
Makaron kojarzy się nie tylko z kuchnią, lecz także szerzej – ze smakiem życia. Jego wielowymiarowa forma zainspirowała Martini i Mateo Zielonkę, znanego jako „Pasta Man”. Efekt? Przepyszne ravioli serwowane w warszawskiej restauracji Lupo Pasta Fresca.
Mateo Zielonka do gotowania podchodzi jak do sztuki. Prowadzi w Londynie kuchnię w 180 Studios, a w mediach społecznościowych śledzi go prawie milion osób. W jego wykonaniu makaron przybiera geometryczne formy, nasycone kolorem, inspirowane designem. Choć sam unika określenia „sztuka kulinarna”, jego dania przyciągają uwagę nie tylko smakoszy, ale też domów mody, takich jak Burberry czy Gucci, dla których tworzył autorskie przepisy. Inspiracją bywa dla niego również popkultura – jak w przypadku makaronu nawiązującego do słynnej pracy Banksy’ego „Girl with Balloon”.
Mateo Zielonka stworzył przepis na ravioli inspirowane kolorem i strukturą
W ramach współpracy z Martini Mateo Zielonka stworzył ravioli z ziemniakami i szparagami w maślanym sosie. W kolorowym cieście z dodatkiem naturalnych barwników pojawia się czerwień buraka, bezpośrednio nawiązująca do koloru martini. – Martini to ikona – elegancka, z wyjątkowym designem. Moja pasta odzwierciedla te cechy –tłumaczy Zielonka.

To danie nadaje się do spróbowania i odtworzenia w domu
Ravioli kucharza można zamówić w warszawskiej restauracji Lupo Pasta Fresca. Dla tych, którzy chcą spróbować sił w domowej kuchni, dostępna jest szczegółowa instrukcja przygotowania – łącznie z przepisem na sos maślany i kolorowe ciasto.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.