Znaleziono 0 artykułów
10.09.2021

Zosia Cudny: Przepis na risotto z kurkami

(Fot. Zofia Cudny)

Babie lato. Kiedy myślę o końcówce lata, to mam przed oczami promienie słońca delikatnie przenikające przez zwiewne pajęczyny. Wciąż czuć na twarzy ciepły wrześniowy wiatr. To czas bogactwa zbiorów i okazja do wypróbowania smaków lasu. Kieliszek dobrego wina i  talerz rozgrzewającego risotto z kurkami to doskonały sposób na powitanie jesieni.

Zofia Cudny

Skład:

(przepis dla 3-4 osób)

ok. 320 g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli)
1 litr bulionu warzywnego
2 małe cebule drobno posiekane
ok. 150 g kurek
180 g tartego parmezanu
garść posiekanych liści selera (opcjonalnie)
1 - 2 łyżki masła
2-4 ząbki czosnku, posiekane na drobne plastry
1-2 gałązki tymianku cytrynowego lub szałwii
1 szklanka białego wina wytrawnego
sól morska i świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek
do podania: tarty parmezan

(Fot. Zofia Cudny)
(Fot. Zofia Cudny)

Jak to zrobić:

Kurki myjemy i dokładnie osuszamy. Odkładamy połowę kurek (najmniejsze), a resztę siekamy na drobne kawałki. Bulion zagotowujemy. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, posiekane liście selera oraz pokrojone kurki. Smażymy przez kilka minut, a następnie dodajemy ryż i wino. Gotujemy, cały czas mieszając, aż płyn odparuje. Stopniowo dodajemy do ryżu wrzący bulion, po jednej chochli na raz, cały czas wolno mieszając. Powtarzamy czynność, aż ryż będzie ugotowany al dente - miękki, ale jednak stawiający opór pod zębami. Risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy tarty parmezan oraz 2 łyżki masła. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. Na rozgrzanej patelni z masłem podsmażamy plastry czosnku, gałązki tymianku oraz resztę kurek. Smażymy, mieszając dosłownie parę minut, na koniec dodajemy łyżkę oliwy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ugotowane risotto przekładamy na talerze i dodajemy podsmażone kurki z patelni. Całość możemy posypać dodatkową porcją parmezanu.

(Fot. Zofia Cudny)
(Fot. Zofia Cudny)
(Fot. Zofia Cudny)

 

Zofia Cudny
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę