Znaleziono 0 artykułów
29.06.2021

W kuchni u Davida Gaboriauda: Letni brunch

Fot. Maja Soś

Francuz, który od 12 lat mieszka w Polsce, karierę zaczynał w korporacji, dziś w pełni oddaje się gotowaniu. Swoją wiedzą dzieli się podczas licznych warsztatów i na Instagramie. Dla „Vogue Polska” David Gaboriaud pokazuje, jak przyrządzić idealny letni brunch – galette z truskawkami oraz sałatkę ze świeżych warzyw z burratą.

Letnia sałatka ze świeżych warzyw z burratą

Składniki:

1 koper włoski
1 marchewka
4 rzodkiewki
4 zielone szparagi 
garść pomidorków koktajlowych 
pół papryczkę chilli
1 burrata
garść liści bazylii + kilka listków do dekoracji 
oliwa z oliwek 
pół cytryny
sól

Przygotowanie:

Listki bazylii zmiksuj ze szczyptą soli i oliwy na pistou. Skrop sokiem z cytryny do smaku. Odstaw. 

Fenkuł pokrój na mandolinie, a szparagi, za pomocą obieraczki do warzyw, w cienkie wstążki. Włóż pokrojone warzywa do lodowatej wody i skrop sokiem z cytryny. Odstaw.

Marchewkę pokrój w plasterki oraz we wstążki. Rzodkiewkę pokrój w cienkie plasterki. Pomidorki przekrój na pół. 

Odsącz koper oraz szparagi i ułóż je na talerzu. Dodaj resztę warzyw i polej pistou. Na środku talerza ułóż burratę i udekoruj listkami bazylii oraz posiekaną papryczką chilli. 

Fot. Maja Soś

Gallette z truskawkami

Składniki:

300 g mąki owsianej 
szczypta soli
30 g cukru
150 g zimnego masła
kilka łyżek zimnej wody
ok 1 kg truskawek 
200 g płatków migdałów
2 łyżki cukru 
1 laska wanilii
kwaśna śmietana

Przygotowanie:

Mąkę wymieszaj z solą i cukrem, dodaj masło i uformuj kruszonkę. Wlej kilka łyżek wody i szybko zagnieć ciasto. Zawiń gotowe ciasto w folię i odłóż do lodówki na 30 min. Płatki migdałów zmiel na pył. Truskawki pokrój w plasterki (wcześniej usuń szypułki). Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na placek o grubości pół centymetra. Nakłuj ciasto widelcem, a następnie posyp zmielonymi migdałami. Dodaj pokrojone truskawki i zawiń brzegi ciasta do środka. 

Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i delikatnie wyskrob miąższ. Posmaruj truskawki miąższem wanilii i ułóż pokrojone laski na truskawkach. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180°C ok. 30-35 minut lub do czasu, gdy ciasto się ładnie zarumieni. 

Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Serwuj z kwaśną śmietaną. 

Łukasz Jaśniak
Proszę czekać..
Zamknij
Vogue Polska
Drogi Czytelniku,

Żeby móc dalej dostarczać Ci materiały redakcyjne wysokiej jakości i zgodne z Twoimi zainteresowaniami, potrzebujemy zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Jednocześnie zapewniamy, że dbamy o Twoją prywatność i bezpieczeństwo, nie zwiększając w żaden sposób naszych uprawnień. W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę.

Pliki cookie

Strona vogue.pl korzysta z plików tzw. cookie, w celu dostosowania jej funkcjonalności do potrzeb użytkowników. Szczegółowe informacje w zakresie polityki prywatności i zasad wykorzystania plików cookies dostępne są TUTAJ.

Wyrażam zgodę