Znaleziono 0 artykułów
13.07.2025

Dlaczego kiszona kapusta poprawia samopoczucie i wygląd skóry?

13.07.2025
Kiszona kapusta (Fot. Getty Images)

Codzienne jedzenie kiszonej kapusty może zdziałać cuda – poprawić trawienie, wzmocnić odporność i zadbać o wygląd skóry. Od kiedy sięgam po kiszoną kapustę, czuję się lepiej, mam płaski brzuch i więcej energii. Co na to lekarze? Eksperci potwierdzają: świeża, surowa kiszona kapusta to probiotyczna bomba dla jelit i skóry. Oto 5 powodów, dla których warto włączyć ją do codziennej diety.

Moja najnowsza preferencja żywieniowa może zabrzmieć dla niektórych banalnie: moją ulubioną przekąską jest aktualnie kiszona kapusta. Od tygodni jestem uzależniony od jej chrupkości i pikantnego smaku. Jeśli właśnie przewracasz oczami, jestem w stanie to zrozumieć. Mam podobne odczucia, gdy celebryci próbują mi powiedzieć, że woda jest ich ulubionym napojem, ale kiszona kapusta jest po prostu przepyszna.

Do jedzenia kapusty kiszonej przekonał mnie mój dobry przyjaciel, z którym regularnie wysyłamy sobie na WhatsAppie zdjęcia naszych najnowszych znalezisk z półek z ograniczną żywnością. Kilka miesięcy temu przysłał mi zdjęcie garnka kiszonej kapusty z podpisem: „Jem ją codziennie”. Szybko zdałam sobie sprawę, że przekazano mi tę informację za późno. Piętnaście minut później sam stałem przy ladzie ze świeżymi produktami. Ile opakowań kiszonej kapusty kupiłem od tego czasu? Nie mam pojęcia, w każdym razie sporo. Przede wszystkim dlatego, że tak dobrze smakuje. Szybko zdałem sobie jednak sprawę, że kilka kęsów dziennie naprawdę dobrze mi robi: czuję się sprawniejszy, mój brzuch jest bardziej płaski, a nawet moja skóra wygląda lepiej.

5 powodów, dla których codziennie jem kiszoną kapustę oraz co na ten temat mojego nawyku mówi lekarz

Odkąd codziennie sięgam po kiszoną kapustę zauważyłem, że mój brzuch jest bardziej płaski, moja skóra ma bardziej promienny wygląd i ogólnie czuję się lepiej. Ale czy to wszystko nie jest przypadkiem tylko w mojej głowie? Zapytałam dr Anne Gürtler, dermatolożkę i dietetyczkę z Monachium, która potwierdziła, że istnieją naukowe dowody potwierdzające prozdrowotne właściwości kapusty kiszonej. Oto pięć z nich.

Kiszona kapusta wzmacnia florę jelitową

Kiszona kapusta wzmacnia florę jelitową, a tym samym układ odpornościowy. – Kiszona kapusta zawiera naturalne mikroorganizmy, które odpowiedzialne są za proces fermentacji mlekowej – wyjaśnia dr Gürtler. Podczas tego procesu bakterie rozkładają cukier, wytwarzając między innymi kwas mlekowy – podstawę kultur probiotycznych. Te żywe bakterie wspomagają trawienie. Warunek jest jeden: należy spożywać świeżą, niegotowaną kiszoną kapustę, ponieważ wysokie temperatury zabijają mikroorganizmy.

Kiszona kapusta ma działanie przeciwzapalne

Zdrowy mikrobiom w jelitach może zmniejszyć przewlekły, ale utajony stan zapalny w organizmie – wielu ekspertów uważa to za klucz w zapobieganiu współczesnym chorobom cywilizacyjnym.  – Fermentowana żywność, taka jak kiszona kapusta, pomaga budować bioróżnorodność w jelitach. Im bardziej zróżnicowany mikrobiom, tym lepsze  zdrowie – mówi Gürtler.

Kiszona kapusta jest dobra dla skóry

Zdrowe jelita mogą mieć również pozytywny wpływ na skórę poprzez oś jelitowo-skórną. Badania pokazują, że choroby skóry, takie jak trądzik lub trądzik różowaty, mogą być związane ze stanem zapalnym i brakiem równowagi w mikrobiomie jelitowym – wyjaśnia dr Gürtler.

Kiszona kapusta jest zaskakująco bogata w składniki odżywcze

Świeża kapusta kiszona zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy. Jest również bogata w witaminę K, która jest ważna dla krzepnięcia krwi i zdrowia kości. Kiszona kapusta dostarcza również witamin z grupy B, które są łatwiej dostępne dzięki fermentacji. Wspierają one między innymi metabolizm energetyczny i układ nerwowy. To może wyjaśniać, dlaczego czuję się trochę sprawniejszy, odkąd regularnie jem kiszoną kapustę. Niestety, nie ma konkretnych badań, które by to potwierdzały.

Kiszona kapusta wspiera zdrowie psychiczne

Stres może wpływać na jelita – ale też odwrotnie, chore jelita mogą negatywnie wpływać na stan psychiczny. Podobnie jak w przypadku osi jelitowo-skórnej, istnieje związek między jelitami a mózgiem. Zrównoważony mikrobiom może pozytywnie wpływać na produkcję substancji przekaźnikowych, takich jak hormon szczęścia – serotonina.  Badania sugerują nawet, że żywność probiotyczna może pomóc złagodzić stany lękowe i depresyjne. I choć są one wciąż we wstępnej fazie, związek między zdrowiem jelit a samopoczuciem psychicznym staje się dla wielu coraz bardziej oczywisty.

Czy kapusta kiszona to remedium na wszystkie problemy trawienne

Kiszona kapusta nie jest cudownym lekarstwem, ale jest za to niezwykle wartościowym pożywieniem. Regularne spożywanie kiszonej kapusty wspomaga trawienie, skórę, układ odpornościowy i dobre samopoczucie. Powinna być jednak surowa, niepasteryzowana i jak najświeższa. Można ją nawet przygotować samodzielnie, podobnie jak kombuchę i kefir.

Artykuł ukazał się oryginalnie na Vogue.de.

Philipp Wehsack
  1. Styl życia
  2. Kulinaria
  3. Dlaczego kiszona kapusta poprawia samopoczucie i wygląd skóry?
Proszę czekać..
Zamknij