Znaleziono 0 artykułów
30.04.2022
Artykuł sponsorowany

Pizza jak dzieło sztuki – nowe menu gourmet w Tutti Santi

Fot. Materiały prasowe

Mąka, woda, drożdże – tych kilka składników wystarczy, by stworzyć jedno z najbardziej lubianych dań świata. Ale pizza, bo właśnie o niej mowa, ma też potencjał stania się wyrafinowanym, kulinarnym dziełem sztuki. Wie o tym doskonale Valerio Valle – autor nowych pizz gourmet dostępnych w restauracjach Tutti Santi.

Szybki, wywodzący się z włoskiej biednej kuchni przysmak czy może wyrafinowane danie, wpisane na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO? W przypadku pizzy jedno i drugie stwierdzenie jest prawdą. To najsłynniejsze włoskie danie swoją oszałamiającą, międzynarodową karierę zawdzięcza połączeniu prostych składników najlepszej jakości. A także ogromnemu potencjałowi. Bo pizza jest jak czyste płótno, z którego może powstać prawdziwe dzieło sztuki. Tylko od fantazji i talentu pizzaiolo zależy, jaką kompozycję stworzy. Włosi nie mają w tym sobie równych.

Fot. Materiały prasowe

A kiedy za pizzę odpowiada Valerio Valle – zdobywający tytuły na całym świecie mistrz Włoch i Europy oraz wicemistrz świata – możemy być pewni zaskakującej, wpisującej się w ideę kuchni fine dining podróży kulinarnej. Nowe menu restauracji Tutti Santi dzięki nieoczywistemu doborowi składników, eleganckiej formie podania oraz precyzji pizzaiolo z pewnością zachwyci nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia.

Fine dining na okrągło

Kuchnia fine dining zdobywa w Polce coraz większą popularność. Jednak specjalizujących się w niej restauracji wciąż jest stosunkowo niewiele. Zwykle są to lokale zdobywców gwiazdek Michelin lub absolwentów najlepszych światowych szkół kucharskich. Serwowane w nich dania zwykle kojarzą się z najwyższej jakości produktami i nieoczywistymi zestawieniami smakowymi. A gdyby tak połączyć wyrafinowane doświadczenia kulinarne z jednym z najbardziej lubianych dań świata? Właśnie tak postanowili zrobić właściciele restauracji Tutti Santi. Wraz z Valeriem Vallem zainicjowali projekt, dzięki któremu także miłośnicy pizzy mogą doświadczyć najwyższego poziomu kulinarnych doznań. Tak narodziła się pizza gourmet.

Fot. Materiały prasowe
(Fot. Materiały prasowe)

Choć przygotowanie pizzy może na pierwszy rzut oka wydawać się proste, w rzeczywistości wymaga nie lada umiejętności i długiej praktyki. Dlatego w restauracjach Tutti Santi pizze gourmet przygotowują wyłącznie wybrani pizzaiolo, z których każdy został wyszkolony przez samego Valeria Vallego. Uczniowie włoskiego mistrza, a na co dzień pracownicy Tutti Santi, mogą pochwalić się szczególnymi umiejętnościami, które zostały docenione przez jury na Mistrzostwach Pizzy we Włoszech w 2021 roku. To właśnie te doświadczenia, spotkania z najlepszymi kucharzami na świecie oraz obserwacje przywiezione z pobytów na Półwyspie Apenińskim zainspirowały pizzaioli restauracji Tutti Santi do wprowadzenia do menu pizzy gourmet.

