Znaleziono 0 artykułów
29.01.2021

Szefowe kuchni z trzema gwiazdkami Michelin

The Connaught (Fot. materiały prasowe)

Londyn może się pochwalić dwiema nowymi restauracjami wyróżnionymi trzema gwiazdkami w legendarnym przewodniku Michelin. Obie prowadzone są przez kobiety –  Core to miejsce Clare Smyth, a restauracja w hotelu The Connaught – Hélène Darroze.

Michelin zaprezentował właśnie nowe wydanie przewodnika po restauracjach Wielkiej Brytanii i Irlandii. Aż dwie nowe restauracje zostały nagrodzone najwyższym wyróżnieniem trzech gwiazdek Michelin. – To crème de la crème świata gastronomii – powiedział podczas ceremonii Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor  przewodnika Michelin.

Oba prestiżowe wyróżnienia powędrowały do restauracji prowadzonych przez szefowe kuchni. Najwyższymi notami inspektorzy uhonorowali Core, prowadzoną przez Clare Smyth, oraz restaurację Hélène Darroze – The Connaught. Łącznie na całym świecie trzema gwiazdkami może się pochwalić zaledwie 130 lokali.

Hélène Darroze (Fot. materiały prasowe)

Core prowadzone przez Clare Smyth otworzyło się zaledwie w 2017 r., a w przewodniku Michelin zadebiutowało dwa lata później, od razu z notą dwóch gwiazdek. Bardzo rzadko zdarza się, by w zaledwie cztery lata udało się restauracji zdobyć trzy gwiazdki, co najlepiej dowodzi niezwykle wysokiego poziomu kuchni oraz serwisu, a także kunsztu Smyth, której pieczę nad menu weselnego przyjęcia powierzyli książę Harry i Meghan Markle. W Core głównymi bohaterami są brytyjskie produkty pozyskiwane od małych producentów i zrównoważonych ekologicznie gospodarstw, w tym warzywa rzadko kojarzące się wysoką kuchnią, m.in. brukiew, ziemniaki czy rzepki, nierozerwalnie związane z brytyjskim terroir. Właśnie dostawcy składników byli jednymi z tych, którym Smyth dziękowała po ogłoszeniu nagrody. – Ten rok był dla nas niewiarygodnie trudny, dlatego jestem tak dumna z mojego zespołu. Jestem niezwykle wdzięczna naszym gościom za wsparcie oraz wspaniałym brytyjskim rolnikom, producentom i dostawcom – wymieniała Clare Smyth. 

Clare Smyth (Fot. materiały prasowe)

42-letnia szefowa kuchni wychowała się na rodzinnej farmie w Irlandii Północnej, a przygodę z gastronomią rozpoczęła jako nastolatka. Kulinarne szlify zdobywała, m.in. w luksusowej restauracji Le Louis XV Alaina Ducasse’a w Monako. Przez 13 lat pracowała u Gordona Ramsaya. W końcu zdecydowała się na otwarcie własnego lokalu. Obecnie, w związku z lockdownem, restauracja jest zamknięta dla gości, Smyth włącza się w pomoc pracownikom służby zdrowia, dostarczając posiłki przygotowywane z popularnym bistro EggSLut lekarzom i ratownikom medycznym. 

Druga z wyróżnionych restauracji, Hélène Darroze at The Connaught, mieści się w jednym z najbardziej eleganckich hoteli w dzielnicy Mayfair. Restauracja otworzyła się w 2008 r., pół roku później otrzymała pierwszą gwiazdkę. 53-letnia Francuzka  wywodzi się z rodziny, która od czterech pokoleń zajmuje się kuchnią. Karierę zaczęła w 1990 r., pracując jako prawa ręka Alaina Ducasse'a w jego restauracji w Monte Carlo. Potem wróciła do rodzinnego Villeneuve de Marsan, by tam przez kilka lat prowadzić rodzinną restaurację. Pierwszy autorski lokal otworzyła w 1999 r. w Paryżu, gdzie obecnie działają jej dwie restauracje – dwugwiazdkowa Marsan oraz niezwykle popularna Joia. W związku z lockdownem dla gości londyńskiej restauracji Darroze opracowała menu na wynos – Hélène à La Maison.

The Connaught (Fot. materiały prasowe)

W kuchni Darroze łączy produkty i smaki pochodzące z jej rodzinnego regionu na południu Francji z najlepszymi składnikami od brytyjskich rolników. To kuchnia wysublimowana, a jednocześnie otulająca. Kilka dni wcześniej paryska restauracja Darozze – Marsan – otrzymała dwie gwiazdki we francuskim wydaniu publikacji.  – Jestem szczególnie dumna, otrzymując tę nagrodę z moją przyjaciółką Clare Smyth – mówiła Darroze. 

Core (Fot. materiały prasowe)

Trzy gwiazdki to nie pierwsza nagroda, która połączyła obie szefowe kuchni. Są też laureatkami nagrody dla Najlepszej Szefowej Kuchni prestiżowego rankingu World’s 50 Best Restaurants. Darroze otrzymała wyróżnienie w 2015 r., a Smyth w 2018 r.

Małgorzata Minta
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę