Znaleziono 0 artykułów
11.04.2022

Pasja od pokoleń

11.04.2022
Fot. Getty Images

Ukoronowanie doświadczenia i wiedzy przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Nowa edycja limitowana Metaxa Aen Three Generations to podróż po szlachetnej kompozycji, która zaczynając się od aksamitnej gładkości, prowadzi do wyrazistych doznań.

Rzeczywistość, w jakiej żyjemy, sprawiła, że przedefiniowaliśmy pojęcie luksusu. Dziś dla wielu oznacza on także czas spędzany w gronie bliskich osób. Aby podkreślić wyjątkowość tych chwil, warto zadbać o odpowiednią oprawę. A mistrzami w tej kwestii są Grecy, celebrujący każdą upływającą minutę. Naturalne więc, że to właśnie oni i tamtejsza ziemia stworzyli trunek, który jest hymnem na cześć czasu.

Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe

Potrzeba go, by wyrosły winogrona, by mistrzowie Metaxy doskonalili swoje rzemiosło, ucząc się od poprzedników, a także by trunek leżakował w beczkach. Dziedzictwo zawarte w każdej kropli to sztuka, której nie można przyspieszyć. Dlatego Metaxa Aen Three Generations to hołd dla dziedzictwa, terroir oraz kunsztu wykonania kultowego greckiego trunku. Słowo „Aen” pochodzi z klasycznej greki i oznacza „wieczny”.

– Metaxa Aen Three Generations to wyraziste odzwierciedlenie jej terroir – unikalnej kompozycji, fundamentalnie greckiej, ujmującej tajemnice jej ziemi i prowadzącej kosztującą ją osobę przez czar zmysłów, odkryć i podróży – przekonuje Constantinos Raptis, piąty mistrz Metaxy. I trudno się z nim nie zgodzić, bo Metaxa Aen Three Generations to wyjątkowy trunek. Stworzony z wina samos muscat oraz dojrzewających przez dziesięciolecia destylatów winnych gwarantuje wyrafinowane doznania koneserom dojrzałych alkoholi o bursztynowej barwie. A wszystko zaczęło się od pasji przekazywanej z pokolenia na pokolenie.

Kunszt wypracowany przez pokolenia

Nazwa, którą do dziś dumnie nosi szlachetny grecki trunek, pochodzi od nazwiska założyciela marki – Spyrosa Metaxy. To on w 1888 wymyślił wyjątkową recepturę, do której po latach swoją pasję dodał jego wnuk, Elias Metaxa. Constantinos Raptis, obecny mistrz Metaxy, poznał Eliasa, gdy rozpoczynał swoje praktyki w Domu Metaxy jako młody chemik i enolog. Mężczyzn połączyła pasja do Metaxy – stała się fundamentem przyjaźni i współpracy, która przetrwała dziesięciolecia. Z czasem Constantinos otrzymał zaszczytny tytuł mistrza Metaxy.

Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe

Czterdzieści lat po tym wydarzeniu Constantinos i Elias z dumą prezentują nowe, wyjątkowe wydanie Metaxy: Metaxę Aen Three Generations. Trunek powstał przy użyciu kompozycji, które Elias otrzymał w spadku po ojcu, Andreasie, który z kolei odziedziczył je po swoim ojcu – Spyrosie. Wyjątkowe mieszanki, zabezpieczone i dojrzewające przez dziesięciolecia najpierw w piwnicach destylarni w Pireusie, następnie w Kifissii i w posiadłości rodziny, Elias powierzył Constantinosowi. Dzięki jego umiejętnościom i wiedzy cenna receptura, zachowana dekady wcześniej dla przyszłych pokoleń, pozwoliła stworzyć szlachetny trunek – dziś przedstawiany światu w pełni swego smaku i aromatu.

Swój szlachetny smak i wyrafinowany aromat Metaxa Aen Three Generations zawdzięcza wyjątkowemu klimatowi miejsca, z którego pochodzą winogrona wykorzystywane do produkcji trunku. Dojrzewają one powoli w górzystych winnicach na położonej na Morzu Egejskim wyspie Samos, owiewane rześką morską bryzą i otulane ciepłem słońca. Następnie, dzięki mistrzowskim technikom stosowanym na Samos od wieków, winogrona muskatowe są delikatnie rozprowadzane na siatce i pozostawiane do wyschnięcia na słońcu, co wzmacnia ich słodycz i aromat. Rodzynki fermentują powoli, osiągając poziom 15 proc. ABV, a wszelkie niesfermentowane cukry nasycają powstałe wino słodkim, bogatym smakiem i wysoce aromatycznym charakterem z nutami orzechów, miodu i suszonych owoców.

Wyjątkowość słodkiego wina muskatowego z wyspy Samos wynika również z tego, że posiada ono niezwykły potencjał dojrzewania. Czas działa na jego korzyść – wraz z upływem lat uzyskuje zwiększoną złożoność, aromat oraz smak. Przemierzywszy Morze Egejskie, słodkie wino muskatowe dojrzewa i wzmacnia się w piwnicach Domu Metaxy (niegdyś mieszczącego się w Pireusie, teraz w Kifissii), a następnie zostaje połączone z najlepszymi starzonymi destylatami winnymi oraz naparem ze śródziemnomorskich roślin, aby zapewnić wyjątkową głębię i bogate doznania.

Fot. Materiały prasowe

Zapach Aen Three Generations charakteryzuje się ciepłem kwiatów i wiciokrzewu, bergamotki, gałki muszkatołowej oraz lukrecji. Każdy łyk to bogactwo smaku jeżyny, śliwki i figi, przeplatanych kuszącymi nutami słodkiej czekolady i toffi, z imponująco długim intensywnym finiszem. Aen Three Generations to wyraz tego, czym tak naprawdę jest Metaxa, a także hołd złożony kunsztowi rzemieślniczemu i naturalnej więzi między człowiekiem a ziemią.

Natalia Jeziorek
Vogue Polska
Treść dostępna dla osób pełnoletnich

Czy masz ukończone 18 lub więcej lat?

Proszę czekać..
Zamknij