Ciasto pizzy gourmet jest efektem wielu godzin poszukiwań idealnej receptury do tego typu dania. Dojrzewa dłużej niż to wykorzystywane do pozostałych pizz. Jest też inaczej rozkręcane i wypiekane, dlatego jego ranty są jeszcze bardziej puszyste, a jednocześnie odpowiednio chrupiące. Odgrywają one także specjalną rolę jako wypełnienie kompozycji zamkniętej w każdym kawałku pizzy. Niebanalne połączenia smakowe dla wielu będą ciekawym doświadczeniem. Wszystko to, wraz ze specjalnie wyselekcjonowanymi, wytwarzanymi według tradycyjnych receptur składnikami, sprawia, że pizze gourmet są daniami wyjątkowymi. A delektowanie się nimi to szczególna celebracja posiłku.

Kalejdoskop smaków

Choć do przygotowania pizzy wystarczy dosłownie kilka składników, to danie ma potencjał łączenia prawdziwego kalejdoskopu smaków. Najlepszym dowodem są trzy nowe pizze gourmet. Pierwsza z nich, Santa Lucia, zachwyca lekko słodkim smakiem. Rozpływająca się w ustach Porchetta di Ariccia IGP – tradycyjna włoska porchetta ze schabu wieprzowego owiniętego boczkiem z regionu Lacjum – połączona została tu z aksamitnym serem stracciatella. Szarpane kawałeczki mozzarelli w kremowej śmietance tworzą wyjątkowy specjał o niepowtarzalnym smaku. Ukoronowaniem kompozycji są sprowadzane z Sycylii, cieszące się opinią najlepszych na świecie pistacje.

Fot. Materiały prasowe

Miłośnikom bardziej zdecydowanych, wytrawnych smaków z pewnością przypadnie do gustu pizza San Michele. Dojrzewająca 24 miesiące szynka Prosciutto di San Daniele DOP, najdroższa z szynek surowych, spotyka się tu z wędzonym (przy użyciu naturalnego drewna bukowego) serem ricotta affumicata. Smak dopełnia przygotowany według autorskiej receptury kucharzy Tutti Santi czosnek miodowy, a także ocet balsamiczny Aceto Balsamico di Modena IGP 5 Grappoli o gęstej, kremowej konsystencji, ciemno-brązowym głębokim kolorze i pełnym, harmonijnym smaku. Wyczuwalne w smaku charakterystyczne lekkie nuty drewna zawdzięcza on dwumiesięcznemu okresowi leżakowania w dębowych beczkach.

Fot. Materiały prasowe

Tworząc nowe menu pizzy gourmet, jego twórcy nie zapomnieli o wegetarianach. Specjalnie dla nich powstała pizza Sant’Agata, ale ta wyrafinowana kompozycja zachwyci z pewnością także mięsożerców.

Pomidorki oraz papryka nadają pizzy lekko kwaskowy smak, a cała kompozycja staje się przez nie rześka i soczysta. Nieoczywistym składnikiem jest tu sos miso, przygotowywany na bazie jasnej pasty miso z sezamem, imbirem i ostrą papryczką. Pierwsze skrzypce grają jednak pomidory Gialli del Piennolo del Vesuvio DOP – żółte, soczyste pomidorki rosnące w Kampanii nieopodal Wezuwiusza. Swój niepowtarzany smak zawdzięczają tamtejszej wysokiej klasy glebie i odpowiedniemu nasłonecznieniu. Ukoronowaniem kompozycji jest chips z topinamburu.

(Fot. Materiały prasowe)

Tutti Santi to jedyne restauracje w Polsce, w której można kosztować pizzy według receptury mistrza Valeria Vallego. Nowe menu gourmet to doskonały pretekst, by wybrać się w zaskakującą, kulinarną podróż wraz z przyjaciółmi lub rodziną. Trzech wyjątkowych pizz można już spróbować w 13 restauracjach Tutti Santi w Polsce: w Warszawie, Krakowie, Gdańsku, Łodzi, Wrocławiu, Poznaniu, Kaliszu, Koninie, Kielcach, Ostrowie Wielkopolskim, Głogowie, Lubinie oraz Gorzowie Wielkopolskim. Niebawem pojawią się także w restauracji w Lesznie.

Natalia Jeziorek
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę