Znaleziono 0 artykułów
06.10.2025
Artykuł partnerski

Dekada smaków, trunków i historii

06.10.2025
Restauracja Elixir by Dom Wódki z rozmachem obchodzi swoje 10-lecie / Fot. Materiały prasowe

Nowoczesna polska kuchnia i wyjątkowe trunki. Jedyne w swoim rodzaju połączenie przeszłości i teraźniejszości. Świętujący właśnie swój 10. jubileusz Elixir by Dom Wódki to miejsce, w którym sześć wieków tradycji produkcji wódek, miodów pitnych i nalewek przeplata się z kulinarnym bogactwem współczesnej kuchni polskiej.

Warszawa może się poszczycić wielowiekową tradycją kulinarną. Inspiracje z różnych stron świata, przepych magnackich pałaców i kupieckich kamienic, a także szykowne kawiarnie oraz restauracje. Wśród tych ostatnich wyróżniał się Hotel Angielski. To właśnie tutaj, w renomowanej restauracji w 1812 roku sam Napoleon Bonaparte miał zjeść polskie zrazy. Na pamiątkę pobytu cesarza w Hotelu Angielskim ufundowano w niepodległej już Rzeczpospolitej tablicę pamiątkową, która przez wiele lat zdobiła fasadę budynku aż do jego zburzenia w trakcie II wojny światowej. Replika tablicy niebawem znów zdobić będzie to miejsce. A samo wydarzenie staje się punktem odniesienia dla sztuki kulinarnej, która łączy przeszłość i teraźniejszość. Bo w dawnym Hotelu Angielskim od 10 lat mieści się Elixir by Dom Wódki. Teraz restauracja świętuje swój jubileusz, zachowując ducha tradycji, a jednocześnie udowadniając, że wciąż potrafi zaskakiwać.

W dawnym Hotelu Angielskim od 10 lat mieści się Elixir by Dom Wódki / Fot. Materiały prasowe

Wyjątkowe menu degustacyjne na jubileusz dziesięciolecia

Elixir by Dom Wódki słynie z nowoczesnej interpretacji klasycznych receptur, a także z wykorzystywania produktów regionalnych i nowatorskiego podejścia do idei łączenia potraw z wysokogatunkowym alkoholem. Pozwala to odkryć kuchnię polską na nowo w zaskakującej i nieznanej dotąd odsłonie. Menu stanowią dania kuchni nadwiślańskiej, inspirowane tradycjami kulinarnymi różnych regionów kraju, pokazane w nowoczesnej odsłonie, a na życzenie gości łączone z trunkami, starannie dobieranymi przez grono szefów kuchni, vodka masterów oraz baristów i mixologów z Vodka Atelier.

Każde danie z menu degustacyjnego jest połączone ze starannie dobranymi trunkami / Fot. Materiały prasowe

Teraz, z okazji 10. jubileuszu Elixir by Dom Wódki prezentuje nowe menu degustacyjne autorstwa szefa kuchni Michała Szcześniaka. Podkreśla ono spuściznę miejsca, które niegdyś gościło Napoleona. Dlatego każda potrawa – od przystawek aż po deser – stanowi feerię zachwycających smaków, a każda karta wódki to wyjątkowa podróż przez pięć kontynentów.

Przemyślana filozofia smaku z ogromnym potencjałem rozwoju

W 2018 roku restauracja Elixir by Dom Wódki została nominowana do nagrody World Restaurant Awards, zwanej „restauracyjnymi Oscarami”. Znalazła się tam obok takich sław, jak paryska Alain Ducasse au Plaza Athénée czy hiszpańska legenda El Celler de Can Roca. Bo Elixir to nie tylko największy vodka bar na świecie z niemal 1000 etykiet trunków z całego globu. To także miejsce, w którym food & vodka pairing traktowany jest niezwykle poważnie: jako przemyślana filozofia smaku. Co za tym idzie, goście mogą oczekiwać, że nawet deser zostanie sparowany z wódką i stanie się harmonijnym finałem niezwykłej podróży degustacyjnej.

Szefowie kuchni w restauracji Elixir proponują reinterpretacje klasycznych dań / Fot. Materiały prasowe

Co sprawia, że po 10 latach Elixir wciąż przykuwa uwagę? To efekt wyjątkowości tego miejsca i tego, że mimo dekady obecności na warszawskiej scenie kulinarnej nadal jest w stanie zaskakiwać. Oferowane przez restaurację niespodzianki to nowe kompozycje, reinterpretacje klasycznych dań, współprace z markami luksusowymi czy aktywne poszukiwanie smakowych kontrastów. To miejsce dla tych, którzy chcą zakosztować polskich smaków w nowym wydaniu przez pryzmat kuchni, historii i sztuki trunku. Miejsce stworzone z myślą o wszystkich tych, którzy pragną zasiąść do stołu z historią, ale i z nowoczesnością. To wszystko sprawia, że Elixir by Dom Wódki wciąż pisze nowe fascynujące rozdziały swojej opowieści.

Restauracja ELIXIR by Dom Wódki, ul. Wierzbowa 9/11, 00-094 Warszawa.

Natalia Jeziorek
  1. Styl życia
  2. Miejsca
  3. Dekada smaków, trunków i historii
Proszę czekać..
Zamknij