Znaleziono 0 artykułów
09.05.2021

#BobaTea: Najpopularniejszy deser na świecie

Fot. Getty Images

Słodki napój na bazie herbaty, mleka i karmelizowanych perełek tapioki pochodzi z Tajwanu. Za sprawą TikToka poznał go cały świat. O fenomenie rozmawiamy z Karoliną Jasińską (@kimikohime).

Historia bubble tea, zwanej również boba tea lub po prostu boba, sięga początku lat 80., gdy w Tajwanie zaczęto serwować deser na bazie herbaty, mleka i karmelizowanych perełek tapioki. Podawana na ciepło lub na lodzie bubble tea zyskała popularność w całej Azji Południowo-Wschodniej.

W Europie lansowano ją na początku lat 2000., ale bez powodzenia. Boom rozpoczął się za sprawą TikToka, gdzie pod hasztagiem #BobaTea zebrano już trzy miliardy wyświetleń. – Za rosnącą popularność bubble tea odpowiada popularyzacja azjatyckiej popkultury – mówi Karolina Jasińska, autorka obserwowanego przez ponad 20 tysięcy osób profilu @kimikohime o kulturze koreańskiej.

W wielu krajach pojawiły się doniesienia o wyprzedanych zapasach tapioki. Amerykańscy producenci zapowiadają kilkumiesięczne przerwy w dostawach. W Polsce kolejne lokale serwujące wiralowy deser otwierają się w niemal każdym większym mieście. – W Warszawie polecam TianFun Bubble Tea. Gdybyście mieli okazję być w Korei, koniecznie zajrzyjcie do Gongcha. Są mistrzami gatunku – podpowiada Jasińska.

A jak przygotować bubble tea w domu? – Perełki tapioki możecie przygotować samodzielnie lub kupić online. Same perełki możemy zamówić w różnych smakach, np. liczi, mango czy granat. Podobnie z herbatą, którą zapewne macie w domu. Może to być zielona, czarna czy jaśminowa. Do tego będzie potrzebowali syrop o wybranym smaku, a najlepiej dwa ulubione. Deser można również ozdobić żelkami, które świetnie komponują się z napojem – mówi Jasińska. Pamiętajcie również o szerokiej słomce (koniecznie biodegradowalnej!). Uwaga: perełkami łatwo się zakrztusić.

Warto też zachować umiar. – Napój zawiera bardzo dużo cukru. Sprawdzi się jako orzeźwiający koktajl latem lub rozgrzewający i zaspokajający ochotę na coś słodkiego deser zimą – dodaje Karolina.

Jakie azjatyckie desery mają szansę powtórzyć sukces #BobaTea? – Coraz większą popularnością cieszy się koreańskie bungeo-ppang, czyli chrupiące ciastko w kształcie ryby, nadziewane budyniem, pastą z czerwonej fasoli lub lodami. Polecam też bingsu, koreańskie lody w postaci płatków śniegu. Idealne na Instagrama! – mówi.

Przepis na domową bubble tea od szefa kuchni Joshua Weissmana:

Fot. Joshua Weissman

Składniki

Tapiokowe boba perełki z brązowego cukru:

120g skrobii z tapioki
80 ml wody
65g brązowego cukru

Syrop z brązowego cukru:

250g brązowego cukru 
100ml wody
20 g melasy (dodać dopiero po przygotowaniu perełek)

2 szklanki mleka
2 łyżki stołowe czarnej herbaty 

Matcha:

2,5 łyżeczki matchy
30 ml przegotowanej wody
2 szklanki mleka

Przygotowanie

Tapiokowe perełki boba:

Do niedużego rondelka wlej wodę, dodaj brązowy cukier i podgrzewaj, aż woda zacznie się gotować.

Zmniejsz temperaturę i dodaj połowę skrobi z tapioki, mieszaj szybko przez ok. 10 sekund, zdejmij rondelek z ognia. Dodaj resztę skrobi i mieszaj, aż uzyskasz konsystencję ciasta. 

Przełóż ciasto na deskę, ugniataj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Podziel ciasto na cztery równe części. Z każdej z nich uformuj podłużny pasek (ok. 1 cm grubości) i potnij na małe kostki. Z kostek uformuj kulki i obtocz je w odrobinie skrobi. 

W garnku zagotuj wodę. Gdy osiągnie temperaturę wrzenia, wrzuć perełki i gotuj je na niedużym ogniu przez 30 minut. 

Zdejmij garnek z ognia, zostawiając perełki w wodzie na ok. 20-25 minut. 

W tym czasie w niewielkim rondelku przygotuj syrop. Zagotuj wodę, dodaj brązowy cukier i mieszaj, aż na powierzchni pojawią się pierwsze bąbelki. Gdy syrop osiągnie gęstą konsystencję, zdejmij z ognia.

Odcedź perełki i zanurz je w syropie, dodając melasę. 

Herbaciano-mleczna baza:

Do niedużego rondelka wlej mleko (lub mleko roślinne) i podgrzej, mieszając od czasu do czasu. Gdy mleko będzie ciepłe (nie może się zagotować!) zdejmij z ognia. Dodaj herbatę i zaparz ją przez ok. 5-8 minut. Następnie przelej napar przez sitko, aby usunąć liście. Następnie odstaw do schłodzenia lub dodaj lód.

Na dnie szklanki umieść perełki, a następnie zalej jej naparem. Możesz udekorować deser łyżką syropu. 

Baza z matchy:

W niewielkiej misce wymieszaj matchę z przegotowaną wodą. 

Na dnie szklanki umieść perełki, zalej je ciepłym lub zimnym mlekiem, zostawiając miejsce na matchę. Dopełnij zawartość szklanki matchą. Możesz udekorować deser łyżką syropu. 

Przepis pochodzi z nowej książki Joshua Weissmana "An Unapologetic Cookbook". Premiera już 14 września. 

Julia Właszczuk
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę