Znaleziono 0 artykułów
28.06.2025

Ten przepis na makaron z fasolką szparagową wprowadzi lato do twojej kuchni

28.06.2025
(Fot. Archiwum własne)

Sezonowość, prostota, chrupkość, umami. Makaron z fasolką szparagową otulony aksamitnym sosem z czosnku pieczonego w oliwie proponujemy na letni obiad wyczarowany z kilku zaledwie składników. 

Zawsze chętnie korzystam z sezonowych owoców i warzyw. Spacer na ryneczek sprawia mi dużo przyjemności i podsuwa inspiracje do tworzenia kolejnych dań. Oto jeden z przepisów, które robią się same, ale bliscy pytają o ich sekret. 

Na 2-3 porcje potrzebujemy:

200 g fasolki szparagowej
400 g makaronu, u mnie spaghetti
100 ml oliwy z oliwek
większą główkę czosnku
3-4 gałązki tymianku 
cytrynę 
garść ulubionych ziół, u mnie pietruszka
papryczkę chili albo świeżo mielony pieprz
40 g parmezanu albo pecorino
płatki soli do smaku

Do niewielkiego naczynia żaroodpornego wrzucamy obrane ząbki czosnku, które zalewamy oliwą z oliwek, i dodajemy gałązki tymianku. Pieczemy w 220°C w trybie termoobiegu przez 15-20 minut do zarumienienia. Po upieczeniu miksujemy na gładki i aksamitny sos. Fasolkę szparagową gotujemy z solą przez 7-10 minut. Fasolki nie możemy przegotować, musi pozostać jędrna. Makaron gotujemy z solą według wskazówek na opakowaniu, aż będzie al dente. Do makaronu dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową, skrapiamy 1-2 łyżkami soku z cytryny, ścieramy skórkę z połowy cytryny, wszystko zalewamy aksamitnym sosem z czosnku i oliwy, dodajemy posiekaną pietruszkę lub inne ulubione zioła i drobno pokrojone chili albo świeżo mielony pieprz. Wszystko ze sobą mieszamy. Całość możemy posypać startym twardym serem typu parmezan albo pecorino. Smacznego.

(Fot. Archiwum własne)
(Fot. Archiwum własne)
(Fot. Archiwum własne)
(Fot. Archiwum własne)
(Fot. Archiwum własne)
(Fot. Archiwum własne)
(Fot. Archiwum własne)
(Fot. Archiwum własne)
Gaweł Czajka
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Ten przepis na makaron z fasolką szparagową wprowadzi lato do twojej kuchni
Proszę czekać..
Zamknij