
Uwielbiam chodzić na ryneczek, korzystać z tego co oferuje kolejna pora roku. Jesień ma swoje zalety, a dynia oferuje coraz to kolejne rozwiązania pełne smaku. Zapraszam do gotowania tego rozgrzewającego dania – mówi Gaweł Czajka, właściciel restauracji Cały Gaweł w Sopocie i zdradza swój sprawdzony przepis na jedną z najbardziej jesiennych zup.

Krem z dyni: Składniki:
- średnia okrągła dynia
- 500 g dyni hokkaido
- 250 ml bulionu warzywnego
- główka czosnku
- czerwona cebula albo 3 szalotki
- 5-6 gałązek tymianku
- łyżka pasty gochujang
- 50-70 ml sosu sojowego
- 200 g mozzarelli albo innego sera żółtego
- 250 ml mleczka kokosowego
- sok z połówki limonki
- czubata łyżka miodu
- oliwa z oliwek
Krem z dyni: Przygotowanie
Okrągłej dyni odkrawamy górę i wyrzucamy wnętrze z pestkami. Wnętrza podlewamy oliwą z oliwek i odstawiamy na bok. Jadalną w całości dynię hokkaido kroimy w plastry. Układamy na blaszce do pieczenia razem z całą główką czosnku na pół, cebulą w plastrach, gałązkami tymianku. Całość skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 25 minut. Góra dół.

Wyciągamy upieczoną dynie Hhokkaido i wstawiamy do piekarnika naszą ograną dynię, żeby później móc zajadać jej wnętrze razem z kremem dyniowym. Pieczemy 20 minut w 220 stopniach. W tym czasie miksujemy plastry upieczonej dyni z cebulą, czosnkiem wyciśniętym upieczonym czosnkiem oraz bulionem warzywnym, mleczkiem kokosowym, pastą gochujang, sokiem z limonki, miodem i sosem sojowym (ten dodawajcie stopniowo, próbując odpowiadającą Wam słoność kremu).

Aksamitny krem wlewamy do podpieczonej dyni, posypujemy startym serem mozzarella i pieczemy 10-13 minut w 200 stopniach. Smacznego.



Zaloguj się, aby zostawić komentarz.