Znaleziono 0 artykułów
12.04.2021

Ekologiczne opakowania „Second Skin” Ruinart

(Fot. materiały prasowe)

Dom Szampański Ruinart opracował etui na butelki wykonane z pulpy drzewnej. Nowoczesny proces, w którym powstają rewolucyjne opakowania, zmniejszył ślad węglowy o 60 proc. 

Od wejścia na rynek w 1729 roku Ruinart urzeczywistnia wizję francuskiego savoir faire. Sześć lat temu marka rozpoczęła produkcję lżejszych opakowań, dzięki którym zaoszczędzono ponad 200 ton papieru. W tym samym czasie całkowicie zrezygnowano z wykorzystywania plastiku do zabezpieczania szklanych butelek, czym zminimalizowano ilość odpadów o kolejne 26 ton.

(Fot. materiały prasowe)

W 2020 roku, w duchu zrównoważonego rozwoju, tradycyjne pudełka prezentowe zastąpiono technologią „Second Skin”. Etui na butelki wykonywane zostało z pulpy drzewnej pozyskiwanej z lasów z certyfikatami FSC oraz PEFC. Jedwabista powłoka z wyrazistą teksturą nawiązuje do historycznych piwnic w Reims, gdzie dojrzewają wina Ruinart. – Naszym celem było zmniejszenie oddziaływania na środowisko na każdej możliwej płaszczyźnie, co stanowiło wyzwanie dla naszych technik wykończenia, estetyki oraz zastosowań – mówi Volaine Basse, dyrektor Marketingu i Komunikacji Domu Ruinart. Dzięki nim firma zmniejszyła ślad węglowy o 60 proc. w stosunku do procesu, w jakim powstawały poprzednie opakowania. W przyszłości „Second Skin” można poddać recyklingowi.

(Fot. materiały prasowe)

 

Pola Dąbrowska
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę