
Mazurski wieczór, blask świec i smak prawdziwego lata. Tak zapowiada się Nomadic Dinner – pierwsza kolacja z cyklu „Prosto z Ognia”, przygotowana przez mistrza kulinarnego Marcina Budynka, która odbędzie się 28 czerwca w wyjątkowym Siedlisku Morena.
Przy surowych drewnianych stołach, w blasku świec i dźwiękach mazurskiej natury goście Nomadic Dinner będą mieli okazję zasmakować 8-daniowej, autorskiej kolacji stworzonej przez mistrza kulinarnego Marcina Budynka. Każde danie zostanie przygotowane z wykorzystaniem tradycyjnych technik i lokalnych składników – w duchu prostoty, ale z wyrafinowaniem kuchni autorskiej.
– Ogień to skojarzenia związane ze spokojem, z bliskością i ciepłem. Dlatego wszystkie dania serwowane podczas tej kulinarnej uczty będą przygotowane w całości na ogniu. Projekt i idea spotkań „Prosto z Ognia” to powrót do natury, do najstarszej, pierwotnej techniki kulinarnej. Do wszystkich dań, łącznie z deserem, użyjemy żywego ognia. I nie będzie to tylko grillowanie, nie zabraknie też bowiem marynowania i wędzenia z użyciem ognia właśnie – wędzenia w wędzarce opalanej drewnem – dań pieczonych na żywym ogniu czy dań konfitowanych w ogniu i olejach smakowych. Ogień i dym będą grać główną rolę tego wieczoru w mojej „kuchni” – podkreśla Marcin Budynek. Menu Nomadic Dinner zostało skomponowane tak, by zaskakiwać – łączy ogień, dym, sezonowe produkty i odważne połączenia smakowe. Znajdą się w nim między innymi konfitowane w ogniu pomidory z burratą, ryby wędzone w sianie, podpłomyki z warzywami, jagnięcina oraz autorskie desery z nutą ognia i owoców.

Kolacja to jednak znacznie więcej niż jedzenie. Organizatorom konceptu zależy na stworzeniu autentycznego doświadczenia, które połączy ludzi, naturę i emocje: – Nomadyczne uczty przy ogniu oferują alternatywny sposób jedzenia. Taki, który obejmuje naturę, eksploruje głęboką więź, jaką każdy z nas ma ze światem i ze sobą nawzajem. Emocje najważniejsze są przy jedzeniu, któremu towarzyszą.
Pomysł cyklicznych wydarzeń „Prosto z Ognia” wyrasta z potrzeby zwolnienia tempa, bycia razem i odkrywania jedzenia na nowo. – W Polsce od jakiegoś czasu obserwuję trend powrotu do natury, nie tylko w kulturze jedzenia, ale też w estetyce, inspiracjach, designie – mówi Marcin Budynek. Inspiracją dla niego były również doświadczenia zdobyte podczas podróży: – W pamięci szczególnie utkwiły mi podróże po Anglii, tam miałem okazję uczestniczyć w kolacjach organizowanych przez topowych szefów kuchni, ale w wymiarze nie eleganckiego lokalu, ale właśnie blisko natury: w lesie, na łące czy farmie. Te kulinarne spotkania odbywały się w różnych częściach kraju, były to spotkania zawsze blisko natury i regionalnych produktów.
Tło wydarzenia zostało starannie dobrane. Siedlisko Morena to niezwykłe miejsce nad jeziorem Ułówki, otoczone pięknymi mazurskimi lasami. Tamtejszy klimat i znajomość tego miejsca sprawiły, że planując projekt, szef kuchni nie miał żadnych wątpliwości: – Atmosfera, magia przyrody, niezwykły spokój, jaki otacza to miejsce. Tego po prostu trzeba doświadczyć, jest w tym miejscu coś wyjątkowego. Wspaniałe widoki. Serce Krainy Tysiąca Jezior. Lepszego pleneru do premiery projektu „Prosto z Ognia” nie można było sobie wymarzyć.
Nomadic Dinner to początek kulinarnej przygody, która z pewnością będzie ewaluować i niejednokrotnie zaskakiwać. Każde kolejne spotkanie odkryje przed nami nowe miejsca, nowe smaki i inne oblicza ognia – żywiołu, który inspiruje i daje niemal nieograniczone możliwości w kuchni.
Zaloguj się, aby zostawić komentarz.