Znaleziono 0 artykułów
27.03.2019

Michelin poleca polskie restauracje

Okładka przewodnika Michelin (fot. materiały prasowe)

Trzy nowe lokale w Warszawie, w tym Europejski Grill, trafiły do legendarnego przewodnika Michelin.

Od blisko stu lat czerwony przewodnik Michelin pomaga smakoszom w odnajdywaniu najciekawszych restauracji w najdalszych zakątkach świata. 27 marca w Wiedniu odbyła się premiera najnowszej edycji przewodnika „Main Cities of Europe”, w której opisywane są restauracje z dwóch polskich miast: Warszawy oraz Krakowa.

Przewodnik Michelin to niezmiennie jedno z najważniejszych źródeł informacji o restauracjach godnych uwagi osób, które lubią podróżować śladami smaków. Po raz pierwszy ukazał się w 1900 roku, z inicjatywy braci Michelin, właścicieli firmy produkującej opony. Francuscy przedsiębiorcy chcieli w ten sposób zachęcić właścicieli automobili do dalszych wycieczek, co mogłoby zwiększyć popyt na ich produkty. W dystrybuowanej początkowo za darmo książeczce zamieszczono m.in. mapy miast, adresy warsztatów samochodowych, punktów wulkanizacyjnych oraz hoteli, w których można było zatrzymać się podczas podróży. Od 1926 roku w przewodniku zaczęto opisywać restauracje, a pięć lat później wprowadzono skalę ocen restauracji, wyrażoną w legendarnych dziś gwiazdkach.

Restauracja Europejski Grill (Fot. materiały prasowe)

Zgodnie z nomenklaturą Michelin, jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie – restaurację z rewelacyjną kuchnią wartą odwiedzenia, a trzy – kuchnię wyjątkową, wartą specjalnej podróży. Ponadto restauracje są oceniane pod kątem wystroju oraz jakości obsługi gości (za te cechy lokalom przyznaje się oceny w skali od jednej do pięciu par skrzyżowanych sztućców), a lokale, które odznaczają się szczególnie korzystną relacją cen do jakości jedzenia nagradzane są dodatkowym wyróżnieniem Bib Gourmand (w przewodniku symbolizuje je ikonka uśmiechniętej buźki maskotki Michelina, czyli Michelin Bibendum). Co ważne, oceny nie są przyznawane dożywotnio. Co roku restauracje mogą je zarówno zyskać, jak i stracić, co stanowi dla szefów kuchni oraz właścicieli lokali dodatkową motywację do budowania jakości swoich biznesów.

Danie z menu Kieliszków na Hożej (Fot. Małgorzata Minta)

Początkowo obejmujący jedynie teren Francji przewodnik, z biegiem czasu doczekał się kilkudziesięciu edycji regionalnych, poświęconych konkretnym krajom lub metropoliom. Choć Polsce, podobnie jak np. Węgrom czy Austrii, nie poświęcono osobnego przewodnika, rodzime restauracje są ujmowane w przewodniku „Main Cities of Europe” z największymi miastami naszego kontynentu. Restauracje z Warszawy zadebiutowały w publikacji w 1997 roku, a od 2008 w przewodniku opisywane są także lokale z Krakowa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tuna z Tapenadą revisite :) #chlodna15bywilamowski #warszawa #goodtime #chlodna15

Post udostępniony przez Chlodna15 by Wilamowski (@chlodna15)

 

Co można znaleźć w najnowszym wydaniu? Do najnowszego wydania tzw. „czerwonej książeczki” trafiło łącznie 27 restauracji z Warszawy oraz 25 z Krakowa (w ubiegłym roku inspektorzy wydali rekomendacje dla 30 lokali z Warszawy oraz 26 z Krakowa, przy czym jedna z opisanych restauracji zakończyła swoją działalność przed ukazaniem się publikacji).

Kieliszki na Hożej (Fot. Małgorzata Minta)

Wyróżnione wcześniej gwiazdkami Atelier Amaro (pierwsza gwiazdkowa restauracja w Polsce) oraz Senses z Warszawy kolejny rok z rzędu zachowały wyróżnienie. Do grona restauracji wyróżnionych za dobry stosunek ceny do jakości dań dołączyły Kieliszki Na Hożej, a wyróżnienie zachowały Kieliszki na Próżnej, Butchery and Wine, Brasserie Warszawska oraz Ale Wino.

W tegorocznej edycji przewodnika zadebiutowały trzy warszawskie lokale: Chłodna 15 by Wilamowski, Europejski Grill oraz Bez Gwiazdek. Jednocześnie aż sześć restauracji zniknęło z zestawienia.

 

W przypadku Krakowa lista restauracji wymienionych lub nagrodzonych specjalnymi wyróżnieniami pozostała bez zmian (z zestawienia zniknęło jedynie zamknięte Industrial Resto & Bar).

W najnowszej edycji przewodnika gastronomicznego Michelin po największych miastach Starego Kontynentu przedstawiono 1900 restauracji z 38 miast z 22 krajów. Tegoroczna edycja przewodnika poszerzyła się o trzy nowe, wcześniej nie ujmowane w nim miasta: islandzki Reykjavík oraz Zagrzeb i Dubrovwik w Chorwacji. Także w tym roku Chorwacja wzbogaciła się o dwie nowe restauracje wyróżnione gwiazdką Michelin: Noel z Zagrzebia oraz Draga di Lovrana z Lovranu. Przyznane im wcześniej wyróżnienia jednej gwiazdki utrzymały restauracje Pelegrini, 360º oraz Monte. Premiera przewodnika „Main Cities of Europe” przyniosła także wiadomość o wyróżnieniu trzema gwiazdkami wiedeńskiej restauracji Amador. To pierwsza i jedyna jak na razie  trzygwiazdkowa restauracja w Austrii.

 

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę