Znaleziono 0 artykułów
14.03.2024

Korzyści z picia ciepłej wody rano. Jedna szklanka pobudzi cały organizm

14.03.2024
Na co pomaga picie ciepłej wody? (Fot. Getty Images)

Dużo uwagi poświęcamy korzyściom płynącym z picia odpowiedniej ilości wody. Naukowcy wśród zalet wyliczają poprawienie koncentracji, spowolnienie procesów starzenia i przeciwdziałanie bólom głowy. Lekarze zaznaczają, że jest kluczowa przy detoksykacji oraz dla pracy układu pokarmowego, nerek czy mózgu. A co się stanie, gdy nieco podniesiemy jej temperaturę? O właściwościach ciepłej wody (pitej na czczo, również latem) rozmawiamy z dietetyk kliniczną i dr n. o zdr. Hanną Stolińską, a instruktorkę jogi, autorkę książki „Ciało chore z emocji” Izabelę Raczkowską, pytamy o tradycję tego rytuału, wywodzącego się z medycyny indyjskiej.

Wystarczy łyk lekko ostudzonej, gorącej wody o poranku, by poczuć zalewające ciało błogie ciepło. – Cieszę się, że ludzie coraz częściej sięgają po podgrzaną wodę, zwłaszcza rano, bo, jak obserwuję, staje się ona zamiennikiem dla pitej na czczo kawy – mówi dietetyk kliniczna i dr n. o zdr. Hanna Stolińska (znana użytkownikom Instagrama jako @drhannastolinska) i dodaje: – Kawa ma pobudzić. Ale pobudza przede wszystkim wydzielanie hormonu stresu – kortyzolu. Na dodatek wiele osób ma wolny metabolizm kofeiny.

Picie ciepłej wody przed śniadaniem (i nie tylko). Jak wpływa na problemy trawienne i przemianę materii?

Wprawdzie wywodząca się z ajurwedy tradycja picia ciepłej wody liczy przynajmniej cztery tysiące lat, ale dopiero teraz zaczyna być tematem szerszych badań. Tyczą się one głównie pobudzenia układu trawiennego, zapobiegania zaparciom, a także lepszego wchłaniania składników odżywczych. – Regularne picie ciepłej wody na czczo zwiększa przepływ krwi przez układ trawienny, co pociąga za sobą lepszą stymulację organów biorących czynny udział w tym procesie – tłumaczy dr Stolińska. – Pacjentom, którzy mają problemy jelitowe, polecam, by pili wręcz jedną trzecią szklanki ciepłej wody przed każdym posiłkiem.

Gdy pytam o dyskusyjną kwestię pobudzania metabolizmu (trwa spór, czy lepszym akumulatorem dla przemiany materii jest woda ciepła, czy zimna), dr Hanna Stolińska zauważa: – Zimna przyspiesza metabolizm, bo nasz organizm musi spalić więcej kalorii, żeby ją ogrzać. Za to ciepła daje większe uczucie sytości. Tym samym zapobiega przejadaniu i podjadaniu.

Jakie korzyści przynosi ciepła woda? (Fot. Acielle/Style du Monde/Chanel)

Zalety picia ciepłej wody w trakcie leczenia infekcji

Ponadto picie ciepłej wody może pomóc przy przeziębieniach i stanach zapalnych zatok. – Niweluje ich przekrwienie i obniża ciśnienie. Gdy walczymy z katarem, rozrzedza śluz i wypłukuje flegmę – kontynuuje ekspertka.

Czy picie ciepłej wody relaksuje? Jej wpływ na samopoczucie i ulga w trakcie bóli menstruacyjnych

Poprawiając krążenie, ciepła woda zwiększa też dopływ tlenu do organizmu. Poprzez wsparcie przepływu krwi do macicy czy zmniejszenie wzdęć koi w czasie menstruacji. Ba, znalazłam nawet dane na temat łagodzenia symptomów achalazji [to stan, w którym przełyk nie rozluźnia się prawidłowo, powodując utrudnione połykanie pokarmów i płynów – przyp. red.].

Moi pacjenci obserwują też zmniejszenie niepokoju. Pijąc na czczo podgrzaną wodę, czują otulenie. Stosowana tuż przed snem świetnie relaksuje ciało.

Ciepła woda na czczo. Oto dlaczego warto ją pić (Fot. Acielle/Style du Monde/Chanel)

Czysta praktyka: W jakiej temperaturze powinna być woda?       

Ekspertka kilkukrotnie zwraca uwagę na temperaturę wody. – Powinna być ciepła, ale nie gorąca – zaznacza. – 52-57 stopni. Choć zdaję sobie sprawę, że nikt nie będzie tego mierzył co do stopnia Celsjusza. Jak osiągnąć odpowiednią temperaturę? Opcje są dwie – doprowadzenie wody do wrzenia, a następnie stopniowe rozcieńczanie jej chłodniejszą lub zaopatrzenie się w czajnik z już wbudowanym termometrem (przy czym warto poszukać modelu wyściełanego od wewnątrz bezpieczniejszymi od plastiku metalem lub szkłem).

Nie lubicie smaku wody? Oto jak ją urozmaicić

Mnie ciepła woda nauczyła w ogóle picia wody – podsumowuje dr Stolińska. – Często do niej coś dorzucam, czy to kolagen, czy jakiś super food. Dziś np. piłam ją z kurkumą i macą. Można rozpuścić elektrolity czy multiwitaminy, dodać cytrynę, imbir, a nawet laskę cynamonu.

Ciepła woda pobudza układ trawienny, pomaga w detoksykacji i niweluje bóle menstruacyjne (Fot. Getty Images)

Szklanka ciepłej przegotowanej wody w ajurwedzie

Aby jeszcze lepiej zrozumieć rytuał picia ciepłej wody, warto przyjrzeć się prawom ajurwedy, z której ta tradycja się wywodzi. – Według osób ją praktykujących ciepła woda wzmacnia ogień trawienny (tzw. agni), który odpowiada za trawienie pokarmu, ale i trawienie świata – informacji. To on jest w ajurwedzie podstawą homeostazy – mówi Izabela Raczkowska, wykładowczyni ajurwedy na AWF Wrocław i świadomości ciała na Uniwersytecie Wrocławskim oraz autorka „Ciała chorego z emocji” i powstającej książki na temat XIV- i XV-wiecznych zabiegów oczyszczających (także wodnych) jogi klasycznej.

W medycynie indyjskiej wodę rozpatruje się w kilku aspektach. Pierwszym punktem jest jej temperatura dostosowana do doszy danej osoby [ajurweda wyróżnia trzy podstawowe typy energii biologicznej – przyp. red.]. Przykładowo dosza kapha to połączenie wody i ziemi, a więc gdyby próbować wyobrazić to sobie fizycznie, moglibyśmy porównać ją do błota, czegoś ciężkiego, mokrego. Osoby o tym profilu miewają problemy z zatrzymywaniem wody w organizmie. Ajurweda zaleca im więc picie wody ciepłej – tłumaczy Izabela. – Pitta to miks wody i ognia. A co się dzieje, gdy łączymy te dwa żywioły? Eksplozja. I taka dokładnie jest pitta – transformująca, niestała. Dlatego też powinna pić wodę chłodniejszą, o temperaturze pokojowej. Z kolei plasującym się pośrodku osobom vata (połączenie eteru i powietrza – reaktywne, wrażliwe) przypisuje się wodę ciepłą, ale nie gorącą.

Kolejnym istotnym elementem przygotowania odpowiedniej wody jest gotowanie i studzenie. – Wodę pijemy niedługo po przegotowaniu i nie zagotowujemy jej ponownie – zaznacza wykładowczyni. Błędem w interpretowaniu praw medycyny indyjskiej bywa rozumienie „wody gorącej” zawsze jako wrzątku. – W rzeczywistości często chodzi o wodę w połowie odparowaną, która, zwłaszcza wiosną, ma mieć najwyższe właściwości detoksykacyjne – tłumaczy ekspertka.

Zdrowy nawyk picia ciepłej wody (Fot. Acielle/Style du Monde/Carolina Herrera)

Jak podkręcić działanie ciepłej wody zgodnie z prawami ajurwedy?

Gdy pytam Izabelę o to, jak ajurweda zapatruje się na dodawanie smaków do ciepłej wody, odpowiada: – Tu już nawet nie chodzi o samą medycynę indyjską. Każdy z dodatków będzie pewną informacją chemiczną dla naszego organizmu – może np. przerywać ciąg wydzielania czy to insuliny, czy glukagonu. Jeśli już coś dodawać, wiosną polecałabym surowy miód (ma działanie estrogenne), ale tylko dolewany do wody o temperaturze pokojowej. Zimą warto sięgnąć z kolei po bakteriobójczy, antywirusowy i rozgrzewający imbir. Można popróbować też z ziołami w liściach czy kwiatach, przy czym należy pamiętać, że ajurweda zawsze jest za prostotą. Tym, co ekspertka uważa za najlepszy sposób na poranne rozbudzenie i dodatkowe podkręcenie agni, jest mądry (!), koncentrujący się wokół pasa brzusznego ruch, lekka joga lub często zapominane ćwiczenia oddechowe.

Zobacz także

Pola Dąbrowska
Proszę czekać..
Zamknij