Znaleziono 0 artykułów
04.04.2020

Najpyszniejsze wypieki wielkanocne na zamówienie

04.04.2020
Wypieki w Lourse w Raffles Europejski Hotel (Fot. 2inCreatives)

Barokowe baby, mazurki jak małe dzieła sztuki, kremowe paschy przypominające wiosenną łąkę. Sprawdzamy, w jakich cukierniach w Polsce można zamówić najpiękniejsze ciasta na świąteczny stół.

Jeść czy podziwiać – oto jest pytanie. Wielkanocne ciasta estetyką biją na głowę słodki gwiazdkowy repertuar. Mazurki, które przypominają obrazy, obfite w kształtach baby, paschy, serniki zdobione polewami, kwiatami czy konfiturami. Właściwie to można by je jeść przez cały dzień. Choć tradycja i klasyka zawsze się obroni, cukiernicy coraz chętniej kuszą się o ich nowoczesne interpretacje, nadając ulubionym wypiekom oryginalne formy. Nadal jednak nie zapominają o tym, co najważniejsze, czyli o smaku. Zatem jeśli zastanawiacie się nad odpowiedzią na pierwsze pytanie – najpierw podziwiać, a potem koniecznie spróbować.

Dziewczyny i słodycze, Poznań

(Fot. Weronika Trojanowska)

Prowadzona przez dwie siostry cukiernia jest jedną z najładniejszych i na pewno najsmaczniejszych w mieście. Osobiście mam słabość do ich serników, ale wiem, że niektórzy daliby się pokroić za odkrojony kawałek tutejszej tarty cytrynowej. Na Wielkanoc dziewczyny przygotowały na szczęście coś dla obu frakcji: wśród mazurkowych propozycji jest i ten z kajmakiem i bakaliami, rześki mazurek cytrynowy z włoską bezą oraz mazurek z adwokatem i czarną porzeczką. Dla amatorów serników, m.in. z mango na kokosowym spodzie i hedonistycznie zapowiadający się sernik kajmakowy z solonym karmelem. 

Kukułka, Warszawa

(Fot. materiały prasowe)

Jeśli dotąd nie mieliście okazji spróbować tutejszej paschy, to wreszcie jest okazja. Obecna w repertuarze kukułki od zawsze, przypominająca kształtem klasyczny sernik, jest kwintesencją wielkanocnej rozpusty. Uroku dodają jej suszone płatki kwiatów, które robią za całe przybranie świątecznego deseru. Dodatkowo, specjalnie na Wielkanoc, menu Kukułki poszerza się o baby (klasyczna oraz pistacjowa babka z wiśniami), a także mazurki, m.in. kajmakowy z konfiturą z czarnej porzeczki, czekoladowy z procentami  oraz pistacjowy z konfiturą z płatków róży. Zamówienia można składać do 7  kwietnia. Możliwy dowóz.

L’Eclair, Warszawa

(Fot. materiały prasowe)

Obiecujący debiutant na warszawskim rynku. Zanim L’Eclair ruszy na dobre, można spróbować okolicznościowych ciastek: baby drożdżowej z dodatkiem limoncello i prażonych migdałów, keksu cytrynowego zdobionego cukrowymi jajeczkami oraz żartobliwego deseru „jajko”, przewidzianego jako pojedyncze porcje deserków przypominających prawdziwe jajka, a wykonanych z musu z kremowego serka i purée z mango i marakui („żółtko”), które zamknięto w skorupkach z mlecznej czekolady.

Lourse, Warszawa

Cukiernia w Raffles Hotelu Europejskim, zamknięta z powodu wprowadzonych obostrzeń, otworzy się specjalnie na święta, by osłodzić wielkanocny weekend swoim fanom. Szef cukierni Dawid Makarut przygotował na tę okazję cztery nowe ciasta, inspirowane tradycyjnymi wypiekami, ale ubranymi w nowoczesną formę. Szczególnie w oko wpadła mi pascha, która w Lourse przybrała formę puszystego, pastelowego gniazda. Krem na bazie twarogu wzbogacono rodzynkami, żurawiną, skórką z cytryny i pomarańczą i ułożono na orzechowym spodzie. W świątecznej ofercie znajdziemy także mazurek z różą i czarną porzeczką na migdałowym spodzie, pistacjową babkę oraz babkę cytrynową. Trudno się zdecydować? Nie ma problemu, wszystkie ciasta są dostępne w dwóch rozmiarach, więc możemy zamówić np. jedno duże i dwa małe. Na deser po deserze. Ciasta dostępne w dniach 6-11 kwietnia, na wynos.

Lukullus, Warszawa

(Fot. materiały prasowe)

Tu francuski sznyt spotyka się z polskimi smakami. Lukullusowe mazurki są nie mniej dekoracyjne od wielkanocnych pisanek, i mają  ich kształt. Do naszych faworytów należy pistacjowy z różą oraz czekoladowy mazurek z pasją, gdzie ciemną lubecką czekoladę zestawiono z kwaskowatym nadzieniem z marakui. Od lat wielkanocnym bestsellerem Lukullusa jest też Baba 96, której nazwa pochodzi od szaleńczej liczby żółtek (96 na 1 kg mąki!), używanej do jej wypieku. Zamówienia można składać do 5 kwietnia. Ciasta świąteczne będą też dostępne w regularnej sprzedaży na wynos w ciągu Wielkiego Tygodnia.

Nanan, Wrocław

(Fot. materiały prasowe)

Na osłodę wrocławska cukiernia przygotowała trzy specjalne pozycje: mazurka z solonym karmelem, konfiturą z czarnej porzeczki oraz kremem karmelowym, bezglutenowy tort UFO na bazie musu z marcepanu i białej czekolady, z kremem pomarańczowym i kruszonką migdałową oraz mazurek wielkanocny oraz sernik z marakują. Zamówienia można składać do 6 kwietnia.

Odette, Warszawa

(Fot. materiały prasowe)

Namiastkę Paryża, w dodatku bardzo słodką, zawsze znaleźć można właśnie w tej cukierni. Na Wielkanoc Krzysztof Rabek przygotował mazurki w trzech odsłonach (czekoladowa, kajmakowa z solonym karmelem i praliną z orzechów laskowych oraz cytrusowa  z kremem z marakui), wielkanocną tartę ze świeżymi truskawkami  i mango oraz drożdżową „Le Babkę”. Z kolei na słodki upominek, nie tylko dla najmłodszych, świetnie sprawdzi się pisankowa czekolada wypełniona orzechowym nadzieniem. W ofercie wielkanocnej dostępne są też torty i firmowe ciastka z regularnej oferty.

Panna, Warszawa

(Fot. materiały prasowe)

Znana z przepięknych tortów, na Wielkanoc przygotowała premierowe ciastka. Szczególnie apetycznie zapowiadają się mazurki: kajmakowy z konfiturą z mirabelek oraz pistacjowy, z ganache z białej czekolady i werbeny cytrynowej oraz malinami. Do kompletu ciasto czekoladowe oraz baba wielkanocna na zakwasie z orzechami laskowymi i daktylami, w kształcie rumianych, wyrośniętych pisanek. Zamówienia można składać do 8 kwietnia.

Umam, Trójmiasto

(Fot. materiały prasowe)
(Fot. materiały prasowe)

Prowadzona przez Krzyśka Ilnickiego pracownia to synonim słodkich przyjemności. W wielkanocnym repertuarze znajdziemy trzy sezonowe ciasta: mazurek Ilnickiego z kremem czekoladowym i kremem z orzechów włoskich oraz domowej roboty konfiturą z czarnej porzeczki, potrójnie cytrynową babkę (pieczoną z dodatkiem soku oraz skórki z cytryny, a po upieczeniu  nasączoną cytrynowym syropem) zdobioną kolorowymi makaronikami oraz hedonistyczny tort wielkanocny na bezie z prażonymi orzechami włoskimi, z kremem cytrynowym, zapieczonym kremem z migdałów oraz musem jogurtowym.

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij