Znaleziono 0 artykułów
14.08.2020

Sprawdzone przepisy na kolację z przyjaciółmi

(Fot. Oliwia Cabaj)

Sierpniowe wieczory aż proszą się o to, żeby spędzić je w gronie przyjaciół. Oliwia Cabaj, fotografka, blogerka i pasjonatka gotowania, zdradziła nam kilka sprawdzonych przepisów, które zachwycą gości.

Sałatka z kalafiorem, daktylami i orzechami włoskimi

(Fot. Oliwia Cabaj)

Składniki:
Kalafior
Daktyle
orzechy włoskie
100 ml jogurtu greckiego
150 ml śmietany
1 ząbek czosnku
Sok z połówki cytryny
Gałka muszkatołowa
Kilka listków werbeny cytrynowej

Przygotowanie:
Kalafiora podziel na małe różyczki, włóż do miski i sparz wrzątkiem. W drugiej miseczce przygotuj sos. Śmietanę, jogurt grecki, czosnek, sok z połówki cytryny, szczypta białego, drobnego cukru, sól Maldon, świeżo zmielony pieprz oraz gałkę muszkatołową wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Pokrój daktyle na małe kawałki. Odcedź wodę z kalafiora, dodaj sos, daktyle i wymieszaj. Dodaj kilka listków werbeny cytrynowej, świeżo startą skórkę z cytryny oraz pokrojone drobno orzechy włoskie.

Letnia sałatka z młodymi ziemniakami

(Fot. Oliwia Cabaj)

Składniki:
Młode ziemniaczki
ok. 50g masła
4 rzodkiewki
4 ogórki gruntowe
2 pomidory
Szczypiorek
Koperek
Skórka z cytryny
Sól Maldon
Pieprz

Przygotowanie:
Ziemniaczki ze skórką ugotuj w wodzie z solą, ziarnami pieprzu oraz łodygami koperku. W między czasie pokrój ogórki oraz rzodkiewkę na plasterki (możesz użyć do tego mandoliny) oraz pomidory drobną kostkę. Posiekaj drobno szczypiorek i koperek. Gdy ziemniaczki będą gotowe, odcedź wodę, pozbądź się łodyg kopru, wrzuć masło do garnka i energicznie wymieszaj, tak aby wszystkie ziemniaki były pokryte roztopionym masłem. Do garnka dorzuć pokrojone ogórki, rzodkiewki i pomidory i koperek. Dopraw solą oraz pieprzem. Przełóż na talerz, posyp posiekanym szczypiorkiem i zetrzyj na wierzch skórkę z cytryny. 

(Fot. Oliwia Cabaj)

Wegetariańskie tagliatelle z pesto bazyliowym, suszonymi pomidorami i prażonymi płatkami migdałowymi

(Fot. Oliwia Cabaj)

Składniki:
Cukinia zielona lub żółta
suszone pomidory w oliwie
skórka z cytryny
bazylia
ząbek czosnku
Płatki migdałów
Sól Maldon
Pieprz

Przygotowanie:
Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałaś cukinii na surowo, to najwyższy czas poznać ten ciekawy, pysznie chrupiący sposób na to warzywo. Do tego przepisu potrzebna ci będzie obieraczka Julienne lub temperówka do warzyw, dzięki której uzyskasz długie wstążki z cukinii. 

Umyj cukinie, korzystając z narzędzia obierz cukinię w długie wąskie paski. Pokrój suszone pomidory w małe kawałki, nie wylewaj oliwy ze słoika, przyda ci się do przygotowania pesto. Na suchej patelni upraż płatki migdałowe do zrumienienia. Odstaw na bok. W blenderze z ostrzami wrzuć dwie duże garści  liści bazylii, sól, pieprz, polowe płatków migdałowych, ząbek czosnku oraz oliwę z połowy słoika po pomidorach - zblenduj wszystko na gładki sos. Polej wcześniej przygotowaną cukinię przygotowanym pesto, udekoruj pozostałą ilością płatków migdałowych oraz liśćmi bazylii. Polecam bazylię grecką, jest intensywna w smaku i pięknie wygląda.

Fasola tyczna z roladą kozią

(Fot. Oliwia Cabaj)

Składniki:
Dwie duże garści fasoli tycznej
100g twarogowej rolady koziej
Łezka masła
Sól Maldon
Świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
Fasolę umyj, włóż do garna, zalej wodą i posól i ugotuj al dente. Odcedź, wrzuć łyżkę masła do garnka i dokładnie wymieszaj. Przełóż na talerz, posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz kawałkami twarogowej rolady koziej. Podaj na stół.

(Fot. Oliwia Cabaj)

Jeżyny zapiekane pod kruszonką migdałową

(Fot. Oliwia Cabaj)

Składniki:
500g jagód leśnych
200g malin
2 jabłka papierówki
3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru
pół szklanki brązowego cukru
pół szklanki płatków migdałowych
70g ziemnego masła

Przygotowanie:
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni, aż będą przyrumienione. Przygotuj kruszonkę. Do miski przesiej mąkę, dodaj pokrojone w kostkę masło i zagnieć, aż uzyskasz sypką konsystencję. Dodaj wcześniej uprażone płatki migdałowe i brązowy cukier, połącz z kruszonką i odstaw do lodówki. Jabłka zetrzyj na tarce. Jagody umyj i wymieszaj w misce z malinami, startymi jabłkami i białym, drobnym cukrem. Formę o średnicy ok. 25 cm posmaruj masłem, owocową mieszankę przełóż do formy, lekko przyciśnij i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) Celsjusza przez około 40 minut. 

Oliwia Cabaj
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę