
Herbata na wzdęty brzuch to nie tylko domowy sposób na szybką ulgę po obfitym posiłku, lecz także rytuał, który potrafi odmienić codzienne samopoczucie. Herbata z hibiskusa, herbata miętowa czy napar imbirowy – te trzy ciepłe napoje o właściwościach przeciwzapalnych wspierają trawienie, redukują uczucie ciężkości i pomagają odzyskać lekkość. Pite regularnie, działają jak subtelny eliksir pomagający zachować równowagę, który łączy w sobie smak, aromat i prozdrowotną moc. Nic dziwnego, że fanką jednego z nich jest nawet Victoria Beckham.
W herbatach rozsmakowałam się na dobre podczas podróży do marokańskiego miasta Tanger, którą odbyłam przed kilkoma laty. Bogactwo płynących z herbat korzyści dla zdrowia fascynuje mnie do dziś. W zależności od składników oraz pory spożycia niektóre herbaty lub napary mogą być pomocne w zasypianiu, działać uspokajająco, zapewniać niezbędny zastrzyk energii, a nawet zapobiegać nagromadzeniu wody w organizmie. Są również takie, które pozwalają zapomnieć o dolegliwościach żołądkowych po kolacji lub innym obfitym posiłku, a także uniknąć podjadania między posiłkami dzięki zapewnieniu uczucia sytości. Z ich spożycia płynie wiele korzyści, dlatego zdecydowanie warto je wypróbować, zwłaszcza że smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i z lodem jako sposób na ochłodę w letnie dni. Oto dwa napary i jedna herbatka, po które zwykłam sięgać, gdy szykuję się na duży posiłek i nie chcę się martwić o wzdęcia żołądka. Co ciekawe, jeden z tych napojów szczególnie upodobała sobie również Victoria Beckham.
Herbata z hibiskusa łagodzi wzdęcia
Kiedy po nią sięgnąć? Po posiłku.
Zgodnie z wyjaśnieniami, których udzieliła nam swego czasu dietetyczka Laura Parada, autorka książki „¿Qué nos mueve a comer así?” (Dlaczego jemy to, co jemy?), kwasy owocowe zawarte w kwiatach hibiskusa mają delikatny efekt przeczyszczający, a dzięki temu pomagają przeciwdziałać zwiększonemu wytwarzaniu kwasu żołądkowego, złagodzić skurcze żołądka, zwalczyć objawy grypy żołądkowej i przezwyciężyć nagromadzenie gazów jelitowych. – Właściwości przeciwutleniające kwiatów hibiskusa zapewniają ochronę przed agresją wolnych rodników. Ponadto hibiskus wykazuje również właściwości przeciwzapalne dzięki zawartości polifenoli – związków roślinnych znanych z pozytywnych właściwości, między innymi pod względem zapobiegania licznym chorobom, a także opóźniania procesów starzenia oraz właściwości przeciwutleniających – dlatego w kompleksowy sposób pozwala zwalczyć rozmaite dolegliwości – jak podkreśla ekspertka.
Napar imbirowy pomaga na dolegliwości żołądkowe
Kiedy po niego sięgnąć? Pomiędzy posiłkami.
Jednym z najbardziej znanych naparów ze względu na zdolność łagodzenia dolegliwości żołądkowych i wzdęć jest napar z imbiru, który nie tylko rozluźnia układ trawienny, lecz także pozwala pozbyć się uczucia pustki w żołądku. Często uczucie takie mylimy z głodem, choć może być spowodowane na przykład wydzielaniem nadmiernej ilości soków trawiennych albo nadmiernym napięciem mięśni w obszarze podbrzusza. Mając to na uwadze, warto zastosować zalecenie dietetyczki i między posiłkami sięgnąć po herbatę lub napar z imbiru, aby w pełni wykorzystać jego dobroczynną moc. – Warto popijać go między posiłkami ze względu na to, że zapewnia uczucie sytości. Dobrze również wybrać ten napój po posiłku, ponieważ ma korzystny wpływ na procesy trawienne. Może także pomóc w zwalczeniu mdłości, zrzuceniu zbędnych kilogramów i wyeliminowaniu dolegliwości żołądkowych – podpowiada dietetyczka.
Napar z mięty zapobiega nagromadzeniu gazów jelitowych
Kiedy po niego sięgnąć? Po kolacji.
Odkryłam go kilka lat temu po lekturze artykułu, w którym Ana Morales, szefowa działu urody hiszpańskiej edycji „Vogue’a”, szczegółowo przedstawiła liczne zalety tego napoju, powołując się przy tym na porady ekspertów. W swoim artykule wspomniała również, że po napar z mięty chętnie sięga Victoria Beckham. Jak podkreśla Vanesa Losada, szefowa kuchni w duchu eko zajmująca się projektowaniem doświadczeń kulinarnych i żywieniowych: – Mięta to znakomity sprzymierzeniec układu trawiennego, ma właściwości wiatropędne, dzięki czemu zapobiega nagromadzeniu gazów w jelitach przez cały dzień, a także chroni błonę śluzową jelit jako naturalny środek przeciwzapalny pozwalający pozbyć się wzdęć i niepożądanych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Sprzyja również wytwarzaniu i wydzielaniu żółci, ułatwiając tym samym trawienie tłuszczów. Wszystko to, pod warunkiem regularnego spożywania naparów, przyczynia się do usprawnienia procesów trawiennych, wyeliminowania wzdęć i osiągnięcia bardziej płaskiego brzucha. Wtóruje jej Parada: – Mięta nie zawiera kofeiny ani żadnych innych substancji pobudzających, które mogłyby wpłynąć na zasypianie. Nie ma także działania moczopędnego, dlatego jej spożycie przed snem nie kończy się nocnymi pobudkami i wycieczkami do łazienki. Nic dziwnego, że słynna Spice Girl od lat chętnie sięga po ten napar, ciesząc się jego dobroczynnymi efektami.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.