Znaleziono 0 artykułów
16.11.2021

ADMO*. Gastronomiczny pop-up roku

(Fot. AtelierMai98)

Takiego pop-upu świat gastronomii jeszcze nie widział. Tylko sto dni, dwie ikony gastronomii i jedno przepiękne wnętrze restauracji Les Ombres w paryskim muzeum Quai Branly. 9 listopada drzwi dla gości otworzyła ADMO* – tymczasowa restauracja, za której projektem stoją dwaj wybitni szefowie kuchni, Alain Ducasse oraz Albert Adrià.

Alain Ducasse jest uważany za jednego z najwybitniejszych francuskich kucharzy. Aż trzy restauracje, którymi dowodził, zdobyły maksymalne wyróżnienie trzech gwiazdek Michelina. Z kolei Albert Adrià, z pochodzenia Katalończyk, przez lata współtworzył wraz z bratem słynną restaurację El Bulli w Roses, która swego czasu nadawała ton światowej gastronomii. Po jej zamknięciu Adrià zajął się rozwijaniem – z sukcesem – własnych projektów, takich jak gwiazdkowa restauracja Tickets stylizowana na tapas bar, czerpiąca z kuchni Japonii i Peru Pakta czy fine-diningowa Enigma.

(Fot. AtelierMai98)

Rok 2021 przyniósł obu szefom ważne zawodowe zmiany. Ducasse po ponad dwóch latach odszedł ze stanowiska szefa kuchni trzygwiazdkowej restauracji w paryskimPlaza Athénée. Z kolei Adrià wiosną ogłosił rozwiązanie działalności grupy restauracyjnej, a więc zamknięcie wszystkich restauracji poza flagową Enigmą. 

Jak głosi gastronomiczna plotka, wtedy Alain Ducasse zadzwonił do Alberta Adrii i zadał mu pytanie: „Czy masz ochotę na coś fajnego?”. Katalończyk odpowiedział twierdząco i tak narodziło się ADMO*.

Zgodnie z założeniem ADMO* ma być wypadkową autorskich koncepcji obu szefów kuchni, którzy przez lata zawodowej aktywności wypracowali niepodrabialne style kulinarne czerpiące z bogactwa lokalnych składników, osadzone w tradycjach swoich krajów, ale jednak współczesne, lekkie, zinterpretowane na nowo. Podobnie jak muzeum Quai Branly specjalizuje się w prezentacji dorobku różnych kultur, tak ADMO* ma prezentować spuściznę kulinarną Francji i Hiszpanii na talerzu, ale w innowacyjny, nieschematyczny sposób. Jak pisał na Instagramie Adrià, będzie to „celebracja bezprecedensowego spotkania francuskiej i hiszpańskiej kuchni, połączonych w świadomym i zrównoważonym podejściu [do gotowania]”.

Od lewej: Jessica Préalpato, Albert Adrià, Vincent Chaperon, Alain Ducasse & Romain Meder (Fot. AtelierMai98)

Alain Ducasse do udziału w projekcie zaprosił również swoich wieloletnich współpracowników: Romaina Medera, executive chefa z Plaza Athénée, oraz Jessicę Prealpato, cukierniczkę z poprzedniej restauracji Ducasse’a, laureatkę nagrody dla najlepszego pastry chefa w rankingu World’s 50 Best Restaurants. Core zespołu dopełnia ekspert w dziedzinie wina Vincent Chaperon, od dwóch lat piastujący stanowisko Chef de Cave Dom Pérignon. – Im dłużej ze sobą pracowaliśmy, tym bardziej dostrzegliśmy, że sobie nawzajem pomagamy – relacjonowała przygotowania do otwarcia Jessica Préalpato. – Razem z Albertem staraliśmy się wznieść smaki dań na nowy poziom.

(Fot. AtelierMai98)

ADMO* została pomyślana jako pop-up, który będzie działać jedynie sto dni. W tym czasie zostanie wydanych sto lunchów i sto kolacji w formule menu degustacyjnego (pięciodaniowe menu na lunch w cenie 200 euro lub siedmiodaniowe w cenie 380 euro w porze kolacji). – Naszą ideą jest pokazanie, że kuchnia nie zna granic – mówi Alain Ducasse. – Chcemy połączyć nasze talenty i dotrzeć dalej, niż kiedykolwiek się nam udało.

By sprawdzić, czy wyzwanie się powiodło, trzeba się pospieszyć – wolnych stolików w systemie rezerwacji jest coraz mniej.

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę