Znaleziono 0 artykułów
14.03.2024
Artykuł partnerski

Raport Maczfit potwierdza, że dobre jedzenie to dobre życie

14.03.2024
Raport Maczfit potwierdza, że dobre jedzenie to dobre życie (Fot. Getty Images / Kseniya Ovchinnikova)

Coraz bardziej zdajemy sobie sprawę z tego, jak ogromny wpływ na nasze zdrowie ma sposób odżywiania. Zauważamy też, że jakość codziennych posiłków wpływa na poczucie szczęścia. Oto wyniki raportu „Sztuka dobrego jutra”, przygotowanego przez catering Maczfit we współpracy z analityczką trendów Moniką Borycką.

Pragnienie szczęścia popycha nas do działania, ale również do szukania dobrej jakości codziennego życia. Oznacza to dbanie o swój komfort, formę, zdrowie fizyczne. 35 proc. z nas wskazuje odżywianie jako kluczową składową dobrego samopoczucia.

Czujemy też potrzebę zmian, przede wszystkim dotyczącą rezygnacji z dążenia do perfekcyjnej codzienności, w której nie ma miejsca na błędy, odpoczynek i kontakt z naturą. Raport „Sztuka dobrego jutra” jasno wskazuje, jak bardzo Polki i Polacy pragną zadbać o dobre życie, w którym jest czas na przyjemności. Aż 80 proc. ankietowanych dokładnie definiuje, czym jest dla nich dobre życie. I choć każdy patrzy na siebie inaczej, wskazujemy na mnóstwo takich samych cech, pragnień i tęsknot, niezależnie od wieku, płci czy miejsca zamieszkania. Poza potrzebą bezpieczeństwa finansowego duża część osób (57,5 proc.) deklaruje, że zdrowie fizyczne oraz dobra forma mają dla nich ogromne znaczenie.

Raport Maczfit potwierdza, że dobre jedzenie to dobre życie (Fot. Getty Images / Luis Alvarez)

W ostatnich latach zmieniło się nasze postrzeganie własnego zdrowia. W większym stopniu niż kiedyś pragniemy zapobiegać dolegliwościom, spowalniać upływ czasu i patrzeć na swój organizm holistycznie. Dlatego 38 proc. osób planuje zmienić nawyki żywieniowe. Co niezwykle ciekawe, nikt już nie chce obsesyjnie liczyć kalorii, unikać tłuszczu jak ognia czy traktować zdrowej diety jak zło konieczne. – Jedzenie to jedna z naszych podstawowych potrzeb. Coraz bardziej stawiamy na dobre nawyki żywieniowe, które są zgodne z indywidualnym zapotrzebowaniem i preferencjami, co widzimy w rozwoju trendów comfort food i nostalgia food.

Dawniej „bycie na diecie” oznaczało stosowanie restrykcyjnych jadłospisów czy zakazów,których złamaniu towarzyszyły wyrzuty sumienia. Dziś coraz więcej z nas zdaje sobie sprawę, że jedzenie nie powinno być karą czy nagrodą. Może wspierać dobre samopoczucie i dążenie do dobrego życia oraz szczęścia  mówi Paula Frończuk, dietetyczka w Maczfit.

Raport Maczfit potwierdza, że dobre jedzenie to dobre życie (Fot. Getty Images / Yagi Studio)

Jedzenie może zapewniać równowagę, spokój, zdrowie

Badania wskazują również na to, że im trudniejsze czasy, tym bardziej staramy się skupić na tym, co najbliżej nas. Polubiliśmy minimalizm w wielu dziedzinach życia, przebodźcowani i zmęczeni próbujemy odnaleźć równowagę między pracą i życiem prywatnym, poszukujemy też naturalnych sposobów na poprawę samopoczucia. 

40 proc. osób w badaniu Maczfit wskazuje, iż właśnie harmonia między różnymi obszarami życia ma wpływ na to, jak się czujemy. Jak ją odnaleźć? 26 proc. badanych twierdzi, że regularnie stosowane rozwiązania, choćby były drobnymi krokami, pozwalają w dłuższej perspektywie osiągnąć szczęście. Za kluczowe w codziennej trosce o siebie uznajemy jedzenie – aż 28 proc. osób określa zmianę sposobu odżywiania jako ważny element dbania o samopoczucie. Aż 26 proc. respondentów twierdzi, że w przyszłości coraz częściej będziemy korzystać z cateringu. Posiłek staje się więc rytuałem w ciągu dnia. Może sprzyjać wyciszeniu, budowaniu relacji z bliskimi, spotkaniom z przyjaciółmi, ale też odzyskiwaniu równowagi emocjonalnej. A poza tym ma znaczenie w dbaniu o swoje zdrowie. Zwracamy się ku zdrowemu odżywianiu również dlatego, że myślimy o tym, jak będziemy się czuli za kilka, kilkanaście lat.

Raport Maczfit potwierdza, że dobre jedzenie to dobre życie (Fot. Getty Images / Luis Alvarez)

Wiemy dziś, jak ogromny wpływ na zdrowie fizyczne oraz psychiczne ma sposób odżywiania. Podziwiamy miejsca na świecie, w których stulatkowie cieszą się świetnym samopoczuciem. Trzymając się tego trendu na długowieczność, coraz uważniej przyglądamy się codziennemu menu, a 38 proc. badanych twierdzi, że w przyszłości ich codzienne posiłki będą coraz lepszej jakości. – W Maczfit traktujemy żywność jako niezwykle przyjemny i ważny element naszej codzienności – nigdy jako rygor i ograniczenia. Dlatego tym bardziej cieszy nas, że Polacy coraz częściej dostrzegają, jak duży wpływ na samopoczucie ma odżywianie. Dzięki temu mogą spojrzeć na jedzenie nieco inaczej, bez stresu i sztywnych celów, a z radością – komentuje Aleksandra Samociuk, Communication Manager w Maczfit.

Coraz bardziej zależy nam na jakości posiłków

Coraz uważniej podchodzimy do jakości naszych posiłków. Ma na to wpływ między innymi coraz bardziej powszechna wiedza na temat związków zdrowia psychicznego z naszą mikrobiotą jelitową. 

Dla 11 proc. badanych właściwy sposób odżywiania sprzyja ich dobremu samopoczuciu i zadowoleniu z życia. Ankietowani spodziewają się, że w przyszłości ich codzienna zdrowa dieta będzie roślinna (40 proc.) oraz że posiłki będą coraz lepszej jakości (38,4 proc.).

– Obserwujemy wiele pozytywnych zmian w podejściu Polaków do jedzenia. 25 proc. z nich wśród rozwiązań mogących prowadzić do szczęśliwego życia wymienia między innymi nowe sposoby żywienia i tak zwane jedzenie przyszłości. W Maczfit już dziś staramy się odpowiedzieć na te potrzeby i poprzez innowacyjne rozwiązania podkreślić nasz sprzeciw wobec nakładania na siebie żywieniowych rygorów, pokazując, że jedzenie to przede wszystkim przyjemność – podkreśla Alicja Olszewska, New Product Development w Maczfit.

Ilona Rechnio
Proszę czekać..
Zamknij