Znaleziono 0 artykułów
25.06.2025

Jak latem zmieniają się nasze rytuały kawowe?

25.06.2025
Coconut Vanilla Mint Iced Coffee / Fot. Materiały prasowe

Z myślą o letnich upałach Nespresso wprowadza limitowane edycje kaw. Pistachio Vanilla Over Ice to propozycja dla miłośników kremowej pistacji, z kolei Coconut Vanilla Over Ice zadowoli tych, którzy latem preferują słodycz w lekkim, tropikalnym wydaniu.

Latem codzienność w mieście nabiera tempa – ulice wypełnia gwar, dni stają się dłuższe i jeszcze bardziej intensywne. W tym okresie klasyczne espresso ustępuje miejsca lżejszym napojom, które nie tylko pobudzają, ale przede wszystkim chłodzą i odprężają. W odpowiedzi na potrzebę letniego orzeźwienia powstała limitowana kolekcja Nespresso – seria kaw stworzonych specjalnie do podawania z lodem. Nuty smakowe inspirowane letnimi deserami i tropikalnymi owocami tworzą bazę dla napojów, które doskonale wpisują się w rytm ciepłych miejskich dni.

Jak przygotować Iced Pistachio Vanilla Oat Latte?


Do przygotowania napoju potrzebne będą: 80 ml kawy Pistachio Vanilla Over Ice (1 kapsułka), 5 g pasty pistacjowej, 180 ml mleka owsianego typu barista, 6 kostek lodu, 10 g pianek marshmallow oraz 5 g posiekanych pistacji.

Na początku należy równomiernie rozprowadzić pastę pistacjową po wewnętrznych ściankach wysokiej szklanki. Następnie dodać 6 kostek lodu i wlać 80 ml mleka, a pozostałe 100 ml mleka ubić na zimno w spieniaczu Aeroccino. Gotową piankę ostrożnie przełożyć do szklanki i wlać świeżo zaparzoną kawę Pistachio Vanilla Over Ice. Całość można udekorować piankami marshmallow i posypać pistacjami. Dla uzyskania efektu karmelizacji pianki można również lekko przypalić palnikiem kuchennym.

Iced Pistachio Vanilla Oat Latte / Fot. Materiały prasowe

Jak przygotować Coconut Vanilla Mint Iced Coffee?


Składniki to: 80 ml kawy Coconut Vanilla Over Ice (1 kapsułka), 15 ml syropu waniliowego, 100 ml wody kokosowej, 6 kostek lodu i świeża mięta.

W wysokiej szklance należy umieścić kostki lodu i kilka listków świeżej mięty. Następnie dodać syrop waniliowy oraz wodę kokosową, a w międzyczasie zaparzyć Coconut Vanilla Over Ice w trybie „Expert Mode” (80 ml). Kawę należy wlać do urządzenia Barista z jedną kostką lodu i włączyć program „Iced Nitro”. Gotowy napój o aksamitnej konsystencji przelewamy powoli do przygotowanej wcześniej szklanki i ozdabiamy świeżą gałązką mięty.

Wiktoria Melaniuk
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Jak latem zmieniają się nasze rytuały kawowe?
Proszę czekać..
Zamknij