Znaleziono 0 artykułów
29.04.2023

Podcast „Osobiste rozmowy holistyczne”, s. 3, odc. 1: Emocje a odżywianie

29.04.2023
(Fot. Jakub Pleśniarski)

Jak rozpoznać, jaką mamy relację z jedzeniem? I jak się ona ma do naszej równowagi wewnętrznej i poczucia własnej wartości? A dalej: jak się ma do tego przyjemność i kultura konsumpcji? Globalne statystyki wskazują na to, że coraz częściej dysfunkcyjnie posługujemy się jedzeniem. Widać rozdźwięk pomiędzy prawdziwym celem pożywienia, jakim jest zaspokojenie głodu fizjologicznego, a tym, w jak szkodliwy sposób dla zdrowia to robimy.

Przyglądając się naszej relacji z jedzeniem, możemy dużo dowiedzieć się o nas samych. Często jest ona wyrazem problemów zaniedbywanych przez lata. Okazuje się, że możemy być najedzeni, ale wciąż głodni… miłości, akceptacji, uwagi lub spełnienia. Jak zacząć dawać sobie to, czego naprawdę potrzebujemy?

Elżbieta Lange / Fot. Archiwum prywatne

Elżbieta Lange – psychoterapeutka specjalizująca się w nurcie Gestalt. Psychodietetyczka, dyplomowana diet coach. Od lat prowadzi prywatną praktykę w gabinecie, warsztaty oraz grupy terapeutyczne. Autorka książek „Emocje na talerzu”, „Nie t(ł)ucz się dietami”, „Gdybym tylko schudła…”. Jako ekspertka występuje w audycjach radiowych i telewizyjnych. Aktualnie razem z innymi ekspertkami od żywienia współtworzy Fundację „Kobiety bez diety”, która ma na celu przeciwdziałać przemocy wobec ciała i opresji odchudzania. Na co dzień wspiera kobiety, które doświadczają różnych problemów z ciałem. W swojej pracy reprezentuje podejście holistyczne.

Orina Krajewska
Proszę czekać..
Zamknij