Znaleziono 0 artykułów
26.10.2021

S.Pellegrino Young Chef 2021: Dwaj Polacy w konkursie

 (Fot. Getty Images)

Cieszymy się, że możemy powitać w Mediolanie międzynarodową społeczność gastronomiczną. Rok temu uruchomiliśmy S.Pellegrino Young Chef Academy, aby inspirować utalentowanych młodych szefów kuchni. Konkurs S.Pellegrino Young Chef jest jednym z kluczowych działań projektu i podstawowym narzędziem, dzięki któremu chcemy stymulować kreatywność – mówi Stefano Bolognese, Dyrektor Sanpellegrino International Business Unit.

Pod koniec października do Mediolanu zjechali młodzi świetnie zapowiadający się szefowie kuchni. Wśród 48 uczestników wydarzenia są też kucharze z Polski. O nagrodę Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy walczy Łukasz Moneta, chef de partie w Nolita Restaurant w Warszawie, a Krzysztof Konieczny, chef gdyńskiej restauracji Neon streetfood bar ubiega się o Fine Dining Lovers Food for Thought Award. Na miejscu dopinguje ich polska ambasadorka marek S.Pellegrino i Acqua Panna, restauratorka i autorka książek kulinarnych – Lara Gessler.

Krzysztof Konieczny (Fot. Getty Images)

Kucharze przyjechali wymieniać się doświadczeniami, brać udział w warsztatach i dyskusjach z udziałem autorytetów m.in. Massima Bottury i Virgilia Martineza. Jednak największe emocje budzi przyznanie głównej nagrody S.Pellegrino Young Chef Academy 2021, o którą zawalczy 12 młodych szefów kuchni, wyłonionych przez regionalne oddziały z całego świata.
O tym, kto ma największy talent i wizję nowoczesnej gastronomii zdecyduje jury w gwiazdorskim składzie, m.in. Pim Techamuanvivit, Mauro Colagreco, i Manu Buffara. 

Łukasz Moneta  (Fot. Getty Images)

Sędziowie są uwrażliwieni zarówno na umiejętności techniczne, jak kreatywność i otwartość oraz świadomość, że jedzenie niesie ogromny potencjał zmiany społecznej.  Stąd też trzy wyjątkowe nagrody, które w tegorocznej edycji zostaną przyznane po raz pierwszy: S.Pellegrino Award for Social Responsibility za wrażliwość społeczną, Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy za uwzględnienie wątków wielonarodowych oraz Fine Dining Lovers Food For Thought Award dla kucharza-osobowości, który najciekawiej wyrazi daniem własne poglądy.

Lara Gessler  (Fot. Getty Images)

S.Pellegrino Young Chef 2021 można śledzić na Facebooku.

Redakcja Vogue.pl
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę