Znaleziono 0 artykułów
31.08.2025

Ricotta to niedoceniany ser wysokobiałkowy. Dlaczego warto włączyć ją do diety?

31.08.2025
(Fot. Getty Images)

Ricotta może być wytwarzana z mleka krowiego, owczego, koziego lub bawolego. Można ją kupić w wersji solonej, pieczonej i wędzonej. Ten pyszny włoski ser to jednocześnie niesamowicie niedoceniany pokarm o właściwościach prozdrowotnych.

Ricotta jest równie zdrowa jak popularny serek wiejski. Czas włączyć ją do codziennej diety.

Czym jest ricotta?

Wiecie, że oficjalnie ricotta wcale nie zalicza się do serów? Tak naprawdę jest produktem ubocznym produkcji nabiału, który wytwarza się z serwatki – płynu, który pozostaje po produkcji innych serów. Podgrzewa się ją i dodaje kwas, który sprawia, że na powierzchni tworzą się skrzepy. Te skrzepy to właśnie ricotta. Delikatna w smaku ricotta jest zazwyczaj lekkim serem o kremowej konsystencji.

Dlaczego ricotta jest zdrowa?

Według organizacji British Heart Foundation ricotta zawiera niewiele soli i tłuszczu. Tłuszczu jest w niej zaledwie 10 procent, z czego 6 procent to tłuszcze nasycone. Zawartość białka będzie zależeć od tego, czy wytwarza się ją z mleka pełnotłustego, półtłustego, czy też czy jest to wersja niskotłuszczowa, ale zazwyczaj w 100 g ricotty znajdziemy:

  • 7-8 g białka w ricotcie z mleka pełnotłustego
  • 8-9 g białka w ricotcie z mleka półtłustego
  • 10-11 g białka w ricotcie niskotłuszczowej lub beztłuszczowej.

Dodatkowo ricotta zawiera mnóstwo witamin i minerałów, między innymi witaminę K i wapń, które mają korzystny wpływ na zdrowie układu kostnego i krzepnięcie krwi.

Korzyści płynące z jedzenia sera ricotta

  • Jest lekkostrawna.
  • Ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po jej spożyciu nie dochodzi do nagłego skoku cukru we krwi.
  • Zawiera niewiele tłuszczu w porównaniu z innymi serami krótko dojrzewającymi, takimi jak feta, mozzarella i mascarpone.
  • Ma mało kalorii (140 kalorii na 100 g).
  • Zawiera dużo białka, które może wspierać budowę i regenerację mięśni.
  • Dzięki zawartości wapnia i witaminy K ma korzystny wpływ na układ kostny.
  • Zawiera dużo witaminy B12, która wspiera zdrową przemianę materii, produkcję krwinek czerwonych i zdrowie układu nerwowego.
  • Ze względu na wysoką zawartość białka jest sycącym pokarmem.
  • Ponieważ ricotta zawiera zarówno białko serwatkowe, jak i fosfor, może wspomóc regulację ciśnienia krwi.

Kto powinien unikać jedzenia ricotty?

O ile lekarz nie zalecił unikania pokarmów o profilu składników odżywczych odpowiadających profilowi ricotty, istnieje tylko jedna grupa ludzi, którzy powinni jej unikać: osoby z nietolerancją laktozy. Pomimo że ricotta to produkt uboczny pozostający po produkcji nabiału, i tak zawiera laktozę. W związku z tym nie będzie pokarmem odpowiednim dla osób z nietolerancjami lub alergiami.

Jak jeść ricottę na 6 sposobów?

Nałóż świeżą ricottę do miski i dodaj do niej owoce jagodowe, inne świeże owoce i orzechy, a otrzymasz sycące śniadanie wysokobiałkowe.

Wymieszaj ricottę z płatkami owsianymi i odrobiną mleka albo wody, pozostaw na noc, by się namoczyły. Rano dodaj pokrojone świeże owoce i wiórki kokosowe, by cieszyć się pyszną nocną owsianką o dużej zawartości białka.

By przygotować łatwy deser, spryskaj małą miseczkę ricotty miodem lub syropem klonowym i dodaj szczyptę cynamonu.

Przygotuj mus proteinowy, blendując ricottę z kakao i paroma daktylami.

Rozsmaruj ją na chlebie na zakwasie, waflach ryżowych lub kukurydzianych, a następnie dopraw odrobiną oliwy z oliwek extra virgin, solą, pieprzem i pomidorkami koktajlowymi.

Wykorzystaj do przygotowania sosów do makaronu domowej roboty. Wypróbuj nasz przepis poniżej.

Makaron z ricottą i pomidorami suszonymi na słońcu

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 200 g makaronu, najlepiej pełnoziarnistego i ekologicznego
  • 150 g świeżego sera ricotta
  • ½ filiżanki drobno pokrojonych pomidorów suszonych na słońcu
  • garść orzechów włoskich
  • 6-7 oliwek Taggiasca
  • świeża bazylia, posiekana
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: parmezan

Sposób przygotowania:

Umieść ricottę w blenderze i dodaj do niej łyżkę ciepłej wody wraz z pozostałymi składnikami, poza suszonymi pomidorami, bazylią, solą, pieprzem i makaronem.

Blenduj, aż powstanie gładka pasta.

Ugotuj makaron al dente i odsącz go, zachowując trochę wody z gotowania.

Wymieszaj makaron z pastą z ricotty.

Dodaj do makaronu drobno pokrojone suszone pomidory i posiekaną bazylię, a następnie dopraw solą, pieprzem, odrobiną oliwy z oliwek i szczyptą parmezanu.

Artykuł ukazał się oryginalnie na Vogue.com.

Alessandra Signorelli
  1. Uroda
  2. Zdrowie
  3. Ricotta to niedoceniany ser wysokobiałkowy. Dlaczego warto włączyć ją do diety?
Proszę czekać..
Zamknij