”? – Pojawia się on po zjedzeniu sushi późnym wieczorem. Sos sojowy jest niezwykle słony, co może sprawić, że rano obudzisz się z opuchniętą twarzą i opuchniętymi palcami – wyjaśnia dr Ahlemann. I dodaje: – Jest to typowy efekt zatrzymywania wody w organizmie, który wynika z wysokiego spożycia soli.
Uczucie pragnienia
Jeśli ciągle chce ci się pić, może to oznaczać, że spożywasz zbyt dużo soli. – Ciało próbuje zrekompensować zwiększone stężenie sodu, domagając się większej ilości wody, aby rozcieńczyć sól. Prowadzi to na przykład do pobierania wody z komórek w celu ponownego rozcieńczenia krwi. To z kolei powoduje odwodnienie i ogromne pragnienie – mówi dr Ahlemann. Ekspertka dodaje – Picie większej ilości wody pomaga w demineralizacji organizmu, ponieważ sól jest wydalana przez nasze nerki wraz z moczem.
Większa potrzeba oddawania moczu
Ciągle musisz chodzić do toalety? To może być objaw wtórny. – Oczywiście, jeśli nagle zaczniesz dużo pić, aby zrekompensować zwiększoną zawartość sodu we krwi i zmusić nerki do wydalania większych jego ilości, będziesz również częściej oddawać mocz – mówi ekspertka i podkreśla, że za każdym razem, gdy oddajemy mocz, tracimy nie tylko sól, ale także inne elektrolity. Częstsze picie i wynikająca z niego konieczność częstszego oddawania moczu mogą jeszcze bardziej zaburzyć równowagę elektrolitową. Dlatego lepiej jest przede wszystkim unikać spożywania zbyt dużej ilości soli, niż próbować zrekompensować jej nadmiar poprzez picie większej ilości wody.
Szybki przyrost masy ciała
Choć sól nie zawiera kalorii, może prowadzić do szybkiego przybierania na wadze. Jak to możliwe? – Jeśli zauważysz, że przytyłeś dwa kilogramy w ciągu jednej nocy, możesz śmiało stwierdzić, że przyczyną jest zatrzymanie wody w organizmie. Ciało próbuje zrekompensować zwiększoną zawartość soli, próbując rozrzedzić krew. Aby móc to zrobić, musi najpierw wchłonąć wodę, a następnie ją zatrzymać – wyjaśnia dietetyczka. Ciało z czasem ponownie wydala tę wodę, co automatycznie skutkuje zmniejszeniem masy ciała. – Jednak ze względu na tymczasowy efekt zatrzymywania wody waga szybko wzrasta – mówi dr Ahlemann. Co więcej, „w zależności od tego, jak dobrze pracują nasze nerki, utrata tej wagi może potrwać kilka dni”.
Co możesz zrobić, aby jeść mniej soli
– Jeśli spożywasz naturalną żywność i unikasz gotowych dań, ryzyko spożycia zbyt dużej ilości soli jest znacznie mniejsze. Jest naprawdę bardzo mało prawdopodobne, że samodzielnie posolisz potrawę w takim stopniu, jak ma to miejsce na przykład w przypadku gotowej currywurst – mówi dr Ahlemann. DGE zaleca również ograniczenie spożywania przetworzonej żywności i włączenie do diety większej ilości nieprzetworzonych produktów, takich jak owoce i warzywa. DGE zaleca również zastąpienie soli kuchennej przyprawami i ziołami, a kupując sól, należy upewnić się, że jest ona bogata w jod i fluor.
Jeżeli jedzenie o obniżonej zawartości soli nie będzie ci smakować, DGE zaleca powolne odstawianie soli i stopniowe ograniczanie dodawanych ilości podczas gotowania i przyprawiania potraw. Przede wszystkim nie powinno się przyzwyczajać dzieci do spożywania dużych ilości soli, aby nie zniekształcać ich zmysłu smaku.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.