Znaleziono 0 artykułów
31.05.2022
Artykuł partnerski

Apetyt na życie

31.05.2022
Fot. Materiały prasowe

Choć świat wciąż pędzi, a my razem z nim, coraz częściej zwracamy uwagę, by zachować w życiu równowagę. Nie tylko doceniamy czas, jaki mamy dla siebie i bliskich, ale też dbamy o zdrowie. Kluczową kwestią jest zbilansowana dieta, która pozwala zachować dobre samopoczucie, dodaje energii i pomaga utrzymać pożądaną sylwetkę. Taka, jaką proponuje catering dietetyczny Mój Prywatny Kucharz.

Coraz więcej mówi się o zaletach zdrowej diety – to podstawa szczupłej sylwetki i świetnego samopoczucia oraz najlepsza profilaktyka w przypadku wielu współczesnych chorób. I choć w teorii wszystko jest proste: regularne jedzenie co trzy-cztery godziny, minimum 400 g warzyw i owoców dziennie, pełnoziarniste produkty zbożowe i jak najwięcej naturalnych produktów, to w praktyce już o to znacznie trudniej. Winny jest brak czasu. Jemy nieregularnie, poza domem, kupujemy gotowe, przetworzone posiłki.

Fot. Materiały prasowe

– Pamiętam, jak między sesjami i pokazami mody nie miałam czasu, żeby coś jeść – mówi modelka Karolina Pisarek. – To podgryzałam batonik, to sięgałam po paluszki albo kończyłam dzień hot dogiem na stacji benzynowej. Pewnego dnia powiedziałam „stop”. Wiedziałam, że jeżeli nie zadbam o siebie, to mój organizm się zbuntuje. Zaczęłam szukać rozwiązania. A nie miałam czasu na gotowanie, nie mówiąc już o robieniu zakupów – opowiada Karolina. W podobnej sytuacji znajduje się wiele osób. Doskonałym rozwiązaniem jest dla nich catering dietetyczny. Pomyślała o nim także Karolina Pisarek. – Mój zawód wymaga dbałości o to, co jem, więc bardzo zależało mi na jakości produktów. Co więcej, lubię, jak wszystko ładnie wygląda. Przetestowałam kilka ofert i ostatecznie znalazłam tę, która spełnia wszystkie moje potrzeby. Mój Prywatny Kucharz ma wszystko, czego potrzebuję – mówi modelka. – Po pierwsze, jakość produktów. Byłam zachwycona, kiedy dostałam do domu pyszne jajko poche, pachnące awokado i chrupiącą grzankę. Po drugie, jedzenie nie jest nudne, każdego dnia mnie zaskakują. Po trzecie, skorzystałam też z wiedzy pani dietetyk, która pomogła mi dobrać dietę – wyjaśnia Karolina Pisarek, która po tym, jak zdecydowała się na catering Mój Prywatny Kucharz, nie szuka już innego.

Mój Prywatny Kucharz: Jakość to podstawa

Catering dietetyczny Mój Prywatny Kucharz już od czterech lat dba o zdrowe, zbilansowane posiłki Polaków. Był prekursorem skoncentrowanych energetycznych i wzmacniających shotów i koktajli, które dodaje do swoich diet. I choć z jego oferty korzysta już mnóstwo zadowolonych osób, do każdej firma podchodzi indywidualnie. – Naszym celem nie jest masowa produkcja jedzenia, lecz kreowanie zbilansowanych posiłków z najwyższej jakości składników, których zadaniem jest dostarczanie organizmowi najpotrzebniejszych substancji odżywczych – powtarzają niezmiennie przedstawiciele firmy, od lat wypełniając tę misję.

Fot. Materiały prasowe

Ponieważ im świeższe produkty, tym wyższą mają wartość odżywczą, w większość z nich firma zaopatruje się zaledwie dzień przed gotowaniem. Jak mówią przedstawiciele, w ich kuchni nie ma zamrażarek, ponieważ nie chcą korzystać z surowców, które miałyby zostać z poprzednich dni. Gotują metodą sous vide, czyli w niskiej temperaturze bez dostępu powietrza, co dodatkowo chroni żywność przed utratą wartości odżywczych. Bezpośrednio po przygotowaniu posiłki są błyskawicznie chłodzone, dzięki czemu zachowują maksimum smaku i wartości prozdrowotnych. Do ich przyrządzania używa się tu mąk alternatywnych dla pszennej, np. z amarantusa, kokosowej czy kasztanowej, wykorzystuje najwyższej jakości oleje roślinne oraz ogranicza ilość soli – na rzecz świeżych i suszonych ziół. Słodzą syropem z agawy, syropem klonowym lub ksylitolem. 

Smakuj życie z cateringiem dietetycznym

Tym, co wyróżnia catering Mój Prywatny Kucharz i na co zwróciła też uwagę Karolina Pisarek, są różnorodność dań i bogactwo smaku. Firma zdaje sobie sprawę, że nawet najzdrowsze menu mogłoby się w końcu znudzić, i wie, że dobry catering to dania każdego dnia inne, stworzone z różnych składników, ale i w różny sposób. Przygotowane za pomocą rozmaitych technik, pozwalają spróbować nowych smaków rodem z najlepszych restauracji. Tak jak i tam, ogromną wagę przykłada się też do estetyki dań, a każde z nich jest indywidualnie dekorowane.

Fot. Materiały prasowe

Niezwykle ważne dla marki są lokalność i sezonowość produktów. Dzięki temu firma wie, że składniki pochodzą ze sprawdzonych źródeł i mają najwyższą jakość. – Niewiele cateringów w Polsce z taką uwagą, konsekwencją i starannością korzysta z polskich i lokalnych produktów w swoich daniach – mówi Katarzyna Bosacka, dziennikarka i autorka wielu publikacji na temat zdrowia. – Wydaje się, że my, Polacy, kochamy tylko zagraniczne smaki. Zgadza się. Jednocześnie jednak wszyscy czekamy na pierwsze szparagi, truskawki, grzyby, fasolkę. Coraz chętniej sięgamy po polskie miody, sery, lokalne ryby i przetwory. Nasz polski chleb jest miłością pierwszą dla przyjezdnych Niemców, Hiszpanów czy Szwedów – przekonuje Bosacka i opowiada: – Przypadkiem odkryłam ostatnio obłędny chleb z pokrzywą, który ukradłam mojej przyjaciółce z cateringu dietetycznego Mój Prywatny Kucharz. Nie wierzyłam, że któraś z firm zdecyduje się podać taki pyszny chleb swoim klientom, a ponieważ jestem typem, który o jedzeniu chce wiedzieć wszystko, zamówiłam do domu zestaw. Powiem tak: jadłam w wielu miejscach i miło mnie zaskoczyły podejście do dań, jakość i mnogość lokalnych, polskich produktów, m.in. ser, cudowny pstrąg, zioła…

Ten fantastyczny chleb z pokrzywą, domowy hummus z suszonymi pomidorami, batony z amarantusem, shot z niebieską spiruliną, granolę orzechową oraz wiele innych można już zamówić przez sklep Królewskie Delikatesy, który właśnie wystartował w Moim Prywatnym Kucharzu. To codziennie przygotowywane produkty z najlepszych i ekologicznych upraw. 

Mój Prywatny Kucharz: Specjalnie dla ciebie

Z bogatej oferty cateringu dietetycznego Mój Prywatny Kucharz każdy wybierze coś dla siebie – firma proponuje aż 14 programów, które odpowiadają indywidualnym potrzebom. Jest wśród nich „Dieta Modelka” – dla tych, którzy chcą wymodelować sylwetkę bez szkody dla swojego organizmu. „Dieta Shape” przeznaczona jest zaś dla osób prowadzących aktywny tryb życia. Jej zasady są efektem wieloletniego doświadczenia trenera personalnego Tomka Choińskiego, który od wielu lat trenuje gwiazdy. Dla osób, które pragną bezpiecznie i szybko oczyścić ciało i pozbyć się zbędnych kilogramów, powstał 21-dniowy program „Dieta Ananasowa”. Specjaliści ułożyli także „Dietę Anti-Aging”, bogatą w składniki odżywcze stymulujące organizm do procesów regeneracyjnych.

Fot. Materiały prasowe

Firma troszczy się również o osoby, które mają specjalne potrzeby żywieniowe, m.in. problemy z funkcjonowaniem układu pokarmowego lub są dotknięte zespołem jelita drażliwego – dla nich powstała specjalna „Dieta IBS”. Inne programy to: „Dieta bez Laktozy”, „Dieta bez Laktozy i Glutenu”, „Dieta Wegetariańska” w wariancie z rybą lub bez oraz „Dieta Wegańska”. Idąc za potrzebami klientów, Mój Prywatny Kucharz wprowadził również do swojej oferty nową dietę z niskim IG. – Eliminując produkty stosowane na co dzień w polskich kuchniach, a niewskazane w tej diecie, zastępujemy je innymi w taki sposób, aby nasze dania cieszyły swoją rozmaitością składników i smaków, równocześnie dostarczając organizmowi wszystko to, co najlepsze i najzdrowsze. Istotny jest również fakt, że spowalniając wzrost poziomu cukru we krwi i minimalizując wyrzuty insuliny, zmniejszamy poczucie głodu, co wraz ze spożyciem zwiększonej w diecie ilości błonnika ma znaczący wpływ na redukcję masy ciała – wyjaśnia Angelika Motopulos, konsultantka do spraw zdrowia w Moim Prywatnym Kucharzu. 

Mój Prywatny Kucharz myśli także o osobach znajdujących się w sytuacjach, które wymagają specjalnej strategii żywieniowej. „Dieta Zdrowo w Pracy” to posiłki wzbogacone o składniki, które stymulują funkcjonowanie mózgu (m.in. bogate w witaminy C, E i z grupy B oraz kwasy tłuszczowe omega-3), a także pomagają przeciwdziałać skutkom stresu (bogate w magnez, cynk, wapń i flawonoidy). A dla wszystkich, którzy chcą jeść zdrowo i nie mają przeciwwskazań żywieniowych, doskonała będzie z kolei „Dieta Zdrowy Balans”.

Jest coś, co łączy je wszystkie: są zdrowe, przygotowane z naturalnych produktów najwyższej jakości i pyszne.

Catering dietetyczny w dobrym smaku

Catering dietetyczny Mój Prywatny Kucharz, czyli pięć zbilansowanych posiłków dostarczanych do domu, to nie tylko wygoda i element zdrowego stylu życia. To także troska o środowisko. Wybierając produkty od lokalnych dostawców, firma redukuje ślad węglowy. Ale to nie wszystko. Posiłki układane są w 100-procentowo biodegradowalnych tackach z pulpy kukurydzianej, a pudełka, w które są pakowane, wyprodukowano zgodnie z zasadą 3R: Reduce, Reuse, Recycle. Można ich później używać w domu, a już za chwilę firma zadba o to, aby opakowania można było odsyłać do firmy do ponownego wykorzystania.

Fot. Materiały prasowe

O klientów firma dba na każdym poziomie, to dla nich chce być ciągle najlepsza. Do sesji zdjęciowej, którą ostatnio zorganizowała, zaprosiła uznaną fotografkę Martę Wojtal i zespół kreatywny Lange & Lange. Ostatnio też odświeżyła swoje logo i zmieniła opakowania. – Mój Prywatny Kucharz pakuje posiłki w pudełka, które są jak dobra torebka. Często zabieram ją ze sobą do samolotu, samochodu lub na sesje – mówi Karolina Pisarek. Jedyne, co nie zmienia się od lat, to najwyższa jakość.

Katarzyna Nowak
Proszę czekać..
Zamknij