Znaleziono 0 artykułów
31.03.2021

Nowy numer „Vogue Polska”: Constance Jablonski, Kasia Tusk, Wilhelm Sasnal

(Fot. Branislav Simoncik)

Wiosenne wydanie „Vogue Polska” to prawdziwa uczta dla fanów mody i pysznego jedzenia. Przyglądamy się najgorętszym trendom sezonu, zaglądamy do wnętrz eleganckich restauracji oraz dzielimy się sprawdzonymi przepisami. Wszystko w towarzystwie ciekawych bohaterów: supermodelki Constance Jablonski, influencerki i właścicielki marki modowej Kasi Tusk, projektantki Gosi Baczyńskiej i artysty Wilhelma Sasnala. Wydanie kwiecień-maj 2021 w sprzedaży od 1 kwietnia.

Świadome i odpowiedzialne jedzenie wcale nie wyklucza przyjemności, a na niej właśnie skupiamy się̨ w tym numerze. Sam wiem, że nic tak nie poprawia nastroju, jak dobry posiłek. Satysfakcja tym większa, jeśli jest on przygotowany w domu: samodzielnie albo przez bliską osobę – pisze Filip Niedenthal, redaktor naczelny „Vogue Polska”, we wstępie do nowego numeru. Z myślą o uczcie dla ducha i ciała tematem przewodnim kwietniowo-majowego wydania „Vogue Polska” uczyniliśmy jedzenie.

"Vogue Polska", kwiecień-maj 2021 (Fot. Branislav Simoncik)

Zaczynamy od uczty dla prawdziwych fanów mody. W pięknych wnętrzach paryskiej kamienicy Branislav Simoncik uwiecznił na zdjęciach supermodelkę Constance Jablonski. W najgorętszych lookach z kolekcji haute couture gwiazda naszej okładki pozuje w otoczeniu niebiańskich słodkości: wyrafinowanych tortów, francuskich makaroników i wykwintnych ciasteczek. Baśniowego charakteru uczcie dodają kwiaty i kreacje od takich domów mody, jak Schiaparelli, Iris Van Herpen, Dior, Chanel czy Valentino.

(Fot. Branislav Simoncik)
(Fot. Branislav Simoncik)

Jedzenie towarzyszy także sesji mody z top modelką Kasią Struss, która prezentuje najgorętsze trendy tego sezonu. Smakowitą selekcję ubrań i dodatków uzupełniamy sylwetkami pasjonatów kulinariów oraz autorskimi przepisami, którymi podzieliły się z nami projektantka Gosia Baczyńska, modelka Maja Salamon i fotografka Agata Pospieszyńska.

Praktycznie od początku prowadzenia swojego bloga kuchnią pasjonuje się także Kasia Tusk, która przed pandemią prowadziła z mężem dom otwarty – z kuchni zawsze dobiegał gwar rozmów: – Jeszcze urządzimy przyjęcie w stylu Wielkiego Gatsby’ego, na razie jest czas na jedzenie makaronu w dresie – mówi Kasia w rozmowie z Anną Konieczyńską. Razem z fotografami z Pion Studio odwiedziliśmy jej sopockie mieszkanie, które znajduje się w kamienicy z początku XX w. Właścicielka marki MLE przyznaje, że nie potrzebuje zbyt wielu przedmiotów i gdyby nie praca, miałaby ich jeszcze mniej: – Pewnie mam więcej talerzy i wazonów niż̇ inni ludzie, bo wykorzystuję je do zdjęć. Ale w domu funkcjonuje się̨ łatwiej, gdy są w nim niemal wyłącznie użyteczne przedmioty – mówi. Specjalnie dla czytelników „Vogue Polska” Kasia Tusk dzieli się również autorskim przepisem na tartę z kremem i owocami, dutch baby oraz słodką tartę z matchą. Podpowiada ponadto, co przygotować na proste i smaczne śniadanie dla trojga.

Kasia Tusk (Fot. Pion Studio)

Na wycieczkę po eleganckich polskich restauracjach zabiera nas Małgosia Minta. W przewodniku dziennikarki znalazły się m.in. restauracja Nolita, Belvedere czy otwarta w zeszłym roku restauracja Nobu. Aleksandra Boćkowska wspomina z kolei historię Między Nami. Ta kultowa knajpa w warszawskim Śródmieściu w latach 90. pełniła funkcję, którą dziś przejęły media społecznościowe: Do Między Nami wpadało się̨ jak dziś́ na Facebook – sprawdzić́, co słychać́ u znajomych. Nieobecnym zostawiano wiadomości. Spędzało się̨ czas, to nie bez znaczenia, w bezpiecznej bańce.

(Fot. Sonia Szóstak)

Śniąc o smakowitych podróżach po zakończeniu lockdownu, łączymy się z Kopenhagą, w której podglądamy Caroline i Frederika Bille Brahe, właścicieli kultowego Atelier September. Odwiedzamy także kawiarnie i restauracje w różnych zakątkach świata, które łączą kuchnię i modę oraz zaglądamy na lokalne ryneczki w Meksyku, które zachwycają feerią barw i świeżymi produktami.

Kasia Struss (Fot. Kulesza & Pik)

W specjalnym raporcie przyglądamy się ponadto modzie przyszłości, czyli tkaninom tworzonym z produktów spożywczych lub ich odpadów. Nie zapominamy o odpowiedniej pielęgnacji, która coraz częściej bazuje na tym, co można znaleźć w kuchni. Polecamy sprawdzone kosmetyki oparte na gastroproduktach. Podpowiadamy, jak prawidłowo stosować tzw. eliksir młodości, czyli kwas hialuronowy. Badamy, jak zmiana diety wpływa na nasze samopoczucie, a lekarz radzi, jak rozpoznać objawy i radzić sobie z insulinoodpornością.

W wiosennym wydaniu „Vogue Polska” szefowa działu kultury Anna Rottenberg rozmawia z Wilhelmem Sasnalem. Duża wystawa jednego z najsłynniejszych na świecie polskich artystów już w maju otworzy się w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie. Polecamy również najlepsze książki kulinarne i te, które umilą nam wieczory w domowym zaciszu. Z niecierpliwością czekamy na premierę kinową filmu „Nomadland” z Frances McDormand, który otrzymał aż sześć nominacji do Oscara, a z brytyjską artystką Celeste rozmawiamy o jej debiutanckiej płycie.

„Vogue Polska” kwiecień-maj 2021 kupicie w kioskach od 1 kwietnia, a już teraz możecie zamówić magazyn z dostawą do domu na Vogue.pl.

Redakcja Vogue.pl
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę