Znaleziono 0 artykułów
09.04.2024
Artykuł partnerski

Przyszłość, którą warto zachować

09.04.2024
Metaxa: przyszłość, którą warto zachować (Fot. Materiały prasowe)

Poszanowanie wieloletniej, przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji i odważne patrzenie w przyszłość to cechy, które wyróżniają Dom Metaxa. Teraz marka celebruje nowy rozdział w swojej historii, prezentując wyjątkowy produkt, po raz pierwszy stworzony przez dwóch Metaxa Masterów – obecnego oraz jego następcę.

Oaza dziewiczej przyrody i bioróżnorodności. Malowniczo położone, górzyste winnice, rodzące niezwykle słodkie winogrona odmiany muscat. Wyspa Samos to prawdziwa perła Morza Egejskiego. To właśnie z tamtejszych upraw pochodzą owoce używane do produkcji Metaxa. Ale to cenne terroir wymaga odpowiedniej ochrony. Dlatego grecka marka z pomocą nowego Metaxa Mastera bardziej angażuje się w zrównoważony rozwój. Podejmuje długoterminowe działania, których celem jest zachowanie upraw winorośli muscatowych na wyspie Samos. Nowy rozdział działalności otwiera premiera Private Reserve Metaxa Orama.

Fot. Materiały prasowe

Konstantinos Kalpaxidis zastępuje Konstantinosa Raptisa na stanowisku Metaxa Mastera

Zmiany są nieodłączną częścią rozwoju i postępu. Nie inaczej jest w przypadku marki Metaxa, w której zaszczytne miejsce zajmują twórcy trunków: Metaxa Masterzy. Teraz, po ponad trzech dekadach, Konstantinos (Kostas) Raptis ustępuje miejsca następcy. Został nim urodzony i wychowany w Salonikach Konstantinos (Kostis) Kalpaxidis. W 2022 roku Kostis wprowadził na rynek swoje pierwsze oryginalne dzieło: Metaxa 5 Stars Greek Orange. Teraz na warsztat wziął dzieło swojego poprzednika – Metaxa Private Reserve – zaprezentowaną w 1992 roku. Przez ponad trzy dekady Kostas Raptis wydawał kolejne edycje Private Reserve raz w roku, w pojedynczych partiach. Każda mieszanka osiągała szczyt doskonałości. – Metaxa Private Reserve to wyrafinowana ekspresja stylu, który wyróżnia Dom Metaxa. Tworzę ten alkohol, łącząc wina muskatowe z Samos z destylatem z greckiej róży oraz ziołami i przyprawami pochodzącymi z całego basenu Morza Śródziemnego. Wydłużony okres leżakowania mieszanki wszystkich składników w dużych dębowych beczkach wydobywa gładką fakturę i aromatyczną intensywność tego wyjątkowego trunku – opowiada Kostas Raptis.

Fot. Materiały prasowe

Dzieło piątego Metaxa Mastera posłużyło jego następcy do stworzenia własnej kreacji. Podobnie jak wszyscy jego poprzednicy, Konstantinos Kalpaxidis łączy kompetencje winiarza, gorzelnika i mistrza piwnicy. Co więcej, Kostis jest też agronomem i ma szeroką wiedzę naukową w dziedzinie uprawy winorośli. Dzięki tym dodatkowym umiejętnościom może ściśle współpracować z plantatorami winorośli, wspierać ich oraz doradzać w zakresie zrównoważonego rozwoju. 

– Moją misją jest troska o spuściznę Kostasa, jak również zachowanie kunsztu oraz spójności unikatowej kreacji marki Metaxa dla następnego pokolenia. Zmiany klimatyczne sprawiają, że zadanie to staje się coraz trudniejsze. Dlatego tak bardzo zależy mi na tym, żeby produkować alkohole Metaxa w bardziej zrównoważony sposób – wyjaśnia Konstantinos Kalpaxidis.

Marka wspiera zachowanie dziedzictwa naturalnego wyspy Samos

Niezmiennie od 1882 roku Metaxa powstaje z winogron uprawianych na egejskiej wyspie Samos. Wyjątkowy klimat tej oazy dziewiczej przyrody i bioróżnorodności nadaje owocom jedyny w swoim rodzaju smak i wyjątkową słodycz. Dlatego to miejsce niezwykle ważne dla marki, która uruchomiła szereg inicjatyw mających na celu pomoc lokalnymplantatorom winorośli w przejściu od konwencjonalnych praktyk rolniczych do tych opartych na zasadach zrównoważonego rozwoju. Wspieranie zdrowszych gleb i większej bioróżnorodności ma kluczowe znaczenie dla winnic zarówno teraz, jak i w przyszłości. Metaxa dąży więc do tego, aby do roku 2027 wszystkie winogrona muscatowe pozyskiwane na wyspie uzyskały certyfikat zrównoważonego rozwoju

Fot. Materiały prasowe

Na czele tej inicjatywy stoi The Orama Vine Growers’ Collective. Nazwa grupy plantatorów wywodzi się od greckiego słowa „orama” oznaczającego wizję. Współcześni wizjonerzy służą swoją wiedzą plantatorom winorośli, doradzając im, jak przechodzić na ekologiczne praktyki rolnicze. Ruchowi przewodzi należąca do Domu samijska winnica Metaxa Liknon, która certyfikat przedsiębiorstwa organicznego uzyskała z końcem 2023 roku. Ale wyspa Samos, choć piękna, przez swój górzysty charakter stwarza nie tylko wyjątkowe, ale i trudne warunki dla rolnictwa. Winorośle mogą tam być uprawiane wyłącznie ręcznie. Dlatego wsparcie marki Metaxa dla ciężko pracujących rolników wykracza poza aspekt techniczny i edukacyjny. Oferuje ona wyższe ceny za winogrona uprawianie przez plantatorów należących do kolektywu. Ci, którzy prowadzą uprawy organiczne, otrzymują także dodatkową rekompensatę. Wszystko po to, aby stworzyć silną społeczność, która będzie gotowa stawić czoła wyzwaniom przyszłości. 

Fot. Materiały prasowe

Ukoronowaniem zaangażowania marki w zrównoważony rozwój jest nowa edycja Private Reserve Orama – pierwsza edycja Metaxa, zawierającą wina z uprawianych w zrównoważony sposób winogron muscatowych z wyspy Samos. Premiera nowego wydania oddaje też hołd cennemu dziedzictwu Kostasa Raptisa oraz wita obiecujący talent Kostisa Kalpaxidisa. Trunek ten jest odzwierciedleniem połączonego kunsztu obu mistrzów oraz dążeń firmy do oferowania bardziej zrównoważonych produktów. Tak jest też w przypadku nowego opakowania: karafka jest teraz lżejsza, a mieszczące ją pudełko – bardziej kompaktowe. Dzięki temu marce udało się zmniejszyć emisję CO2 o 10,4 proc. w porównaniu z poprzednim opakowaniem. A co z zawartością? Private Reserve Metaxa Orama jest skierowana do koneserów i entuzjastów alkoholi klasy premium. Intensywnie bursztynowa barwa, odczuwalne w smaku czarne rodzynki, karmel i mieszanka papryk z pewnością zachwycą świadomych swoich gustów smakoszy.

Natalia Jeziorek
Vogue Polska
Treść dostępna dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lub więcej lat?

Proszę czekać..
Zamknij