Znaleziono 0 artykułów
12.12.2019

Taczów: Spa z duszą

Wnętrza jednego z apartamentów (Fot. Kamil Roszczyk Mastalerz)

Dla tych, którzy chcą uciec od wielkomiejskiego zgiełku. Dla fanów diety roślinnej, dla miłośników medytacji. Dla osób, które od zatłoczonych hoteli sieciowych wolą te kameralne i rodzinne. Taczów to nowoczesne spa, w którym można skutecznie oczyścić zarówno ciało, jak i umysł.   

Hoteli oferujących diety detoksykujące i zabiegi, które mają sprzyjać relaksowi, przybywa wprost proporcjonalnie do liczby przepracowanych i zestresowanych potencjalnych klientów. Zawrotne tempo, w jakim żyjemy, sprawia, że coraz częściej myślimy o tym, żeby w weekendy uciec gdzieś, gdzie będziemy blisko natury, wreszcie się wyśpimy, podreperujemy zdrowie lokalnym, nieprzetworzonym jedzeniem, a nerwy ukoimy spacerami, lekturą ukochanej książki lub upragnioną ciszą.

We wspólnej przestrzeni stoi należący do rodziny fortepian (Fot. Kamil Roszczyk Mastalerz)
(Fot. Kamil Roszczyk Mastalerz)

Idealne warunki do takiego głębokiego odpoczynku stworzyli właściciele spa w Taczowie pod Radomiem, które niedawno otworzyło swoje podwoje dla gości. Od innych ośrodków odnowy Taczów odróżnia przede wszystkim atmosfera, która w nim panuje. Niegdyś był to otoczony pięknym ogrodem dom rodzinny, dziś to hotel prowadzony z sercem i dbałością o każdy szczegół przez tych, którzy w nim żyli, oraz ich bliskich. Personel hotelu chętnie odwołuje się do rodzinnych tradycji, a zarazem dba o komfort gości i chroni ich prywatność.

(Fot. Kamil Roszczyk Mastalerz)
(Fot. Grzegorz Wełnicki)

Kto chce, ten z powodzeniem może się zagubić w pięciohektarowym parku okalającym dom lub zaszyć się w jednym z odrestaurowanych i umeblowanych od nowa pokoi. Na tych, którzy mają ochotę na towarzystwo, czekają z kolei wspólna przestrzeń z kominkiem i biblioteką oraz kuchnia, w której można się do woli raczyć wyciskanymi na zimno sokami, wegańskimi zupami, warzywnymi przekąskami (obłędne buraczane ciasto!) i mieszankami herbat. W kuchni i tak nie będzie tłoku – w Taczowie naraz przebywać może maksymalnie kilkunastu gości, co sprzyja wyciszeniu.   

Strefa SPA (Fot. Kamil Roszczyk Mastalerz)

Warto skorzystać z porad dietetyka, który opracuje indywidualny jadłospis i doradzi, jak zrzucić zbędne kilogramy. Jest również opcja przeprowadzenia detoksu na bazie soków – w wariancie weekendowym lub w ramach kilkudniowego programu, trwającego od niedzieli do piątku. Koktajle owocowo-warzywne o wymyślnych nazwach, jak choćby Spontan czy Hipis, pomogą bezboleśnie przejść przez proces oczyszczania organizmu. Wsparciem detoksu będą również seanse w saunie, masaże rehabilitacyjne i ajurwedyjskie. W sali fitness goście mogą rozpocząć dzień od rozciągania lub medytacji. Potem mogą wybrać dynamiczny marsz z instruktorem na świeżym powietrzu lub wycieczkę do pobliskiej stadniny koni. Pracownicy Taczowa z przyjemnością zaaranżują dla chętnych lekcje jazdy. W sezonie wiosenno-letnim atrakcją będzie również przydomowy basen, z którego roztacza się piękny widok na ogród.

Widok na basen przy zachodzie słońca (Fot. Kamil Roszczyk Mastalerz)
Strefa SPA (Fot. Grzegorz Wełnicki)

Jak przekonują właściciele hotelu, ogromną wartość ma dla nich to, że Taczów to miejsce autentyczne, z duszą. Książki dostępne dla gości to część rodzinnej kolekcji, podobnie jak zdobiące ściany domu obrazy, które latami tworzył ten sam artysta. W pokoju z kominkiem stoi fortepian, na którym podczas rodzinnych uroczystości grała nie tylko jedna z córek właścicieli, ale też zaprzyjaźnieni muzycy. W Taczowie za każdym przedmiotem kryje się barwna, godna opowiedzenia historia. Dobra energia, która wypełnia ten dom, udziela się przebywającym w nim ludziom. Zgodnie z hasłem: Taczów – Twój czas.  

Łazienka (Fot. Kamil Roszczyk Mastalerz)
Dom okala pięciohektarowy park (Fot. Kamil Roszczyk Mastalerz)

Właściciele przygotowali dla gości różne warianty pobytu. Wśród nich uwagę zwraca propozycja sylwestrowa, obejmująca cztery noclegi (28.12–01.01) i wiele atrakcji. 2020 rok w Taczowie można powitać w kameralnym gronie, przy ognisku; w programie są także m.in. kulig, zabiegi spa oraz zbilansowane menu, przygotowane w oparciu o lokalne produkty. Tak rozpoczęty nowy rok po prostu musi być udany.

Pokój na poddaszu (Fot. Kamil Roszczyk Mastalerz)

 

Redakcja Vogue.pl
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę