Znaleziono 0 artykułów
30.07.2025

Woda z okrą działa jak naturalny prebiotyk i stabilizuje poziom cukru

30.07.2025
Modelka Patti Hansen pije napój ze szklanki przez słomkę.(Fot. Arthur Elgort/Conde Nast via Getty Images)

Czy woda z okrą to kolejny chwilowy trend, czy prawdziwy eliksir zdrowia? Ten tropikalny napój zyskuje popularność wśród entuzjastów wellness i influencerów, ale czy jego działanie jest poparte badaniami? Sprawdź, co kryje się za jego kleistą konsystencją, jak działa na organizm i czy warto włączyć go do codziennej diety.

Przez jakiś czas wśród napojów wellness wychwalanych za właściwości rozświetlające skórę królowała ciepła woda z cytryną. Następnie popularnym rozwiązaniem stało się dodawanie do niej ogórka – idealne dla osób zainteresowanych jego właściwościami detoksykacyjnymi. Głośne stały się również bogate w składniki odżywcze suplementy pochodzenia roślinnego, czyli chlorofil i mech irlandzki, które dodatkowo były bardzo „instagramowe”.

Teraz specjaliści wellness piją napój określany mianem okra water, którego nazwa pochodzi od rośliny tropikalnej o tej samej nazwie. Influencerki zajmujące się zdrowiem i urodą przewodzą w tym internetowym trendzie. Na TikToku roi się od nagrań, na których widać, jak dziewczyny przelewają przecedzoną, żelowatą miksturę i wypijają duszkiem.

Influencerka Dani Cole (której filmiki z wodą z okrą w roli głównej zebrały już ponad milion wyświetleń) zasugerowała swoim followersom, że napój ten może „nawilżać skórę od wewnątrz”. Niektórzy z nich pozostali sceptycznie nastawieni, twierdząc, że śluzowata konsystencja wizualnie ich odrzuca.

Czy trend ten znajduje jakieś potwierdzenie w faktach? Czy powinniśmy pić wodę z okrą? I czy jej przygotowanie jest proste? April Morgan, szefowa działu żywienia w Artah, wyjaśnia, dlaczego ten niszowy prozdrowotny trend zyskuje na znaczeniu i czy wszyscy powinniśmy zaczynać poranek od szklanki napoju okra water.

Czym jest okra?

– Okra to roślina kwitnąca z rodziny ślazowatych – należy do niej również hibiskus. Oryginalnie pochodzi z Etiopii, jednak szybko stała się popularna w Indiach, na Bliskim Wschodzie, na Karaibach i na południu Ameryki – mówi ekspertka.

Czym jest woda z okrą?

– Okra water to napój wytwarzany poprzez namaczanie przez noc pokrojonych strąków okry w wodzie. W efekcie uzyskuje się kleisty napój o trawiastym posmaku – tłumaczy Morgan.

Czy woda z okrą ma właściwości prozdrowotne?

– Śluz roślinny zawarty w okrze (żelopodobna substancja) działa jak prebiotyk i wspiera namnażanie pożytecznych bakterii jelitowych. Efektem jej spożycia może być poprawienie trawienia i regularnych wypróżnień. Okra zawiera również rozpuszczalny w wodzie błonnik, który wspiera mikrobiom jelitowy, a dodatkowo potencjalnie może wspomóc organizm w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi poprzez spowolnienie wchłaniania tego składnika w układzie pokarmowym – z kolei błonnik nierozpuszczalny może również wiązać cholesterol i wspomagać jego usuwanie z organizmu – dodaje.

Dodatkowo okra zawiera dużo przeciwutleniaczy, takich jak kwercetyna czy kemferol, które mogą zmniejszać stan zapalny i neutralizować uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki. Morgan zwraca jednak uwagę na to, że liczba pogłębionych badań płynących z picia wody z okrą jest ograniczona – choć wyglądają one obiecująco.

Dlaczego picie wody z okrą stało się dla niektórych rytuałem wellness?

– „Habit stacking” jest popularną strategią – zauważa Morgan. Technika ta (zwana również metodą 3-3-3) polega na „doklejaniu” jednego zadania do innego, tak by wypracować łańcuch zakorzenionych nawyków. Na przykład jeśli masz problem z piciem 2,5 l wody dziennie, spróbuj włączyć do swojej rutyny elektrolity, by poprawić nawodnienie i zwiększyć spożycie zdrowych minerałów.

– Woda z okrą idealnie wpisuje się w tę metodę – dodaje Morgan. – To prosty sposób, który pomoże superdoładować spożycie wody, a jednocześnie prawie nie wymaga wysiłku. Dodatkowo wspiera on stan naszych jelit i zdrowie metaboliczne – wyjaśnia.

Okra. (Fot. Holly Wilmeth)

Czy woda z okrą jest dla każdego?

– Większość ludzi może bezpiecznie pić wodę z okrą, natomiast osoby, które mają SIBO (zespół bakteryjnego rozrostu jelita cienkiego), powinny jej unikać, ponieważ obecny w niej śluz roślinny zawiera dużo błonnika rozpuszczalnego, który spowalnia trawienie i może fermentować w jelitach, co może nasilić objawy tej dolegliwości – przestrzega ekspertka.

Jak często powinno się pić wodę z okrą?

– Jeśli zależy ci na ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi, spróbuj pić wodę z okrą regularnie przez 2 do 4 tygodni, a następnie oceń, jak reaguje na nią twój organizm – natomiast jeżeli chodzi o cele związane z ogólnym stanem zdrowia, można spożywać ją codziennie – radzi Morgan. – Z kolei jeśli twoim zamiarem jest wsparcie pracy jelit, pij ją 2 do 3 razy dziennie przez jakiś czas, a następnie zrób przerwę.

Jaka jest różnica pomiędzy wodą z okrą a tradycyjną zupą z okry z Afryki Zachodniej?

Zupa z okry to pyszne tradycyjne danie, spożywane powszechnie w krajach Afryki Zachodniej – między innymi w Ghanie i Nigerii. Często występuje w formie gęstszego gulaszu, który je się z mąką ryżową (ryżem zmielonym na proszek) lub fufu (gotowaną i tłuczoną tapioką, słodkimi ziemniakami lub plantanami). – Zupę z okry często łączy się z pożywnymi składnikami, takimi jak wędzona ryba, kozie mięso, olej palmowy czy raki, oraz przyprawami –mówi Morgan. Natomiast okra water to po prostu zwykła, pokrojona okra namoczona w wodzie.

Czy zamiast pić wodę z okrą, lepiej jest po prostu jeść okrę?

Według Morgan te dwa rodzaje spożycia okry mają zupełnie różny cel.

– Jedzenie całego warzywa zawsze będzie się wiązało z szerokim zakresem korzyści. Woda to po prostu dodatek, który zapewnia strategię mającą na celu poprawienie wartości odżywczej naszego nawodnienia.

Morgan sugeruje, by do wody z okrą dodać imbir, który zapewni dopełnienie jej właściwości łagodzących dla jelit. – Jeśli najważniejsze jest dla nas zdrowie metaboliczne, dodanie do niej laski cynamonu lub kozieradki może przyczynić się do ustabilizowania poziomu glukozy we krwi – dodaje. – Poza tym korzeń kurkumy (w połączeniu z okrą) wspiera synergię pomiędzy jelitami a wątrobą, wspomagając detoksykację i wspierając integralność bariery jelitowej.

Jakie inne owoce lub warzywa mogą być alternatywą dla okry?

 – Uwielbiam dodawać zioła do wody, ponieważ można łatwo dopasować je do potrzeb naszego organizmu – sugeruje Morgan. Mięta łagodzi wzdęcia i wspiera trawienie. Bazylia azjatycka, kolendra i trawa cytrynowa działają uspokajająco, antybakteryjnie i antyoksydacyjnie i przy okazji wspierają metabolizm.

Artykuł ukazał się oryginalnie na Vogue.co.uk.

Ranyechi Udemezue
  1. Uroda
  2. Zdrowie
  3. Woda z okrą działa jak naturalny prebiotyk i stabilizuje poziom cukru
Proszę czekać..
Zamknij