Znaleziono 0 artykułów
21.02.2024

Przepis na idealną owsiankę, która nie wpływa na poziom cukru we krwi

21.02.2024
(Fot. Getty Images)

Mówi się, że owsianka to jeden ze zdrowszych pomysłów na śniadanie, ponieważ zawiera dużo błonnika i wspomaga regulację poziomu cukru we krwi. Jednak według francuskiej biochemiczki i autorki książek, Jessie Inchauspé, w sieci znanej jako Glucose Goddes, „owsianka to w stu procentach skrobia, a skrobia w czasie trawienia przekształcana jest w glukozę”.

Może się wydawać, że słodkie śniadanie sprawi, że będziemy mieć więcej energii o poranku, jednak jak zauważa Inchauspé, „badania wskazują na to, że choć słodkie, bogate w skrobię śniadanie to dla nas przyjemność (uwalnia dopaminę w mózgu), nie jest to najlepszy sposób na zapewnienie sobie energii. Powoduje bowiem skok glukozy, który negatywnie wpływa na możliwości efektywnego wytwarzania energii przez organizm, sprawia, że czujemy się zmęczeni, i wywołuje wiele innych efektów ubocznych”. Zanim zrezygnujesz jednak z codziennej porcji owsianki, przeczytaj kilka poniższych eksperckich wskazówek, które pomogą zmodyfikować ją tak, by była jak najzdrowsza.

Czy dobrze jest codziennie jeść owsiankę?

– Jeśli codziennie jesz odpowiednio przygotowaną owsiankę, bez cukru i innych niezdrowych dodatków, może nieść ona ze sobą wiele korzyści dla zdrowia, takich jak wysokie spożycie błonnika, obniżenie poziomu cholesterolu, zapewnienie uczucia sytości i regulacja poziomu cukru we krwi – mówi dietetyczka Mariana Perez-Trejo. Zastrzega jednak, że spożywanie różnych rodzajów pokarmów jest niezbędne do zapewnienia organizmowi różnych witamin i minerałów. – Ważne jest też, by odmierzać odpowiednie porcje, ponieważ spożywanie dużych ilości owsianki, wraz z wysokokalorycznymi dodatkami, takimi jak miód, suszone owoce, czekolada czy cukier, może przynieść efekt przeciwny do zamierzonego.

Dietetyczka i naturopatka Jessica Shand mówi, że „nie jest łatwo dokładnie przewidzieć, jak codzienne spożywanie owsianki wpłynie na poziom cukru we krwi, ponieważ każdy z nas jest biologicznie inny, a różne rodzaje jedzenia wpływają na nas w różny sposób”. – Mam wrażenie, że trochę zagubiliśmy się w naukowym podejściu do tej kwestii. Nie da się przechytrzyć intuicyjnego jedzenia za pomocą nauki, ponieważ to, co współgra z biochemiczną naturą jednej osoby, może stanowić przeciwieństwo tego, co sprawdza się u innej – tłumaczy Shand.

Shand wyjaśnia również, że zaletą owsianki jest to, iż zawiera ona duże ilości rozpuszczalnego błonnika, zwanego beta-glukanem. Ten rodzaj błonnika przyjmuje w jelitach konsystencję żelu, co jest korzystne, ponieważ może on wpłynąć na zwiększenie namnażania dobrych bakterii w przewodzie pokarmowym, poprawiając zdrowie jelit. Dodatkowo ta przypominająca gęsty żel substancja z beta-glukanu może opóźnić opróżnianie żołądka i absorpcję glukozy do krwi, dzięki czemu dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. Z tego względu owsianka może być rozsądnym rozwiązaniem na śniadanie, równoważącym poziom cukru we krwi, a nawet będącym pokarmem rekomendowanym w radzeniu sobie z cukrzycą.

Perez-Trejo zauważa, że płatki owsiane są źródłem węglowodanów złożonych, więc jeśli twoim celem jest zwiększenie spożycia białka, owsianka nie jest najlepszym wyborem na śniadanie. – Jeśli szukasz pokarmów o wysokiej zawartości białka, lepsze będą mięso, ryby, proszek proteinowy, rośliny strączkowe lub nabiał – wymienia ekspertka.

Czy owies wywołuje skoki glukozy?

Pérez-Trejo zaleca mieszanie owsianki z białkiem jaja. – Nie wpłynie to na jej smak, ale doda protein, które zapobiegają nagłym skokom glukozy – mówi. Sugeruje też, by dodać do niej orzechy, migdały, lub niesłodzone masło orzechowe. – Dodatek zdrowego tłuszczu również pomaga zapobiegać skokom glukozy.

A jakie dodatki rekomenduje Shand? – Dodaj jogurt grecki, ze względu na zawartość zdrowego tłuszczu i białka, a następnie wmieszaj trochę masła orzechowego, chię, konopie, siemię lniane, mielone migdały i/lub pokruszone orzechy, które również zawierają zdrowe tłuszcze, białka i dużo błonnika. Jednym z moich ulubionych sposobów na podkręcenie porannej owsianki jest dodanie do niej odrobiny mielonego cynamonu – tradycyjnego lekarstwa i pożywienia, które nada jej aromatu, wzbogaci o antyoksydanty, a do tego ma właściwości regulujące poziom cukru we krwi.

Wybieraj mleko krowie, pełnotłusty jogurt lub mleko migdałowe, które nie zawiera soi ani cukru. Jeśli to możliwe, unikaj miodu, zwykłego cukru, daktyli i syropu klonowego.

Jakie płatki owsiane powinno się jeść?

Ekspertki rekomendują cięte ziarna owsa zamiast gotowej owsianki instant. Shand wyjaśnia, że „najzdrowszymi, najbardziej bogatymi w składniki odżywcze płatkami owsianymi są płatki cięte stalą. Wolniej się je trawi i mają one więcej składników korzystnie wpływających na organizm niż owsianka instant”.

Artykuł oryginalnie ukazał się na Vogue.in

Lorena Meouchi
Proszę czekać..
Zamknij