Ten przepis na makaron z fasolką szparagową wprowadzi lato do twojej kuchni

Sezonowość, prostota, chrupkość, umami. Makaron z fasolką szparagową otulony aksamitnym sosem z czosnku pieczonego w oliwie proponujemy na letni obiad wyczarowany z kilku zaledwie składników.
Zawsze chętnie korzystam z sezonowych owoców i warzyw. Spacer na ryneczek sprawia mi dużo przyjemności i podsuwa inspiracje do tworzenia kolejnych dań. Oto jeden z przepisów, które robią się same, ale bliscy pytają o ich sekret.
Na 2-3 porcje potrzebujemy:
200 g fasolki szparagowej
400 g makaronu, u mnie spaghetti
100 ml oliwy z oliwek
większą główkę czosnku
3-4 gałązki tymianku
cytrynę
garść ulubionych ziół, u mnie pietruszka
papryczkę chili albo świeżo mielony pieprz
40 g parmezanu albo pecorino
płatki soli do smaku
Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wrzucamy obrane ząbki czosnku, które zalewamy oliwą z oliwek, i dodajemy gałązki tymianku. Pieczemy w 220°C w trybie termoobiegu przez 15-20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu miksujemy na gładki i aksamitny sos. Fasolkę szparagową gotujemy z solą przez 7-10 minut. Fasolki nie możemy przegotować, musi pozostać jędrna. Makaron gotujemy z solą według wskazówek na opakowaniu, aż będzie al dente. Do makaronu dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową, skrapiamy 1-2 łyżkami soku z cytryny, ścieramy skórkę z połowy cytryny, wszystko zalewamy aksamitnym sosem z czosnku i oliwy, dodajemy posiekaną pietruszkę lub inne ulubione zioła i drobno pokrojone chili albo świeżo mielony pieprz. Wszystko ze sobą mieszamy. Całość możemy posypać startym twardym serem typu parmezan albo pecorino. Smacznego.








Zaloguj się, aby zostawić komentarz.