Znaleziono 0 artykułów
21.06.2025

Restauracja Maido z Peru uznana za najlepszą na świecie. Jaką kuchnię serwuje?

21.06.2025
(Fot. materiały prasowe)

The World’s 50 Best Restaurants 2025 to prestiżowe zestawienie 50 najlepszych restauracji na świecie, które co roku rozpala emocje wśród smakoszy. Tworzona jest na podstawie głosów 1120 niezależnych, anonimowych ekspertów z całego świata – dziennikarek i dziennikarzy, krytyków kulinarnych, szefowych i szefów kuchni, restauratorów oraz wytrawnych foodies, którzy mają za zadanie wskazać swoje najlepsze doświadczenie z ostatnich kilkunastu miesięcy. Zwycięzcą tegorocznego rankingu została restauracja Maido z Limy, prowadzona przez szefa kuchni i właściciela Mitsuharu „Michę” Tsumurę, która awansowała z 5. miejsca, zajmowanego w ubiegłorocznym zestawieniu.

Maido jest prawdziwą świątynią kuchni Nikkei, czyli stylu łączącego w sobie energię i smaki kuchni Peru z japońską precyzją oraz techniką. Nazwa restauracji pochodzi od japońskiego powitania „Maido!” – to pierwsze słowo, które słyszą goście, witani przez zespół Michy po przekroczeniu progu restauracji. Od 16 lat od swojego otwarcia Maido pozostaje wierna tej samej filozofii – serwowaniu bogatych w umami, a jednocześnie idealnie zbalansowanych i delikatnych dań na najlepszych lokalnych produktach i podejmowaniu gości w ciepłej, przyjaznej atmosferze.

Otrzymując na scenie w Turynie swoje wyróżnienie, Micha Tsumura nie krył wzruszenia. Zwrócił uwagę, że w czasach tak wielu podziałów świat restauracji i jedzenia jest przykładem tego, jak można znajdować wspólny język mimo dzielących nas różnic. – To dla mnie i dla mojego zespołu spełnienie marzeń. Nie mogę doczekać się powrotu do Limy, by móc celebrować z rodziną i przyjaciółmi – mówił po odebraniu nagrody.

Popisowy deser w Maido, najlepsze restauracji na świecie według The World’s 50 Best Restaurants 2025. (Fot. materiały prasowe)

Top trzy restauracje na świecie w 2025 roku

Za Maido w tegorocznym rankingu uplasowały się: Asador Etxebarri w Atxondo w Hiszpanii oraz Quintonil w Meksyku. Asador Etxebarri to miejsce, w którym wszystko kręci się wokół żywego ognia, a na talerzach rządzą lokalne, sezonowe składniki oraz prostota formy. Z kolei Quintonil z Mexico City to miejsce, które pozwala odkrywać wyjątkowe produkty oraz techniki z Meksyku. – Tegoroczna lista celebruje doskonałość kulinarną w 22 krajach, a 10 nowych lokali znalazło się w pierwszej pięćdziesiątce, co potwierdza rosnące globalne uznanie dla różnorodności, kreatywności i gościnności – komentował po ogłoszeniu wyników William Drew, dyrektor ds. treści The World’s 50 Best Restaurants.

Prócz ogłoszenia restauracji, które w tym roku znalazły się w prestiżowym rankingu, podczas gali uhonorowano laureatów specjalnych wyróżnień Akademii konkursu, które brały pod uwagę nie tylko kulinarną doskonałość, lecz także wpływ na społeczność, świeże spojrzenie w branży i wyjątkowość doświadczenia zapewnianego gościom.

Restauracji Potong w Bangkoku. (Fot. materiały prasowe)

Najlepsza szefowa kuchni 2025 roku gotuje w Bangkoku

Za osiągnięcia w branży gastronomicznej i inspirację dla kobiet nagrodzono Pichayę „Pam” Soontornyanakij, właścicielkę i szefową kuchni w restauracji Potong w Bangkoku, która otrzymała tytuł World’s Best Female Chef 2025, czyli najlepszej szefowej kuchni na świecie. Prowadzona przez nią restauracja zajmuje zabytkowy dom w sercu bangkockiego Chinatown, a serwowane przez Pam dania czerpią z jej chińskiego dziedzictwa oraz smaków, które poznała w dzieciństwie, prezentując je w nowoczesnej, autorskiej formie.

Pichaya „Pam” Soontornyanakij, właścicielka i szefowa kuchni w restauracji Potong w Bangkoku. (Fot. materiały prasowe)

W tegorocznym zestawieniu liczy się promocja kuchni opartej na lokalnych składnikach

Tytuł One to Watch dla szczególnie obiecującego miejsca, które według ekspertów odegra ważną rolę na scenie gastronomicznej, trafił do restauracji Khufu’s w Kairze, prowadzonej przez Giovanniego Bolandriniego i szefa kuchni Mostafę Seifa. Spoglądająca na ikoniczne piramidy restauracja została stworzona po to, by celebrować rodzime, egipskie smaki – często mało znane lub zapomniane – i promować lokalną kuchnię we współczesnym ujęciu.

W ramach kategorii Champions of Change Award 2025 uhonorowano Mindy Woods, australijską restauratorkę, szefową kuchni i autorkę książek, która została pierwszą Australijką docenioną za działania społeczne związane z kuchnią i promocję kultury rdzennych mieszkańców. W swojej pracy Woods stara się pokazywać bogactwo swojego regionu za pomocą endemicznych, występujących jedynie tam składników: jadalnych roślin, owoców morza czy dzikich ziół, które tradycyjnie były wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i w medycynie, używając ich w restauracyjnych daniach.

Restauracja Wing w Hongkongu. (Fot. materiały prasowe)

Najbardziej gościnna restauracja 2025 roku

W kategorii Art of Hospitality wyróżniono lokal Wing w Hongkongu, który został doceniony za wyjątkowe podejście do obsługi i gościnności. Restauracja, którą zawiaduje szef kuchni Vicky Cheng, słynie nie tylko ze świetnego menu, prezentującego osiem wielkich kuchni Chin, lecz także z wyjątkowego serwisu oraz dbania o gości.

Nagroda przyznawana szefom kuchni przez szefów kuchni

Albert Adrià, szef kuchni i właściciel restauracji Enigma w Barcelonie (miejsce nr 34 na tegorocznej liście), został laureatem Chefs’ Choice Award 2025 – jedynej nagrody przyznawanej przez samych kucharzy. Wyróżnienie to stanowi wyraz uznania dla jego nieustającego zaangażowania w rozwój kreatywnej kuchni i jego wpływu na globalną gastronomię poprzez wyjątkowy koncept Enigmy.

Jedno z popisowych dań w Asador Etxebarri w Atxondo w Hiszpanii. (Fot. materiały prasowe)

Wieloletni faworyci rankingu z nagrodą dla ikon

Massimo Bottura oraz jego żona Lara Gilmore, wspólnie prowadzący Osterię Francescanę w Modenie (dwukrotnie uznaną za najlepszą restaurację świata) oraz butikowy hotel Casa Maria Luigia, zostali uhonorowani Icon Award. Ta prestiżowa nagroda doceniła ich wkład w rozwój kulinarnej innowacji oraz działalność społeczną – poprzez takie inicjatywy jak fundacja Food for Soul czy Tortellante Project, wspierające inkluzywność, zrównoważony rozwój i integrację społeczną.

Tytuł The World’s Best Pastry Chef 2025, czyli najlepszego cukiernika, powędrował do Maxime’a Frédérica, szefa cukierni w ekskluzywnym hotelu Cheval Blanc Paris oraz w restauracji Plénitude w Paryżu (miejsce nr 14 w tegorocznym zestawieniu). Frédéric został wyróżniony za swój niezrównany kunszt cukierniczy, dbałość o detale i wzniesienie luksusowego cukiernictwa na nowy poziom.

Restauracja Cheval Blanc w Paryżu. (Fot. materiały prasowe)

Mohamed Benabdallah, główny sommelier i menedżer restauracji Asador Etxebarri (nr 2 w zestawieniu) w Atxondo w Hiszpanii, został uhonorowany tytułem The World’s Best Sommelier 2025. Jego głęboka wiedza o winie oraz wyjątkowe umiejętności w zakresie łączenia trunków z kuchnią sprawiają, że jeszcze bardziej podkreśla on czystość i prostotę dań w słynnej baskijskiej restauracji.

Nagroda za zrównoważone podejście w gastronomii

Tegoroczna Sustainable Restaurant Award, czyli nagroda dla restauracji, która wyróżnia się pod względem proekologicznego podejścia w swojej działalności, trafiła do Celele w Cartagenie (Kolumbia, miejsce nr 48). Jury doceniło silne zaangażowanie zespołu w ochronę środowiska oraz zachowanie dziedzictwa kulinarnego karaibskiego wybrzeża Kolumbii. Aż 90% składników używanych w kuchni Celele jest pozyskiwanych lokalnie, w tym podczas foragingu w dzikiej naturze, przy ścisłej współpracy z lokalnymi społecznościami.

Talerz kwiatów serwowany w Celele w Cartagenie. (Fot. materiały prasowe) 

Debiutanci konkursu The World’s 50 Best Restaurants 2025

Wśród tegorocznych debiutów na liście najwyżej uplasowała się restauracja Potong w Bangkoku, zajmując wysokie 13. miejsce, tym samym otrzymując wyróżnienie Highest New Entry Award 2025. Z kolei restauracja Ikoyi w Londynie (miejsce nr 15) zdobyła Highest Climber Award 2025, czyli nagrodę dla restauracji, której udało się uzyskać największy awans, wznosząc się aż o 27 pozycji w stosunku do ubiegłego roku.

W minionych latach pierwsze miejsca w rankingu zajmowały restauracje: El Bulli (2002, 2006-2009), The French Laundry (2003-2004), The Fat Duck (2005), Noma (2010-2012, 2014), El Celler de Can Roca (2013, 2015), Osteria Francescana (2016, 2018), Eleven Madison Park (2017), Mirazur (2019), Noma w nowej lokalizacji (2021), Geranium (2022), Central (2023) oraz Disfrutar (2024). Po uzyskaniu pierwszego miejsca w rankingu, zgodnie z jego regulaminem, restauracje są wykluczane z puli kandydatów do kolejnej listy i trafiają do „hali sławy”, czyli najlepszych z najlepszych.

Pełne zestawiewienie The World’s 50 Best Restaurants 2025, sponsorowanego przez S.Pellegrino & Acqua Panna:

  1. Maido (Lima)
  2. Asador Etxebarri (Atxondo)
  3. Quintonil (Meksyk)
  4. Diverxo (Madryt)
  5. Alchemist (Kopenhaga)
  6. Gaggan (Bangkok)
  7. Sézanne (Tokio)
  8. Table by Bruno Verjus (Paryż)
  9. Kjolle  (Lima)
  10. Don Julio (Buenos Aires)
  11. Wing (Hong Kong)
  12. Atomix (Nowy Jork)
  13. Potong (Bangkok)
  14. Plénitude (Paryż)
  15. Ikoyi (Londyn)
  16. Lido 84 (Gardone Riviera)
  17. Sorn (Bangkok)
  18. Reale (Castel di Sangro)
  19. The Chairman (Hong Kong)
  20. Atelier Moessmer Norbert Niederkofler (Bruneck)
  21. Narisawa (Tokio)
  22. Sühring (Bangkok)
  23. Boragó (Santiago)
  24. Elkano (Getaria)
  25. Odette (Singapur)
  26. Mérito (Lima)
  27. Trèsind Studio (Dubaj)
  28. Lasai (Rio de Janeiro)
  29. Mingles (Seul)
  30. Le Du (Bangkok)
  31. Le Calandre (Rubano)
  32. Piazza Duomo (Alba)
  33. Steirereck (Wiedeń)
  34. Enigma (Barcelona)
  35. Nusara (Bangkok)
  36. Florilège (Tokio)
  37. Orfali Bros (Dubaj)
  38. Frantzén (Sztokholm)
  39. Mayta (Lima)
  40. Septime (Paryż)
  41. Kadeau (Kopenhaga)
  42. Belcanto (Lizbona)
  43. Uliassi (Senigallia)
  44. La Cime (Osaka)
  45. Arpège (Paryż)
  46. Rosetta (Meksyk)
  47. Vyn (Skillinge)
  48. Celele (Kartagena)
  49. Kol (Londyn)
  50. Restaurant Jan (Monachium)
Małgorzata Minta
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Restauracja Maido z Peru uznana za najlepszą na świecie. Jaką kuchnię serwuje?
Proszę czekać..
Zamknij