Znaleziono 0 artykułów
24.09.2025
Artykuł partnerski

Klasyka na nowo. Hala Koszyki tworzy współczesne tradycje kulinarne

24.09.2025
Restauracje Warszawski Sen, Port Royal i BRUT w Hali Koszyki na nowo definiują smaki Warszawy. Na zdjęciu Port Royal (Fot. materiały prasowe)

Jak doświadczać miasta? Jak się w nim rozsmakować? Jak zamienić podróż w prawdziwe przeżycie? Nowa Karta Warszawy tworzy opowieść o stolicy, zachęcając do odkrywania jej na nowo. W restauracjach Warszawski Sen, Port Royal i BRUT w Hali Koszyki zanurzymy się w klimacie współczesnej Warszawy. 

Światowe magazyny już dawno okrzyknęły Warszawę nową kulinarną stolicą Europy, a przewodnik Michelin wyróżnia stołeczne restauracje gwiazdkami albo odznaczeniami Bib Gourmand. Młodzi szefowie kuchni nadają ton, eksperymentując z tradycyjnymi smakami, restauracje zdobywają prestiżowe laury, goście chłoną trendy, każdy posiłek traktując jak doświadczenie. W Warszawie jak nigdzie indziej sezonowość łączy się z poszanowaniem dla kulinarnego dziedzictwa, kuchnie świata mieszają się ze sobą w wydaniu fusion, a nieznane wcześniej produkty i przyprawy wzbogacają polskie dania.

Warszawski Sen (Fot. materiały prasowe)

To, gdzie bywają, jak jedzą i co zamawiają mieszkańcy i mieszkanki Warszawy, pokazuje ich otwartość na nowe doznania, odwagę w sięganiu po oryginalne smaki, znajomość trendów. Gastronomia należy do nieodzownych elementów miejskiego stylu życia, jak to, co nosimy, jak mieszkamy, z kim się spotykamy, o czym rozmawiamy. Wybieramy te miejsca, które inspirują nas konceptem, wystrojem wnętrza, atmosferą. To, co jemy, staje się częścią naszej tożsamości – manifestem indywidualności. 

Tę nową tożsamość buduje także sama Warszawa – miasto, które dynamicznie się przeobraża, jednocześnie pozostając w kontakcie ze swoją przeszłością. Miejscem, które tworzy pomost między historią a nowoczesnością, jednocześnie kreując trendy, pozostaje Hala Koszyki. Na jej przykładzie widać przemiany, jakim poddaje się metropolia. 

Historia tego ikonicznego punktu na mapie stolicy sięga początku XX wieku. Od 1908 roku działała tu hala targowa – miejsce spotkań, wymiany myśli, codziennych rytuałów. Niecałe 10 lat temu znów pojawiła się na kulturalnej i kulinarnej mapie miasta. Dziś w Hali Koszyki znów tętni życie. Przestrzeń łącząca kuchnię, kulturę i lifestyle inspiruje i wyznacza trendy, podobnie jak inne europejskie foodhalle w Paryżu, Lizbonie i Kopenhadze. Tu nic nie jest przypadkowe – design kulinaria i sztuka tworzą spójną całość, budując wrażenie doświadczenia totalnego.

Nieprzypadkowo właśnie tutaj narodziła się idea Nowej Karty Warszawy – smaków, które kształtowały kulinarną tożsamość miasta, ale w nowoczesnej interpretacji. Hala Koszyki pokazuje, jak stolica smakuje dziś, zabierając swoich gości w kulinarną podróż. Wystarczy spojrzeć na koncepty obecne w Hali – od klasyki w najlepszym wydaniu po autorskie inspiracje – by poczuć, że Warszawa smakuje jak nigdy dotąd.

Inspiruje też Hala Koszyki – jej architektura i atmosfera. Właśnie to miejsce na swoje restauracje wybrali m.in. Mateusz Gessler, twórcy BRUT, Tomasz Czudowski i Katarzyna Błońska czy zespół Port Royal, Karolina Jakimiak z Łukaszem Kwaśniewskim, którzy wspólnie z najlepszymi współczesnymi szefami kuchni tworzą autorskie koncepty. Choć każde z tych miejsc ma swój własny i niepowtarzalny charakter, łączy je unikalna atmosfera Hali Koszyki.

Warszawski Sen założony przez Mateusza Gesslera od lat należy do ulubionych lokali warszawianek i warszawiaków. Zgodnie z filozofią restauratora oraz jego szefa kuchni jego restauracji, Adriana Rogozińskiego, klasyka polskiej kuchni nie traci na współczesnej reinterpretacji. Wręcz przeciwnie, smaki, które znamy z dzieciństwa, przypominające nam dom, dzięki autorskim pomysłom można wynieść na wyżyny sztuki kulinarnej. Nostalgia idzie tu w parze z wyrafinowaniem, elegancja pozostaje lekka. Warszawski Sen wyraża stojące dziś za stolicą idee – dumną pamięć o jej historii z jednoczesnym spojrzeniem w przyszłość. W menu Warszawskiego Snu warto zwrócić uwagę na rosół, gołąbki i bitki – dania, które zawsze kojarzyły się z Warszawą, a dziś znów je doceniamy. 

BRUT (Fot. materiały prasowe)

Z kolei miłośników owoców morza przyciąga kultowy już koncept Port Royal. Zawsze świeże ryby przywołują śródziemnomorski klimat wakacji, jednocześnie osadzając go w nowoczesnym otoczeniu metropolii. Szef kuchni Miłosz Sroka zachęca do dzielenia się daniami. W menu nie uświadczymy przekombinowanych potraw – proste przepisy bazują na najwyższej jakości produktach. Wielbiciele Port Royal przychodzą tu regularnie na ostrygi podawane na wiele sposobów – od francuskich, słodkich w smaku, przez delikatnie słone irlandzkie, aż po niezwykłe w smaku krewetki, prosto z wybrzeża Sycylii.

Do grona kreujących trendy lokali w Hali Koszyki właśnie dołączył BRUT. Szef kuchni Janek Kilański, który zdobywał doświadczenie w Danii i w Hiszpanii, daje popis autorskiej kuchni, mistrzowsko łącząc smaki z licznych kulinarnych podróży. Dla niego gotowanie staje się aktem ekspresji, a jedzenie – przeżyciem godnym osobistej interpretacji. Każde danie stanowi osobisty podpis Kilańskiego. Nazwa restauracji założonej przez twórców Café Pląs, Cafe Podrygi oraz Restauracji Muzealnej nawiązuje do wytrawnego smaku win musujących oraz do brutalistycznego charakteru przestrzeni. Lokal mieści się na granicy oryginalnej hali targowej i nowoczesnej zabudowy. Każde z tych miejsc wpisuje się w wielkomiejski charakter Hali Koszyki, a dbałość o autorską ekspresję – i w kuchni, i w wystroju, i w atmosferze – jest celebracją różnorodności, tak przecież Warszawie bliskiej. 

Na tym ani historia, ani ani Nowa Karta Warszawy Hali Koszyki się nie kończy. Prowadzą nas przez nią różnorodne doświadczenia, smaki, zapachy. Hala oddycha, pulsuje rytmem Warszawy, tak jak ona, nieustannie się zmienia. By przekonać się o jej wpływie na miasto, wystarczy zrobić rezerwację w jednym z jej lokali.  Okazji ku temu nie brakuje. Jesienne menu Nowa Karta Warszawy z warszawskimi klasykami w interpretacji szefów kuchni restauracji jest już dostępne.

Anna Konieczyńska
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Klasyka na nowo. Hala Koszyki tworzy współczesne tradycje kulinarne
Proszę czekać..
Zamknij