Znaleziono 0 artykułów
14.12.2021

Świąteczne przepisy Justyny Kosmali z Charlotte

14.12.2021
Fot. Maja Soś

W naszym domu staramy się, żeby święta były tradycyjne. Kultywujemy przepisy, które odziedziczyliśmy po dziadkach i pradziadkach Tomka, którzy też byli restauratorami – mówi Justyna Kosmala, współwłaścicielka restauracji Charlotte i Wozownia.  Razem ze swoją rodziną – mężem Tomkiem i dziećmi: Stefą, Haliną i Jankiem – specjalnie dla czytelników Vogue.pl dzieli się przepisami na bożonarodzeniowe potrawy i przygotowuje je krok po kroku.

Przepisy

sos tatarski:

4 jaja na twardo
6 korniszonów
10 grzybów (5 maślaków, 5 podgrzybków)
4 łyżeczki kaparów
2 cebulki
200g majonezu
4 łyżki śmietany
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki musztardy

Rozetrzeć żółtka z majonezem, śmietaną, chrzanem i musztardą. 
Pozostałe składniki posiekać, połączyć i schłodzić. 

ciasto czekoladowe:

200 g czekolady
200 g cukru
200 g masła 
4 jajka
2 łyżki stołowe mąki

barszcz grzybowy:

100 g grzybów, suszonych prawdziwków
śmietana 18%, ok. 180 gramów
​sok z 2 cytryn do zakwaszenia

Na 2 litry wywaru: 5 marchewek, 2 pietruszki, 1 por, 1 cebula opalona, ćwiartka kapusty włoskiej, seler, nać pietruszki, 3 liście laurowe, 5 nasion ziela angielskiego, 10 nasion kolendry, 8 nasion pieprzu, sól

napar rumiankowo-waniliowy (1l):

5 łyżeczek suszonego rumianku
płaska łyżeczka startej wanilii albo pół laski wanilii 
łyżka miodu

Łukasz Jaśniak
Proszę czekać..
Zamknij