Znaleziono 0 artykułów
26.10.2025

Polski comfort food w jesiennym wydaniu w nowym menu Rumory Bistro

26.10.2025
Polski comfort food w jesiennym wydaniu w nowym menu Rumory Bistro (Fot. Materiały prasowe)

Rumory Bistro łączą nostalgiczne smaki z nowoczesnym sznytem. Podążając za sezonowością, w najnowszej odsłonie menu znajdziemy otulające dania bazujące na jesiennych składnikach.

Działające w gmachu Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie Rumory Bistro to miejsce otwarte dla wszystkich i o każdej porze. Dzień można zacząć tu filiżanką aromatycznej kawy i dodającym energii śniadaniem, wpaść po wizycie w muzeum na kawałek wyśmienitego ciasta lub spędzić wieczór w gronie znajomych przy pełnym stole. Otwartość podkreśla nawet tutejsza przestrzeń – przeszklona, płynnie przenikająca się ze strefą muzealną oraz zewnętrznym ogrodem, wieczorem wypełniona miłym ciepłem lampek i łagodną muzyką.

Polski comfort food w jesiennym wydaniu

Rumory Bistro (Fot. Materiały prasowe)

Od początku Rumory Bistro stawiają na znajome, nostalgiczne smaki, ale podrasowane nowoczesnym sznytem. Tej filozofii hołduje także jesienna odsłona menu, skupiona na charakterystycznych, sezonowych produktach. W słotne dni świetnie rozgrzeje zupa krem z palonego kalafiora, o subtelnej orzechowej nucie, podawana z prażonymi migdałami lub złocisty bulion z perliczki. Fani dyni znajdą ją w sałatce z granatem i kozim serem o energetycznych kolorach. Grzyby pojawiają się w risotto oraz jako dodatek do kurczaka zagrodowego.

Szef kuchni Artur Kokoszka lubi sięgać po nieco zapomniane klasyki, które często budzą miłe wspomnienia. Nie inaczej jest i w tym wydaniu karty – poszukując bardziej sycących opcji, warto zwrócić uwagę na klasyczną babkę ziemniaczaną, podawaną z kiszoną kapustą i aromatycznym olejem lubczykowym, lub na szare kluski okraszone wędzonym twarogiem oraz kontrastującymi ich smak kawałkami soczystej śliwki.

Po kolacji warto zwrócić uwagę na apetyczną wystawę ciast i ciastek, w których również odnajdziemy jesienne akcenty.

Rumory Bistro (Fot. Materiały prasowe)

 

Małgorzata Minta
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Polski comfort food w jesiennym wydaniu w nowym menu Rumory Bistro
Proszę czekać..
Zamknij